Életforma.hu

GASZTRO

Mitől lesz igazán tavaszi a zöldségleves?

Zöldségleves – mondod lesajnálóan. Zöldségleves – mondod, és felcsillan a szemed. Zöldségleves? – kérded reménykedően a családod tagjait. Zöldségleves. Lehet imádni valóan egyszerű, szeretni valóan kifinomult, megnyugtatóan ismerős, izgalmasan egyedi, mert mindenki másként főzi, és mégis mindenki egyformán.

Kép: Kandikó Éva

Négyévszakos történet

Azzal akartam kezdeni, hogy a zöldségleves témája igencsak időszerű, hiszen itt a tavasz, jönnek sorban a jobbnál jobb primőrök, amikből csodás nyár ízű leveseket lehet főzni, de abban a pillanatban, ahogy leírtam, rájöttem, hogy a zöldségleves témája pont négy évszakos. Mert egész éven át esszük, csak mindig mások az alapanyagok. Télen inkább gyökérzöldségeket, krumplit, lencsét, babot használunk, tavasszal jöhet a karalábé, új répa, új krumpli, medvehagyma, nyáron tombol a borsó- és zöldbab leves szezonja, aztán ősszel érkezik a karfiol, paszternák, a sütőtök. Megvan tehát minden évszaknak a maga alapanyaga, amiből csodás leveseket lehet készíteni. Ősszel és télen leginkább forrón szeretjük, hiszen ilyenkor elsődleges funkcióján kívül, azaz hogy laktató legyen, a másik legfontosabb kívánalom, hogy felmelegítsen. Nyáron aztán jöhetnek a langyosan ehetők is, de persze ilyenkor a legjobban egy jégbe hűtött gazpacho esik, vagy egy szuper tarator, a bolgárok hideg uborka levese jó sok kaporral. A magyar konyha ikonikus darabjai között nemigen találunk hidegen fogyasztható zöldséglevest, ilyenkor nyúlunk a mediterrán népek jól bevált receptjeihez.

Csak a fantáziánk és a kamra tartalma szab határt

Zöldséglevesek terén elég nehéz kategóriákat felállítani, hiszen készíthetjük darabosra, krémesre, sűríthetjük rántással, habarással, felönthetjük vízzel vagy alaplével, tehetünk bele tésztát vagy sem, vagyis ki mit szeret, mi van a kamrájában kéznél, azt használja. Az egyetlen alapvetés, hogy bármilyen zöldségből készíthetünk levest. Hangolhatjuk úgy, hogy többfélét használunk egyszerre, ám kiválaszthatunk egyet is a sok alapanyag közül, és alapozhatjuk arra az ételt. Gazdagíthatjuk apró száraz tészta betéttel, csigatésztával, betűtésztával, eperlevéllel, zabszem tésztával, cérnametélttel, szaggathatunk bele falatnyi nokedliket, de remek levesbetét lehet még a kruton, mindegy, hogy kenyérből vagy kifliből készítjük.

Tavasszal tobzódjunk a folyamatosan megjelenő új zöldségekben, ha már megfizethető árúak. Nincs jobb egy vegyes zöldséglevesnél, amiben ott az új répa, az új fehérrépa, a zöldborsó, petrezselyem. Ne sajnáljuk az időt egy jó csirke alaplé elkészítéséhez sem, ha azzal engedjük fel tavaszi zöldséglevesünket, nem vízzel, kategóriákkal jobb minőségű finomságot tálalhatunk.

Tippek a tavaszi zöldséglevesekhez

-A karalábé zsenge kis leveleit vágjuk finomra, és az utolsó percben adjuk a leveshez, akár a petrezselyemhez keverve is.

-A friss zöldborsó hüvelyeit nyugodtan belefőzhetjük a levesbe, remekül erősíti a borsó ízt. Tálaláskor dobjuk csak ki.

-Használjunk sok petrezselymet a tavaszi levesekbe, harsogóan friss ízt kölcsönöz.

-Ha olyan levest készítünk, amiben van sárgarépa is, kezdjük mindig azzal az olajon dinsztelést. Kioldódik belőle a karotin, ami természetes színezőként ad szép színt levesünknek.

-Lehetőség szerint vágjuk a zöldségeket egyforma darabokra, egyrészt esztétikusabb is, mint a különböző nagyságú alkotóelemek, másrészt nagyobb eséllyel főnek meg a különböző zöldségek egyszerre, így elkerüljük, hogy némelyik még kemény legyen, míg a többi már vajpuha.

-Használjuk bátran a zöldfűszereket, jöhet a snidling, a friss petrezselyem, kapor.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.