Kerülje ezeket az élelmiszereket, ha magas a vérnyomása!
A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Összegyűjtöttük a tiltólistás élelmiszereket, amelyek között bizonyára és sajnos egy-két kedvenc is lehet...!
A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.
Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.
Élelmiszertípusok, amelyektől ajánlatos óvakodni
Sajnos, van néhány élelmiszertípus, amely megakadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom okán. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, ezáltal közvetve hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez. A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.
Mit érdemes kerülni?
Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.
A pizza is kerülendő Kép: Pixabay
Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.
Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erős paprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is megbújhat.
Zacskós leves
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, amelynek 100 grammjában 13,7 gramm só lapul, bizonyos gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.
Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről, a magas sótartalom majdnem bizonyos. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszósz alap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.
Mit gondolsz, ihatsz-e sört, ha magas a vérnyomásod?
Csábító lehet egy-egy pohár bor, egy-egy hűvös koktél, sokan a hideg sört szinte víz helyett isszák nyáron a nagy melegben. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája az alkohol és a magas vérnyomás kapcsolatát elemezte.
Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.
Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát.
Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.