Életforma.hu

GASZTRO

Őszi tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal

Tartalmasabb, forró levesek kerülnek egri húsimádó bartáunk asztalára, amikor jönnek a hűvösebb, őszi napok. Ím ez erre egy remek példa! Hegyvári Zoltán talált a fagyasztónkban egy csontos vadnyúl-alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van - viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem - és ki is alakult a koncepció.

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók az alapléhez:

Elkészítés: 

A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen leszedjük a léről, de finoman kell dolgozni, hogy ne kavarjuk fel a levesünk alapját. Amikor már az alaplének gyönyörű színe alakul ki, az illat pedig belengi a konyhát, akkor a zöldségeket és a csontos húst kiszedjük a léből, majd leszűrjük a levet. A bordákról és a csontokról egy éles késsel leszedegetjük a használható húsokat, amiket szépen fel is kockázunk.

Sopa Azteca – magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )

Hozzávalók a leveshez:

  • vadnyúl alaplé
  • felkockázott vadnyúl húsok
  • 1/2 kg erdei gomba keverék ( vargánya, rizike, kucsma gomba tönk, gyűrűs tuskó gomba, fenyőtinóru, sárga rókagomba, laska, shitake )
  • 1/4 kg csiperke gomba
  • 1 csomó petrezselyem levél
  • 3-5 db sárgarépa
  • 1/2 tk őrölt borókabogyó
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • só, bors, chilipor
  • tejszín
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: 

Az alaplevet felteszem a lábasba, majd amikor már forró, akkor beleszórom a felkockázott répákat puhulni. Érkeznek a fűszerek: só, bors, egy késhegynyi chilipor, a boróka, a kömény és egy félmaréknyi felvágott petrezselyem zöld. Amikor már kezd puhulni a répa, akkor jöhet a feldarabolt csiperke gomba, majd a fél kilónyi erdei gomba is. Természetesen nem maradhat el az előfőzött, felkockázott nyúlhús sem - majd hagyom, hogy szépen minden összefőjön. Kóstolgatok, esetleg fűszerezek még, majd egy fél citrom levét is a levesbe nyomom - ezáltal egy kicsit savasabb, pikánsabb lesz a végeredmény. Utolsó fázisként egy kevés tejszínnel selymesítem be a levesemet, majd még petrezselyemmel szórom meg a tetejét. Forrón és gyorsan tálalom, mert nagyon éhes már a csapat, az illatok pedig nagyon meggyőzőek.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.