Életforma.hu

STÍLUS

A friss fűszernövények csodát tesznek!

A levesek és egytálételek alfája és omegája a fűszerezés. Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez a legalapvetőbb adalékanyagok a friss konyhai füvek és a szárított fűszerek.

A zöldfűszerek használata szinte kötelező, elvégre ezek biztossá teszik a főzés sikerét. Mellékelten az ételeink étvágygerjesztő hatását fokozó, illatos füvekből gyűjtöttünk egy csokorra valót. A friss fűszernövények felhasználásakor abból indulunk ki, hogy ezek mindegyikének egy csomója egy evőkanálnyi szárított fűszernek felel meg. Ha be tudjuk szerezni, inkább adjunk az ételbe friss, mint szárított fűszernövényeket.

 

Alapszabály, hogy a szárított vagy őrölt fűszereket a főzés elején, a frisseket pedig mindig a végén tesszük az ételhez. A friss konyhai füveket egy kis vízzel megpermetezve, műanyag fóliában néhány napig eltarthatjuk a hűtőszekrényben. Finomra vágva a mélyhűtőben hosszabb ideig is elállnak. Nagyobb mennyiségű fűszernövény megfelelően csomagolt mélyhűtéséhez az apróra vágott füveket terítsük ki egy nagyobb lemezre, úgy fagyasszuk le, azután mélyhűtő tasakokban adagonként tároljuk. Ha azt szeretnénk, hogy mindig legyen kéznél friss zöldfűszerünk, akkor érdemes saját növénykertet létesíteni. Számos, igénytelen fűszernövény él meg az ablakpárkányra állított cserepekben. Fontos, hogy a növény sok friss levegőhöz és fényhez jusson.

Zöldfűszereket egész évben lehet kapni kicsi cserepekben, felaprítva pedig vásárolhatunk petrezselymet, metélőhagymát és turbolyát, de alkalomadtán majoránnát, kakukkfüvet és rozmaringot is. A friss fűszernövényeket ecetben vagy olajban, illetve sóban is konzerválhatjuk. Sóval a felaprózott növényeket 5:1 arányban keverjük. A keveréket azután kis tárolóedényekbe vagy üvegekbe töltjük, jól belepréseljük, és gondosan lezárjuk. Fémtetőket ne használjunk, mert könnyen oxidálódnak.

Az ecetben, olajban tárolt, megmosott és felaprított fűszernövényeket szintén színültig töltött edénykékbe tesszük. Ilyenkor is szorosan lenyomkodjuk, azután az edény pereméig felöntjük borecettel vagy olívaolajjal, így bármikor kivehetjük, és kedvünkre feldolgozhatjuk a kívánt adagot.

A friss fűszernövényeket soha ne aprítsuk fa vágódeszkán, mert a fa igen gyorsan felszívja a növényi nedveket, ezzel fontos vitaminok és ásványi anyagok mennek veszendőbe. Ezért inkább műanyag vagy porcelánlapon vágjuk fel őket.

Bazsalikom

A királyfű néven is ismert bazsalikom finomra vágott levelét előszeretettel használják mindenfajta paradicsomos ételhez. Húsból, halból és szárnyasokból készült fogásokhoz, salátaöntetekhez, de általában bármilyen zöldségkészítményhez kitűnő. Óvatosan adagoljuk, mert a bazsalikommal könnyen túlfűszerezhetjük az ételeket.F

A fekete üröm

a sült liba, kacsa és sertés speciális fűszere, ám a pontyot és az angolnát is fűszerezhetjük ürömmel. Ezekhez a húsfélékhez igen hasznos az egytálételek elkészítésében.

Babérlevél

A szagos levél, albertlevél vagy bübérfa néven is ismert fűszer erős aromájú, kissé savanykás növény. Levesekhez, főzelékekhez, szószokhoz és savanyúságok elkészítéséhez is használják. 15-20 percnél tovább nem szabad benne hagyni a már elkészült ételben, mert könnyen megkeseredhet tőle.

Borsfű

A borsfű ideális ízesítője minden babkészítménynek. Akár egytálételről, akár levesről legyen is szó, nagyon ajánlott fűszer.

Borsmenta

A borsmenta rendkívül jellegzetes, erős ízű, élénkítő hatású fűszer. Kiválóan harmonizál a káposzta- és hagymafélékkel.

Kakukkfű

A kakukkfű a rozmaringgal és a majoránnával egyetemben a franciaországi Provence tartomány fűszernövényeihez tartozik. A kakukkfűvel takarékosan bánjunk a zöldséges ételek készítésénél, mivel erős aromája több zöldségfajta ízét elnyomja.

Turbolya

A turbolyának enyhén ánizsra emlékeztető aromája van. Kellemesen fűszerezi a karottával készült fogásokat.

Kapor

A közismert kapor általában az uborka társa, de nemcsak az uborkának, hanem a cukkíninek és a dinnyének is pompás ízt kölcsönöz.

Lestyán

A lestyán kedvelt fűszer a levesek és egytálételek ízesítésében, kivált ha azok sertés- vagy marhahúsból, illetve szárnyasokból készültek. A lestyánt elsősorban a zsírosabb húsok elkészítéséhez célszerű használni.

Oregánó

Az oregánó, szurokfű (vad majoránna) néven is ismert. Az olasz konyhában a levesek, mártások fűszernövénye. Húsok, halak és szárnyasok ízesítésére is kitűnő.

Rozmaring

A kakukkfű és a majoránna mellett a rozmaring ugyancsak aromás fűszer. Mindenekelőtt a zsírosabb húsokkal készülő egytálételekhez ajánlható, remekül illik a kacsa-, a liba-, a marha- és a sertéspecsenyéhez is.

Majoránna

Akárcsak a rozmaringot, a majoránnát is levesekben és egytálételekben, elsősorban a zsíros húsokkal együtt használják. A kacsa, a liba, a sertéshús vagy az angolna igazi fűszere a majoránna.

Tárkony

A tárkony nélkülözhetetlen fűszere a hallal készített egytálételeknek, itt érvényesül a legjobban teljes zamata.

Zsálya

A zsályát az olasz konyha kedveltette meg. A zsályával valamennyi finomabb húsfajta ízesíthető, így a borjúhús vagy a szárnyasok, de a bárányhússal készült egytálételeknek is kedvelt fűszere.


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.