Életforma.hu


Vendégváró Stefánia vagdalt

Vendégváró Stefánia vagdalt 

A Stefánia vagdalt a tökéletes vendégváró fogások közé tartozik. Aki a fasírtot szereti, rossz ember nem lehet, jöjjön is egy főtt tojással sült változat receptje, melynek megalkotója egy igazi hercegné volt.
Szuper ételek egyenesen a mikródból

Szuper ételek egyenesen a mikródból 

Unod a szendvicseket, és sokba kerül folyton rendelni vagy étterembe járni? Van egy jó hírünk: ma már szinte minden ételnek létezik mikrohullámú sütőben elkészíthető alternatívája.
Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

Azért vannak a jó barátok...(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem - írja Max. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasírt golyókkal. A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D. Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem. A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.
Lencseimádó cinkotai barátnőm újévi fasírtja

Lencseimádó cinkotai barátnőm újévi fasírtja 

Lencsebaba szemű barátnőm, Zsuzsi minden újévre kitalál valami nagyon finomat. Most beújított, és a sok-sok szerencsehozó leves után előállt ezzel a fasírttal. Annyira jól sikerült, hogy én például mindenféle köret nélkül ettem! Mellesleg karcsúsító menü! Győződj meg róla!
Karfiolos krokett

Karfiolos krokett 

A karfiol ősszel olcsó, egészséges alapanyag, érdemes szezonjában minél többféle ételt készíteni belőle. Reform módon táplálkozók még pizzát is készítenek belőle, mi megelégszünk egy fincsi karfiol ropogóssal.

Spenótos fasírt 

Az a jó a fasírtban, hogy ezerféle módon lehet variálni. És mivel spenótból nem csak főzelék készülhet, hanem a fasírt masszát is lehet vele ízesíteni, mutatunk egy remek spenótos fasírtot, hogy még tovább bővíthesd a repertoárodat.
Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink

Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink 

Most jön a szezonja a póréhagymának, télig könnyedén hozzájuthatunk a piacon. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, megszerettetni a családdal a hagyma család eme édeskés, jóízű tagját is.
Sütőben sült póréhagyma fasírt

Sütőben sült póréhagyma fasírt 

Olcsó, ízletes, sokoldalúan használható, több módon, gluténmentesen is elkészíthető, vegán táplálkozásba is beilleszthető fasírtokat készítettünk póréhagymából. Ehető zsömlében, kenyérszeletek között burgerként, főzelékekhez vagy más garnirunghoz feltétként, jó kiegészítője egy hatalmas salátaételnek.
Sajtos, medvehagymás tojásfasírozott

Sajtos, medvehagymás tojásfasírozott 

Ha tojás van a hűtőben, nagy baj nem érhet minket. Ezerféle módon elkészíthetjük, itt például egy szokatlan receptet olvashatnak, a fasírt nem húsból, hanem tojásrántottából készül.
Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

A recept lényege és előnye az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.

Zöldséges fasírt mártogatóssal   

A zöldségek a legjobb barátaink, olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amilyenre épp vágyunk. Bizony, akár fasírtszerű pogácsákat is süthetünk. A receptet variálhatjuk a hűtőnk tartalmának megfelelően.

A fasírt, ami karcsúvá tesz 

A fasírt önmagában nem hizlaló, főleg ha sütőben sütőd, és nem olajban. De ott van az a fránya áztatott zsemle/kenyér, amivel lazítod, na, az nem tesz jót. Ezért aztán lecseréljük zabpehelyre, és megígérjük, hogy életed egyik legjobb egyben sült fasírtját kóstolhatod meg.

A legegészségesebb fasírt, amit valaha ettél 

A fasírttal nemigen lehet mellélőni, gyakorlatilag egyetlen elrontási módja van, ha nem fűszerezzük meg eléggé, és ízetlen lesz a fasírtunk. Itt egy maximálisan egészséges változat pulykahúsból, szinte zsiradék nélkül.

Vegán lencseburger 

Salátákkal, gabonaköretekkel, szószos tésztákkal is jól kombinálható ez a vegán burger, de talán a legfőbb erénye - azonkívül persze, hogy nagyon finom -  az, hogy  jól bírja strapát, szállítható, szendvicsekben/szendvicsekhez magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, másnap és harmadnap is finom, hidegen és melegen egyaránt.

Édesburgonyás halpogácsa 

Halat enni jó dolog, egészséges, tele van csomó fontos ásványi anyaggal, olajokkal, vitaminnal. Egyszóval érdemes rendszeresen fogyasztani, a dietetikusok heti 1-2 alkalommal való fogyasztását javasolják. A mindenki által ismert sült halon, rántott halon és halászleven kívül sok más kreatív ötlet van.

Aszalt szilvás, chilis húsgombócok 

A recepttel egy tévéműsorban találkoztam, de annyira átalakítottam, hogy szegényre a saját anyja sem ismerne rá. Amint elkészült, gyorsan lejegyeztem a receptjét, mert olyan jól sikerült, hogy mindenképp helyet követel magának az ételeink sorában.

Padlizsán fasírt 

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.

Csicseriborsó vagdalt 

A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Pedig roppant egészséges, és még olcsó alapanyag is.

Savanyú káposztás, paszternákos fasírt 

Most van a savanyú káposzta szezonja. Jótékony élettani hatásáról nem kell meggyőzni senkit. A mi éghajlatunk természetes multivitaminja, amely óvja és erősíti a belek egészségét, ezáltal pedig az immunrendszert.

Brokkoli fasírt 

Mi lehet egészségesebb, mint egy zöldségekből készült fasírt, amelyhez zabpelyhet használunk, és nem bő olajban sütjük, hanem sütőben, minimális olaj felhasználásával?

Fasírttekercs, ahogy Györgyi tekeri 

Györgyi ezt írta receptje mellé: Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti, még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom, nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje.

Egészséges kölesfasírt 

Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

Cukkini fasírt, ahogy Éva süti 

A kedvenc zöldségem a cukkini, és be kell vallanom, az egyik kedvenc ételem a belőle készülő fasírt. Nyáron, amikor tele van a piac a zöld, karcsú cukkinikkel, kilószám hordom haza, és gyártom a fasírtot. Főételnek krumplival, salátával, zsemlébe vega burgernek, golyóba formálva előételnek, bárhogyan isteni. Azzal mindenképp számolni kell, hogy a besózás hatására nagyon összeesik a zöldség, így mindig többet vegyünk, mint amit a józan ész diktálna, így van rá esély, hogy annyi fasírtunk lesz, amennyire szükség van.

Kriszti barátnőm ínyenc golyói 

Olyan ritkán találkozunk, és olyankor olyan jó nagyokat beszélgetni! Arról nem is beszélve, hogy párjaink ilyenkor is velünk dumcsiznak, mert az igazi pasik is szeretik a jó pletyiket. Persze az üzleti élet is a hírekből él... Egyszóval, ha összejövünk, olyan fogásokat találunk, hogy ne kelljen folyton a konyhában ülni, hanem csak egy-egy falatot bekapni... Kriszti fogása is így született!

Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával 

Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk - szerintem - a fasírtban rejlik! "Óvatosságból" belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!

Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán 

Még bőven tart a padlizsán szezonja - mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.

Almás pulykafasírt - tojás nélkül 

Diétázók, fogyókúrázók kedvence lesz ez a különleges almás fasírt. Az összetevők némi változtatásával, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Gesztenyés gombafasírt 

Csak első hallásra tűnik furcsának a párosítás, ám ha megkóstolod, rájössz, milyen fantasztikus ízorgiát rendeznek így együtt. Percek alatt kész, csak gesztenye legyen hozzá!

Brokkoli fasírt - a mennyei zöldséges 

A brokkoliban rengeteg antioxidáns van, ami lassítja az öregedési folyamatokat, így kitűnő alapanyaga az egészséges és szépítő ételeknek. Most egy egészséges tavaszi fasírtot készítettünk belőle

Villámgyors tejszínes húsgolyó 

Mindig jó, ha van tartalékban egy olyan recept, ami gyorsan elkészíthető, hiszen az időhiány mindig szorongatja az embert. Ráadásul ez egy igen gazdaságos fogás, mint a fasírtok általában.

Lazacfasírt uborkás-áfonyás salátával 

Sajnos mi magyarok még mindig nagyon kevés halat fogyasztunk, pedig a szervezetnek többre lenne szüksége a benne lévő értékes tápanyagokból. Ez a fasírt még azokat is meggyőzi majd, akik idegenkednek a halételektől!

Hagymás zsályás marhafasírt 

A hagyományos, magyaros fasírt sertéshúsból készül és paprikás. Most egy egészen más ízvilágú, de főételként és feltétként is jól használható marhahúsos változatot mutatunk meg.