Életforma.hu

GASZTRO

Villantanak a fröccskoktélok

Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket -  állítja a Borháló szakembere. 

Bear in the Bush koktél, Kép: Borháló Borkereskedés

Támad a nyár, beköszöntött a kánikula, „porzanak a vesék”, innivalóért rimánkodnak a tikkadt torkok. Van, aki tisztán szereti a bort, hódít a fröccs, és igen!, új őrület van kibontakozóban: egyre több helyen találkozni a bulikban minőségi borból és jéghideg szódából készített fröccskoktélokkal, amiket friss zöldséggel és fűszernövényekkel, gyümölccsel, természetes szörpökkel firkáltak meg a fröccsmixerek.

Ha munka utáni folyadékpótlásról, hétvégi vagy nyáresti lazulásról van szó, az utóbbi években szépen hasítanak a fröccsféleségek, vagyis az ízlés és alkalom szerint arányított szóda-bor kombók.
- A fröccs könnyű, egészséges és finom, már ha jó savgerincű minőségi fehérborból vagy üde, megfelelően gyümölcsös rozéból készül, és nem az alkalmatlan lőrét próbálják benne elpasszolni. Szerencsére az utóbbival egyre ritkábban találkozni a vendéglátóhelyeken – mondta el Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója.

- Gondolunk ezt-azt a borok helyéről a világban, van bennünk küldetéstudat – ismeri el a szakember. – Tavaly húztunk egy bátrat, és a Sziget-fesztiválok beszállítójaként fröccskoktélokat is vittünk a rendezvényekre. Ha tartottunk is a szakma mogorva véneinek zsörtölésétől, a közönségsiker meggyőzött bennünket: a jó alapanyagokból készített laza fröccskoktéloknak van helyük a tűző nap alatt. A koktélba vegyítés ráadásul szigorú mércéje a bornak: az ember nem is gondolná, mekkora a különbség a megfelelően kiválasztott bor és az akármilyen lőre között a koktélok élvezhetőségében. Ne próbálkozzunk silány borral, ha nem akarunk csúnyán leégni! – int óva az országos szaküzlethálózat vezetője.

Szia! Mit iszol?
Attól, hogy pontosan tudjuk, milyen káros az alkohol, még egyáltalán nem tántorít el senkit az ivástól. Sőt, akik saját megítélésük szerint sokat tudnak az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról, kissé gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik keveset tudnak róla. Ez derült ki egy friss felmérésből.

A Borháló megbízásából Garamvölgyi „Kiki” Krisztián kétszeres világversenynyertes bártender hat fröccskoktélt komponált a „Szigetre”. A siker nyomán ezekkel a könnyű nyári aperitif italokkal idén már nemcsak a fesztiválrendezvényeken, hanem számos trendi bárban, étteremben is találkozhatnak a jóra szomjazók.
- Nem mondom, a mixereknek is vannak szakmai titkaik – mondja Kiki. – Fröccskoktélreceptjeinket azonban a Borháló kérésére nyilvánosságra hoztuk, és az elkészítésüket is bemutatjuk: megtalálja őket, aki rákeres a YouTube-on. Ördöngösségről szó sincs, az alapanyagok a Borháló bolthálózatában és jobb zöldségeseknél beszerezhetők, a kerti partik, baráti meghívások házigazdái percek alatt elkészíthetik őket, villanthatnak velük egy nagyot a vendégek előtt. -
Az Életforma olvasói pedig rövidesen megismerhetik a legsikeresebb koktélokat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.