Életforma.hu

GASZTRO

Chilis, csirkés taco

Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók a tésztához:

Elkészítés:

A kétféle lisztet és a többi összetevőt beleöntjük egy keverőtálba, majd kézzel vagy géppel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor lisztet szórunk még hozzá, ha morzsalékos, akkor pedig kevéske vízzel finomítunk az arányokon. Egy jól gyúrható, homogén tésztát kell kapnunk, amit én vagy 20 percig pihentettem is - bár arról fogalmam sincs, hogy erre szükség van-e.

Kisebb golyókat alakítok ki a tésztából, majd meglisztezett deszkán iszonyú vékonyra nyújtom, amiből pedig egy kiszúróval kis korongokat vágok ki. Egy serpenyőben szárazon kisütöm a taco tésztákat, egyszerre 5-6 darabot is.  A kész korongokat konyharuhába csavarom, majd jöhet a hús és többi összetevő előkészítése.

Hozzávalók a beltartalomhoz:

Elkészítés:

A húsokat felcsíkozom, sózom és borsozom alaposan. Egy mélyebb serpenyőben a darabolt paradicsomokat elkezdem lepirítani, majd a mozsárban összetört fűszereket (chili, római kömény és fahéj) a serpenyőbe szórom. Jöhet még a két gerezd fokhagyma is, majd élvezem az intenzív illatokat. Én nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én annyira szeretem a római kömény illatát, hogy azt el sem tudom mondani. Most is olyan illatfelhő alakul ki, amire a család apraja-nagyja kioldalog a konyhába - mert érzik, hogy valami nagyon kafa készül.

A paradicsom kezd besűrűsödni, majd jöhetnek a csirkecsíkok. Alaposan összedolgozom a húsokat a mártással, majd klasszul le is pirítom őket, miután már a leve is eltűnik a húsnak.

Az avokadót, a kápia paprikát, a hagymát precízen felkockázom, a teraszon megtermett koriandert feldarabolom, majd egy-egy kis edénybe készítem őket. Lassan minden kész, irány a terasz, ahol mindenki elkészítheti a saját, mexikói tacóját, majd locsolhatja lime-al, de ízlés szerint mártogathat salsa-, chili- vagy guacamole szószba is. Jó étvágyat a mexikói hangulató teraszbulihoz!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.