Életforma.hu

GASZTRO

Csirkés, póréhagymás pite

Ez a recept alkalmas bármilyen ünnepi étkezést bearanyozni, és nem elég, hogy igazán látványos, ráadásul nagyon finom, és valójában elkészíteni sem nagyon macerás. A tésztát elkészíti helyettünk egy okos kis robotgép, a töltelékkel sincs sok gond, a sütő pedig elvégzi az utolsó simításokat.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg zsír vagy vaj

jéghideg víz szükség szerint

a töltelékhez:

5 dkg vaj

3 póréhagyma összeaprítva

6 szelet bacon vékony csíkokra vágva

50 dkg csirkehús (lehet csak mell, vagy mell, comb vegyesen)

1 evőkanál liszt

egy pohár fehér bor

250 ml zsíros tejszín

bors

1 csapott teáskanál őrölt rozmaring

Elkészítés:

A lisztet és a zsiradékot tegyük egy késes betétű aprítóba, és a gombot pulzálva nyomogatva dolgoztassuk a géppel morzsásra a lisztet és a vajat. Természetesen gép nélkül, az ujjainkkal is elvégezhetjük ezt a műveletet. Ekkor figyeljünk arra, hogy csak az ujjaink hegyével dolgozzunk, hogy meleg tenyerünkkel ne olvasszuk meg a vajat, különben a tészta nem lesz omlós. Amikor a tészta már morzsás, adagoljuk hozzá a hideg vizet, de csak annyit, amennyitől összeállnak a hozzávalók. Formáljunk belőle korongot, csomagoljuk műanyag fóliába, hűtsük 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, dobjuk rá az összevágott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt rozmaringot, és pároljuk negyed órát, amíg puha, édes nem lesz.

Egy másik edényben a csíkokra vágott bacont pirítsuk meg, majd dobjuk rá a falatnyi darabokra vágott húst, és azt is süssük magas hőfokon, míg színt nem kap.

Az időközben megpuhult hagymát hintsük meg a liszttel, egy-két percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort. Főzzük a boros hagymát addig, míg az alkohol el nem párolog belőle, majd adjuk hozzá a szalonnás csirkét, keverjük össze, és öntsük rá a tejszínt. Egyet rottyantsunk rajta, majd tegyük félre hűlni.

A lehűlt tésztát vegyük elő, vágjuk ketté, lisztezett deszkán nyújtsunk belőle akkora kört, amekkorával egy megfelelően mély hőálló tálat ki tudunk bélelni. (Az én edényem 26 cm átmérőjű.) Öntsük bele a csirke ragut, fedjük le az edényt a tészta másik feléből nyújtott koronggal, ujjainkkal csippentsük össze a két tésztaréteget, zárjuk le a ragut légmentesen. A tészta tetejét kenjük meg egy kevés tojással, és 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.