Fűszer cikkek

Karácsonyi mézes fűszerkeverék
Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hordozó anyaga (fő összetevője) a cukor. Hogy milyen cukor, és mondjuk milyen vanillin (aroma), az meg egy másik kérdés. Ezért készített Max inkább egy saját összeállítást. Erős, aromás keverék lett, olyan angol stílusú, karakteres ízekkel. Többször és többen is kipróbáltuk, és szinte mindenkit megfogott az illata. Így karácsony előtt a barátaidat is meglepgheted vele! Csak egy csinos kis doboz vagy szalagos zacskó kell hozzá.

Csirke és burgonya, avagy mintha
Amikor Steffel Csaba nekiállt a főzésnek, szokás szerint fogalma sem volt, hogy mit akar enni. Volt otthon csibemell, burgonya, szalonna, stb... végül látta, hogy össze nem téveszthető jelei vannak annak, hogy ebből bíz leves lesz. Evés közben, teljesen olyan érzete volt, mintha gulyást enne, pedig nem is úgy készült. Akkor maradjunk a minthánál...

Erre figyelj a kerti partin, ha ételallergiád van!
Gyakoriak és kedveltek nyáron a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartik. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán az úgynevezett mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.

Így kell felültetni egy csirkét
Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam - írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!

Fűszerek az egészség szolgálatában
A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer élvezeti értékét. Az ízesítés mellett a különböző fűszerek tompíthatják a húsok jellegzetes illatát, gyengíthetik az erős ízeket. Így például a majoránna véres, vagy májas töltelékek elkészítésénél hasznos, mert tompítja a húsok mellékízét.

Villantanak a fröccskoktélok
Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket - állítja a Borháló szakembere.

Furcsa pár Baranyában
A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - írta az MTI.

Néhány gondolat a fűszerekről
Mindenki használ főzés közben fűszert. A só és a bors mellett nyilván nagyon népszerűek a kömény, a majoranna, a bazsalikom, de vajon tudjuk-e, mikor mit használjunk, milyet vásároljunk, hogyan tároljuk fűszereinket?

Felsőfokú kerti invázió
Bár a flekkent kifejezetten kerti sütögetés eredményeként lehet "kinyerni", nem árt, ha egy esetleges hirtelen jött zivatar idején van egy "B"-terved is! A sült, csontos sertéstarja bámulatosan finom a serpenyőben is! Egy sör mellett azt is elfelejtik a barátaid, hogy nem a kertben ültök, mert szakad az eső!

Himalájai, asztali vagy tengeri? Te tudod mi a különbség?
A nevek sokasága kémiailag ugyanazt a vegyületet, nagyrészt a nátrium-kloridot rejti, melynek köznapi neve a konyhasó, a geológiai tudományban ásványra használt neve pedig a halit.
Halászlé - mindenféle jóval
A halászlé igazán sokoldalú finomság, és nem csak az időzítését tekintve. Amire most feltétlenül figyelnünk kell, az az igazi téli magyaros módi: sokféle hallal sokféle fűszerrel igazán nem szabad kihagyni!
Tudjuk, hogy melyik ételt mivel ízesíthetjük?
Manapság az üzletekben nagyon sokfajta fűszerkeverék is vásárolható, mondhatnánk, a variációk száma végtelen. De vajon ismerjük-e őket? Tudjuk, hogy melyik ételt mivel ízesíthetjük? Segítünk eligazodni!
Zöldségeskertet az ablakba!
Már Boccaccio cserépben nevelt bazsalikomról ír Dekameronjának egyik elbeszélésében. Olaszországban mindmáig létező szokás, hogy a bazsalikomot, mint az egyik leggyakrabban használt zöldfűszert, cserépben tartják a konyha ablakában, hisz az aromás levelek akkor a legfinomabbak, ha frissen szedik le őket.
Az ehető fekete arany
A sokféle fűszergomba közül a legnagyobb hírnévre a szarvasgomba, más néven trifla (truffle, trüffel) tett szert, mely ritkasága és rejtőzködése miatt igazi különlegességnek számít.
Az igazi magyar ízek és fűszerek!
A konyhaművészet globalizációjának egyik legmarkánsabb példája, ahogy egyes régiók, nemzetek jellegzetes fűszerei, ízvilága bevonul és keveredik más nemzetek étkezésébe.
Ez a fűszer elpusztítja a halálos hatású baktériumokat is!
Hihetetlennek tűnik, de igaz: természetes alapanyagú olajok segítségével meg lehet akadályozni, hogy a friss élelmiszeripari termékeket baktériumok támadják meg.
Ezüst vasárnap kistermelői paprikák közül válogathat!
Tudta, hogy egy frissen érett paprika C-vitamin tartalma ötszöröse a citroménak? Megvásárolta már az idei fűszerpaprikáját? Ismeri a dél-alföldi ízeket? Gondolt arra, hogy élelmiszert ajándékozzon karácsonyra?
A vágy fűszerei
Néhány száz évvel ezelőtt még luxuscikknek számítottak az alábbi fűszernövények. Keresettségük azonban nemcsak annak volt köszönhető, hogy megízesítették a középkori Európa meglehetősen egyhangú ételeit, hanem vélt és/vagy valós afrodisztikus hatásaiknak is.
A friss fűszernövények csodát tesznek!
A levesek és egytálételek alfája és omegája a fűszerezés. Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez a legalapvetőbb adalékanyagok a friss konyhai füvek és a szárított fűszerek.
Gyógyít is, szépít is. Édes is, csípős is. Mi az?
Lehet erős vagy édes, őrölt vagy egész, esetleg savanyított, a paprika mifelénk éppen olyan nélkülözhetetlen, mint a só. Nem csak szép és finom, de egészséges is, akár a gyomorba kerül, akár a bőrre. Ráadásul még hungarikum is - abszolút adu ász.