- 4 db makréla
- 1 db brokkoli
- 80 dkg batáta (édesburgonya)
- 2 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 1 db citrom
- 4 db babérlevél
- kakukkfű
- bors, só
Elkészítés:
A tisztított makrélákat 3-4-szer beirdaljuk, bevagdossuk, majd kívülről és belülről is besózzuk. A paradicsomot gerezdekre vágjuk, a citromot felkarikázzuk, és 1-1 darab babérlevéllel, valamint 1 fél gerezd fokhagymával a halak hasüregébe töltjük. A batátát megpucoljuk és felkockázzuk, a brokkolit kisebb rózsákra daraboljuk. A makrélákat egyesével, adagonkét csomagoljuk, illetve készítjük el. Dupla rétegű alufóliára (figyeljünk a méretére!) rászeleteljük a vajat, rápakoljuk a feldarabolt zöldségeket, és egy kis keretet, „koszorút” alakítunk ki, megsózzuk, borsozzuk, 1-2 ágacska kakukkfüvet dobunk mellé, és ügyesen ráállítjuk a makrélát. A fóliát felfele irányuló mozdulatokkal hajtogatjuk össze, és felül alaposan összezárjuk; erre azért van szükség, hogy párolás közben a keletkező gőz ne szökjön el a csomagból, és ezért is kell megfelelő méretű fóliát használnunk. A csomagocskáinkat egy tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük, pároljuk. Tálaláskor egy határozott mozdulattal áthúzzuk egy tányérra, de ha valakit nem zavar, akkor a magában a fóliában is tálalhatjuk. A fólia felbontásakor vigyázzunk a gőzével! Ehhez kíván jó étvágyat az őrülten jó ételek mestere!
Direkt jót teszünk a derékbőségünknek azzal, ha este már nem terheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel. Egy joghurtos öntetes, füstölt halas saláta remek választás hét közben – is – vacsorára.