Életforma.hu

GASZTRO

Szuper ételek egyenesen a mikródból

Unod a szendvicseket, és sokba kerül folyton rendelni vagy étterembe járni? Van egy jó hírünk: ma már szinte minden ételnek létezik mikrohullámú sütőben elkészíthető alternatívája.

Rizottó

Ha már nagyon hónap vége van, netán az utolsó utáni hozzávalókat ürítenéd ki a hűtődből, ezt a receptet neked találták ki: könnyű elkészíteni, jól újramelegíthető, és viszonylag kevés hozzávalóból megoldható.

Képünk illusztráció. (Fotó: Pixabay)

 

Hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 1 gerezd lepréselt fokhagyma, 1 szeletelt hagyma, 1,5 bögre melegített zöldségleves-alap, 1 bögre rizs, háromnegyed bögre fehérbor, 1 bögre reszelt parmezán.

Elkészítés:

  1. Egy mikrózható edényben keverd össze a vajat, a fokhagymát és a hagymát, majd három percig süsd magas fokozaton!
  2. Add hozzá a korábban felmelegített, ám nem tűzforró zöldségleves-alapot és a rizst a vajas-fokhagymás-hagymás edényhez, fedd le, majd hat percig mikrózd magas fokozaton!
  3. Öntsd hozzá a bort, majd ismételten süsd tíz percig, míg a folyadékok el nem tűnnek!
  4. Keverd hozzá a sajtot és tálald. Jó étvágyat!

Fasírt

Ha nem volt időd főzni, ám mégis valami húsosra vágysz, ez egy tökéletes étel lehet.

Képünk illusztráció. (Fotó: Pixabay)

 

Hozzávalók: 1 felvert tojás, 5 evőkanál ketchup, 2 evőkanál mustár, fél bögre zsemlemorzsa, negyed teáskanál só, negyed teáskanál bors, fél kiló darált marhahús, negyed bögre cukor, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál almaecet.

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a tojást, 2 evőkanál ketchupot, a mustárt, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot, és a darált húst, majd fűszerezd ízlés szerint. Mixeld össze jól, majd formálj belőle egy ovális bucit!
  2. Ezt helyezd át egy mikrózható, nem túl mély edénybe, ahol letakarva süsd legalább 10-12 percig (1100 watton), úgy, hogy ne maradjon rózsaszín része.
  3. Eközben egy kisebb edényben keverd össze a cukrokat, az ecetet és a maradék ketchupot, majd szórd meg vele a készülő fasírtot, és mikrózd még 2-3 percig. Legalább 10 percig hagyd állni mielőtt felvágnád!

Mini hamburgerek

Vendégeket vársz, és nem tudtál készülni? Ezek a gyorsan elkészíthető, finom falatkák ügyes megoldást jelenthetnek.

Képünk illusztráció. (Fotó: Pixabay)

 

Hozzávalók: 10 dkg darált marhahús, 3 szelet cheddar sajt, 4 szelet fehérkenyér (a kenyérvégek a legjobbak), 2 evőkanál ezersziget öntet, 2 gyöngyhagyma vékonyra vágva, 4 kisebb kovászos uborka vékonyra vágva, 3 bébiparadicsom vékonyra vágva.

Elkészítés:

  1. Formálj 12 kicsi hamburgerhúst a marhából, majd egy mikrózható, papírtörlővel kibélelt tányérra tedd őket, és fedd le szintén egy papírtörlővel, majd süsd egy percig (vagy addig, míg a hús már nem rózsaszín)!
  2. Vágd a sajtokat négy részre!
  3. Egy sütiforma segítségével vágj kör alakú „zsemléket” a kenyerekből, majd egyik felüket kend meg ezersziget öntettel, és a hozzávalókból építs kis hamburgereket! Azért, hogy még véletlenül se dőljenek fel, a legjobb, ha egy fogpiszkálóval rögzíted a szendvicseket.

Cukkinis-sonkás frittata

Ha valami olaszosra vágynál reggelire, és nincs kedved előkapni a serpenyőt, ez a tojáslepényt recept lehet a nyerő, amelyet az egész család imádni fog.

Képünk illusztráció. (Fotó: Wikimedia Commons/TICKoper)

 

Hozzávalók: 3-4 apróra vágott cukkini, 1 feldarabolt kisebb hagyma, 4 tojás, háromnegyed teáskanál só, egy csipet bors, egy bögre reszelt cheddar sajt, egy bögre felkockázott főtt sonka.

Elkészítés:

  1. Egy mikrózható edényben süsd a cukkinit és a hagymát 3-4 percig, vagy amíg meg nem puhul!
  2. Egy tálban verd fel a tojásokat és add hozzá a sót, a borsot, a sajtot és a sonkát. Az összemixelt alapot öntsd rá a cukkini és a hagymára, majd süsd 8-9 percig, vagy egészen addig, míg a középre beszúrt kés nem lesz tisztán kihúzható!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.