Nemrég volt az Élelmiszer-pazarlás elleni világnap. Ez alkalomból szembesítettek minket azzal a szomorú adattal, hogy egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Tudatos vásárlással és körültekintő tárolással ez a szám könnyen csökkenthető lenne. Ha a gyümölcs megbarnul, vagy kiszárad a zöldség, egyes részeit még felhasználhatod alapanyagként, de a legjobb, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan!
Figyelj a megfelelő hőmérsékletre!
Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet, illetve levegőminőség-függő. A 4-5 °C fok optimális a legtöbb étel tárolására. A hagymát, a paradicsomot, és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni. Ezeket elég, ha hűvös, száraz helyen tárolod. Ugyanígy elöl hagyhatjuk a körtét, szilvát, banánt, avokádót is. A burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, sütőtök pedig sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt, vagy a spájzban.
Egymástól elkülönítve tárold
Tudtad, hogy az sem mindegy, mit mi mellett tárolsz? A hűtőszekrényben az élelmiszereket a polcokon egymástól elkülönítve kell elhelyezni. A nyers húsokat pedig célszerű a hűtő legalsó polcára tenni, így az ezekből esetlegesen szivárgó folyadék nem is csöpög rá a többi élelmiszerre. Az avokádó, a kivi, a banán és a paradicsom etilén gázt termelnek – ez gyorsítja fel az érési folyamatot. Ezért ezeket mindenképpen távol kell tartani az etilénre érzékeny zöldségektől, mint a brokkoli, a sárgarépa vagy a saláta. A burgonya az almával jól fogja érezni magát, együtt tovább is maradnak frissek. A salátaféléket, káposztát, karfiolt és kelkáposztát érdemes szorosan lezártan tartani, így tovább megőrzik frissességüket. Nagyon fontos az is, hogy szárazak maradjanak! Csak fogyasztás előtt mosd meg őket. A műanyag zacskók helyett válasz üveget, vagy textilzsákot, így a környezetet is véded.
Fagyasztás
A szalámifélék 2 hónapig, a darált hús 4 hónapig, a hússzeletek, halfilék, és a csirke fél évig őrzik meg a minőségüket a fagyasztóban. A zöldségeket előfőzve fagyaszd le, a gyümölcsöket pedig megmosva, felszeletelve. Hogy megóvd őket az elszíneződéstől facsarj rájuk citromlevet!
Fontos, hogy a fagyasztást minél gyorsabban végezzük, a kiolvasztást pedig minél lassabban. A lassú fagyasztással sok kis jégkristály keletkezik, amelyek roncsolhatják az étel szerkezetét. Kiolvasztani pedig azért kell lassan, hogy az élelmiszer megtartsa az állagát.
Extra tipp
Ha fagyasztást igénylő ételeket vásárolsz, vagy húsféléket, esetleg nem tartós tejet, párizsit, felvágottat, a lehető leggyorsabban kell szállítanod őket, vagy hűtőtáskába tenned minél hamarabb. Egyszerűbb, ha előre megtervezed a bevásárló körutad, és az élelmiszereket utoljára veszed meg, ugyanis megfelelő hűtőtáskában is csak egy órányi utazást bírnak ki ezek az élelmiszerek minőségromlás nélkül.
Ezt is olvasd el!