Életforma.hu

GASZTRO

Zöldségeskertet az ablakba!

Már Boccaccio cserépben nevelt bazsalikomról ír Dekameronjának egyik elbeszélésében. Olaszországban mindmáig létező szokás, hogy a bazsalikomot, mint az egyik leggyakrabban használt zöldfűszert, cserépben tartják a konyha ablakában, hisz az aromás levelek akkor a legfinomabbak, ha frissen szedik le őket.

Szerencsére ma már nálunk sem a snidling az egyetlen konyhában nevelt zöldfűszer. 

A bioétkezés hívei gyakran tanácsolják, hogy bizonyos zöldségeket, fűszernövényeket termeljünk meg mi magunk. Így biztosak lehetünk benne, hogy növényünket nem műtrágyázták, és nem kezelték semmilyen vegyszerrel. Ennek persze feltétele, hogy megfelelő virágföldbe ültessük a kezeletlen magvakat, esetleg biotermesztésű palántákat. 


Cserépben, balkonládában

sokféle fűszernövényt, gyógynövényt, sőt zöldségfélét is megtermelhetünk. Az említett bazsalikomon kívül nevelhetünk rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, majoránnát, metélőhagymát, kaprot, szurokfüvet - ma már, sajnos, az oregánó szó lassan kiszorítja ezt a hagyományos magyar elnevezést -, zsályát, mentát, citromfüvet, a korábbi századokban népszerű, mára kissé háttérbe szorult tárkonyt, borsikafüvet, zsázsát, zsombort, izsópot, lestyánt.

Ezek a növények nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem illóolajokat is. Az értékes tápanyagok mennyisége akkor a legmagasabb, ha frissen szedjük a leveleket. Szendvicsek mellé vagy csak egy sima vajas kenyérrel fogyasztva némelyikük legalább annyira vitamindús táplálék, ha nem jobb, mint a drága üvegházi vagy importpaprika, paradicsom. Ráadásul sokkal ízletesebbek, mint a vízízű primőrök. Ha kiszámoljuk, mennyibe kerül a láda, a virágföld, a vetőmag és az a kevés víz, ami az öntözéshez kell, majd mindezt összevetjük a boltban kapható szárított fűszerek árával, bizony kiderül, jobban megéri az otthoni termesztés. 

Zöldségeket, sőt bizonyos gyümölcsöket

is ültethetünk cserépbe vagy balkonládába. Több kertészet forgalmaz például balkonládába ültetett, folyamatosan termő epret, amely jó ideig olyan szép marad, mint amikor megvettük.

Meleg, napos helyen jól megvan a paradicsom és bizonyos fajta paprikák. Utóbbi sok vizet igényel, és nem szereti a huzatot. Kaphatók kifejezetten ládába ültetésre nemesített paprika-, paradicsomfajták magjai. Ezek alacsony növésű fajták, amelyek kisméretű, de annál aromásabb termést hoznak.

Jól termeszthető ládában a rukkola - magyar nevén borsmustár -, a mediterrán konyha egyik jellegzetes növénye. Salátának, pizzára, szendvicsekhez egyaránt kiváló, sajátos aromájú növény. Magyarországon még nem annyira elterjedt, de népszerűsége egyre növekszik. Magot a legtöbb kertészeti boltban lehet kapni, tavasztól őszig folyamatosan vethető. Igénytelen növény, különleges gondozást nem igényel. 

Más salátaféléket is

termeszthetünk, de ezeket jobb mélyebb edénybe ültetni, mert a legtöbb fajta gyökere lefelé terjeszkedik.

Az otthon nevelt fűszernövények és zöldségek nagyon hasznosak, ráadásul még szépek is. A zöld különböző árnyalataiban pompázó levelek, a pirosló termések kellemes, vidám hangulatot teremtenek, mely, mint tudjuk, önmagában fél egészség.

b. a.

Fotó: Bartos Gyula 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008 augusztus-szeptemberi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.