Hozzávalók:
- 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 fej burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1/2 l alaplé
- 1 l víz
- 1/2 marék friss koriander
- 2-3 lap kukorica tortilla
- 1 ek vaj
- só és bors
- chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves... )
Elkészítés:
Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort - mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni.
Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket. A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem, majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya - szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe - majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is - nálam kb. egy literre volt szükség.
Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk - és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is. Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét - és egy kicsit ismét Mexikóban vagyunk.