Szerencsére ma már nálunk sem a snidling az egyetlen konyhában nevelt zöldfűszer.
A bioétkezés hívei gyakran tanácsolják, hogy bizonyos zöldségeket, fűszernövényeket termeljünk meg mi magunk. Így biztosak lehetünk benne, hogy növényünket nem műtrágyázták, és nem kezelték semmilyen vegyszerrel. Ennek persze feltétele, hogy megfelelő virágföldbe ültessük a kezeletlen magvakat, esetleg biotermesztésű palántákat.
Cserépben, balkonládában
sokféle fűszernövényt, gyógynövényt, sőt zöldségfélét is megtermelhetünk. Az említett bazsalikomon kívül nevelhetünk rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, majoránnát, metélőhagymát, kaprot, szurokfüvet - ma már, sajnos, az oregánó szó lassan kiszorítja ezt a hagyományos magyar elnevezést -, zsályát, mentát, citromfüvet, a korábbi századokban népszerű, mára kissé háttérbe szorult tárkonyt, borsikafüvet, zsázsát, zsombort, izsópot, lestyánt.
Ezek a növények nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem illóolajokat is. Az értékes tápanyagok mennyisége akkor a legmagasabb, ha frissen szedjük a leveleket. Szendvicsek mellé vagy csak egy sima vajas kenyérrel fogyasztva némelyikük legalább annyira vitamindús táplálék, ha nem jobb, mint a drága üvegházi vagy importpaprika, paradicsom. Ráadásul sokkal ízletesebbek, mint a vízízű primőrök. Ha kiszámoljuk, mennyibe kerül a láda, a virágföld, a vetőmag és az a kevés víz, ami az öntözéshez kell, majd mindezt összevetjük a boltban kapható szárított fűszerek árával, bizony kiderül, jobban megéri az otthoni termesztés.
Zöldségeket, sőt bizonyos gyümölcsöket
is ültethetünk cserépbe vagy balkonládába. Több kertészet forgalmaz például balkonládába ültetett, folyamatosan termő epret, amely jó ideig olyan szép marad, mint amikor megvettük.
Meleg, napos helyen jól megvan a paradicsom és bizonyos fajta paprikák. Utóbbi sok vizet igényel, és nem szereti a huzatot. Kaphatók kifejezetten ládába ültetésre nemesített paprika-, paradicsomfajták magjai. Ezek alacsony növésű fajták, amelyek kisméretű, de annál aromásabb termést hoznak.
Jól termeszthető ládában a rukkola - magyar nevén borsmustár -, a mediterrán konyha egyik jellegzetes növénye. Salátának, pizzára, szendvicsekhez egyaránt kiváló, sajátos aromájú növény. Magyarországon még nem annyira elterjedt, de népszerűsége egyre növekszik. Magot a legtöbb kertészeti boltban lehet kapni, tavasztól őszig folyamatosan vethető. Igénytelen növény, különleges gondozást nem igényel.
Más salátaféléket is
termeszthetünk, de ezeket jobb mélyebb edénybe ültetni, mert a legtöbb fajta gyökere lefelé terjeszkedik.
Az otthon nevelt fűszernövények és zöldségek nagyon hasznosak, ráadásul még szépek is. A zöld különböző árnyalataiban pompázó levelek, a pirosló termések kellemes, vidám hangulatot teremtenek, mely, mint tudjuk, önmagában fél egészség.
b. a.
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008 augusztus-szeptemberi számában jelent meg.