Életforma.hu

GASZTRO

Az ehető fekete arany

A sokféle fűszergomba közül a legnagyobb hírnévre a szarvasgomba, más néven trifla (truffle, trüffel) tett szert, mely ritkasága és rejtőzködése miatt igazi különlegességnek számít.

Egy aprócska, meglehetősen visszataszító küllemű, föld alatt élő gomba, melynek megtalálását hagyományosan disznókra bízzák, aranyáron cserél gazdát, és a vele készült ételek a legelegánsabb asztalok ékességei. Akik kóstolták, többnyire egyetértenek abban, hogy a szarvasgomba megérdemli a dicsőséget.

Tények és hiedelmek

Mivel a föld alatt él és fekete, régen az ördöggel hozták kapcsolatba, de ez éppúgy nem igaz, ahogy sántít a szarvasgombát övező legtöbb hiedelem.

A rendkívül illatos és aromás gomba ára kétségtelenül magas, ám a számos alfaj között vannak egészen megfizethető típusok is, ahol szó sincs "aranyárról". A trifla ára 2003-ban volt a legmagasabb mindeddig, amikor egy kiló mintegy egymillió forintot ért a vörös típusból (ha étteremben kérte volna valaki), ez pedig az arany akkori árfolyamának körülbelül a fele volt.

A kultikus malaccal való gombavadászat is a múlté már, ugyanis a sertések azért voltak jó nyomozók, mert különösen szeretik a szarvasgombát. Ha viszont egy éhes disznó ízletes ételt szagol, ember legyen a talpán, aki elveszi azt tőle. Ezért mostanában inkább jól képzett kutyákat használnak a szarvasgomba kiszagoltatására, mert ők, miután megmutatták a kincset érő gumó rejtekhelyét, jól nevelten átengedik a zsákmányt az embernek.

A szarvasgomba népszerűségéhez hozzájárul, hogy egyes vélekedések szerint pozitívan hat a férfierőre, de persze erre sincs bizonyíték.

A gourmand-ok kedvence

Bár a trifla bizonyos fajtái hazánkban is megteremnek, igazi különlegességnek az olasz piemontei és a francia périgord-i típus számít.

A gombát megmosva, nyersen nagyon vékonyra szeletelve vagy reszelve a legváltozatosabb ételek összetevőjeként használják. Még a truffle nevű édességgel való névazonosság sem véletlen, a csokoládé tölteléke az eredeti recept szerint tartalmazott szarvasgombát.

Az érett gomba illata, íze annyira jellegzetes, hogy néhány grammnyi is meghatározó aromát ad az ételnek. Ennek köszönhetően működik az a "csalás", hogy légmentesen lezárt edényben a triflát összezárják például tojással, ami átveszi az aromát, s így a fenséges szarvasgombás omlett gomba nélkül, sokkal olcsóbban állítható elő.

Magyarországon az olcsó, kilónként tízezer forintos típustól az akár félmilliós áron kapható szarvasgombáig mindent meg lehet találni. Az árfekvés általában 25 és 40 ezer forint között van kilónként. Friss trifla vásárlásakor fontos, hogy a gomba keményen rugalmas és jó illatú legyen, s a kereskedő által jelzett fajra jellemző jegyeket is figyeljük meg rajta. A fajtát illető tévedések elkerülése érdekében ennek a finomságnak a latin neve gyakran még az asztal mellett is felmerül, érdemes már vásárláskor rákérdezni.

Ennél olcsóbban is lehet kísérletezni, ha kész szarvasgombával készült terméket választunk. Ráadásul a szarvasgombás olaj, pástétom és más csomagolt ételek esetében attól sem kell tartani, hogy esetleg rosszul készítjük el a méregdrága alapanyagot.

 A legfontosabb típusok

A szarvasgomba szó sokféle gomba gyűjtőneve, melyek közül a legnagyobb kultusz a Tuber (jelentése: gumó) nemzetséghez tartozókat övezi. Ezek közül is a leghíresebb a Tuber melanosporum, melynek számos neve van: hívják fekete, francia vagy périgord-i szarvasgombának. Hazánkban a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a legelterjedtebb, de jelentősebb mennyiségben terem a téli szarvasgomba (Tuber brumale) is. Hogy nagyobb legyen a zűrzavar, a Tuber melanosporum neve sok nyelven "téli szarvasgomba", ezért ha tartósított készítményt vásárolunk, érdemes a latin nevet megkeresni a címkén. Magyarországon is terem a ritka és értékes piros húsú vagy isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum), amit csak magyarul hívnak pirosnak, máshol fehér a neve (truffle blanc, white truffle). Híresebb termőhelye az olaszországi Piemonte, ezért piemontei gombának is nevezik. Ez a legdrágább szarvasgombafajta, és sokan ízletesebbnek tartják, mint a franciák kedvencét, a fekete szarvasgombát (Tuber melanosporum).

Forrás: szarvasgomba.hu

Timár Gigi

Illusztráció: dongeovanny.com, frenchfoodexports.com, naturmediterraneo

A cikk a Piac és Profit 2008. októberi számának NHD rovatában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.