Életforma.hu

GASZTRO

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?

Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

Nemrég volt az Élelmiszer-pazarlás elleni világnap. Ez alkalomból szembesítettek minket azzal a szomorú adattal, hogy egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Tudatos vásárlással és körültekintő tárolással ez a szám könnyen csökkenthető lenne. Ha a gyümölcs megbarnul, vagy kiszárad a zöldség, egyes részeit még felhasználhatod alapanyagként, de a legjobb, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan!

Nem kell minden zöldséget, gyümölcsöt a hűtőbe tenni! (Fotó: deposiphotos.com)

Figyelj a megfelelő hőmérsékletre!

Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet, illetve levegőminőség-függő. A 4-5 °C fok optimális a legtöbb étel tárolására. A hagymát, a paradicsomot, és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni. Ezeket elég, ha hűvös, száraz helyen tárolod. Ugyanígy elöl hagyhatjuk a körtét, szilvát, banánt, avokádót is. A burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, sütőtök pedig  sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt, vagy a spájzban.

Egymástól elkülönítve tárold

Tudtad, hogy az sem mindegy, mit mi mellett tárolsz? A hűtőszekrényben az élelmiszereket a polcokon egymástól elkülönítve kell elhelyezni. A nyers húsokat pedig célszerű a hűtő legalsó polcára tenni, így az ezekből esetlegesen szivárgó folyadék nem is csöpög rá a többi élelmiszerre. Az avokádó, a kivi, a banán és a paradicsom etilén gázt termelnek – ez gyorsítja fel az érési folyamatot. Ezért ezeket mindenképpen távol kell tartani az etilénre érzékeny zöldségektől, mint a brokkoli, a sárgarépa vagy a saláta. A burgonya az almával jól fogja érezni magát, együtt tovább is maradnak frissek. A salátaféléket, káposztát, karfiolt és kelkáposztát érdemes szorosan lezártan tartani, így tovább megőrzik frissességüket. Nagyon fontos az is, hogy szárazak maradjanak! Csak fogyasztás előtt mosd meg őket. A műanyag zacskók helyett válasz üveget, vagy textilzsákot, így a környezetet is véded.

A zöldségeket előfőzve fagyaszd le! (Fotó: depositphotos.com)

Fagyasztás

A szalámifélék 2 hónapig, a darált hús 4 hónapig, a hússzeletek, halfilék, és a csirke fél évig őrzik meg a minőségüket a fagyasztóban. A zöldségeket előfőzve fagyaszd le, a gyümölcsöket pedig megmosva, felszeletelve. Hogy megóvd őket az elszíneződéstől facsarj rájuk citromlevet!

Fontos, hogy a fagyasztást minél gyorsabban végezzük, a kiolvasztást pedig minél lassabban. A lassú fagyasztással sok kis jégkristály keletkezik, amelyek roncsolhatják az étel szerkezetét. Kiolvasztani pedig azért kell lassan, hogy az élelmiszer megtartsa az állagát.

Extra tipp

Ha fagyasztást igénylő ételeket vásárolsz, vagy húsféléket, esetleg nem tartós tejet, párizsit, felvágottat, a lehető leggyorsabban kell szállítanod őket, vagy hűtőtáskába tenned minél hamarabb. Egyszerűbb, ha előre megtervezed a bevásárló körutad, és az élelmiszereket utoljára veszed meg, ugyanis megfelelő hűtőtáskában is csak egy órányi utazást  bírnak ki ezek az élelmiszerek minőségromlás nélkül.

Ezt is olvasd el!

Többet veszünk, többet dobunk ki


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.