élelmiszer cikkek

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért
A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást.

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?
Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

10 millió afgán gyermek azonnali segítségre szorul
Afganisztánt évek óta a legveszélyesebb országok között tartják számon. Csak ebben az évben több mint 500 gyermekáldozatot követeltek a fegyveres összecsapások. A lakosság fele kiskorú, a 21 millió gyermek közül minden második azonnali humanitárius segítségre szorul. Az UNICEF 11 irodát tart fent a krízisövezetben, több mint 300 munkatársával életmentő szolgáltatásokat nyújt a válság által sújtott gyermekeknek és családjaiknak.

Mindenki számít - Tudatos Vásárlók Egyesülete
Riasztó hírekkel szembesülünk nap, mint nap a Föld szennyezettségéről, túlterheltségéről. Elborzadunk, ha kipusztuló állat és növényfajokról, szennyezett vizekről hallunk. Hajlamosak vagyunk a nagy cégeket, iparvállalatokat hibáztatni ezért az állapotért. Pedig azok minket szolgálnak ki. Ha mi, egyes emberek önmérsékletet tanúsítunk és tudatosan vásárolunk, sokat tehetünk ennek a romboló folyamatnak a megállításáért, sőt visszafordításáért. Erre hívja fel a figyelmet, és segít a szokásaink megváltoztatásában a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Drámaian elszálltak az élelmiszerárak idehaza
Meredeken emelkedő élelmiszerárakat tapasztalt az Árkosár felmérése. Mint kiderült, egy hónap alatt - tavaly márciushoz képest - majdnem 7 százalékot ugrottak az árak. Ráadásul a „jelenség” leginkább az alapélelmiszereket érintette.

Elindult a JótÉtel
JótÉtel néven indult el az az összefogás, amelynek célja az ételpazarlás csökkentése, illetve az, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó étel a legjobb helyre, a rászorulókhoz juthasson el.

Tényleg mindegy, hol intézzük a havi nagybevásárlást?
Szinte mindegy, hol vásárolunk be - írja a Privátbankár.hu friss cikke. A portál a hipermarketekben végez rendszeresen felmérést az élelmiszerárak alakulásáról, januárban pedig azt találták: a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség nem éri el a bevásárlókocsiba tuszkolt 100 forintos érme értékét sem.

Mennyit dobsz ki?
Elképesztő mennyiségű ennivaló kerül naponta a kukába az egész világon. Vagy mert feleslegesen vásárlunk, vagy mert nem tudtuk felmérni az otthon töltött idő mennyiségét, vagy mert… De most utánajárunk! Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

Ingyenes a Kutyabarát munkahelyi etikett
Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Ebben segít a Kutyabarát.hu, az ország első kutyabarát szolgáltatásait népszerűsítő közösségi platform.

Pohárfenekére néztek a nébihesek
Minden vizsgált édes magyar pezsgő átment a NÉBIH szigorú vizsgáján. Csupán egy kapott megrovást jelölési hiba miatt. A Szupermenta program szakemberei 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és sav-, illetve széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.
Miből és meddig ehetünk még finomat?
Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék még a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk. De vajon miért nincs ezzel tisztában a magyarok több mint kétharmada, és hogyan lehetne őket meggyőzni?
Bravó! Rászorulókhoz került a sok zöldség és gyümölcs!
Évente a világszerte előállított élelmiszer egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben! Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fogyasztásra legtöbbször még teljesen alkalmas lenne. Az Élelmezés Világnapján idén is Adománykonvojt indított a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Budapesti Nagybani Piac támogatásával. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az éhezésre, a szegénységre és a hatalmas mértékű élelmiszerpazarlásra.
Ennyit költöttünk a húsvéti eszem-iszomra
Az élelmiszerek közül sonkára, tojásra és csokoládéra költöttünk a legtöbbet tavaly húsvétkor - derült ki a napokban megjelent KSH adatokból.De nem meglepő, hogy az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.
A NÉBIH jó tanácsai sonka- és tojásvásárláshoz
A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.
Miért fontos, hogy magyar?
Mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét? Ezt kutatta a NÉBIH, és tette közzé az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása...
Az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyei
Napjainkban az élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják az internetes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.
Mit és hogyan csomagoljunk a gyereknek tízóraira?
Elkezdődött a suli, többek között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.
Van, aki büdösen is szereti
Első ránézésre olyan, mint a többi, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja bűzös sajtszagát. A csehek ennek ellenére mégis nagy élvezettel nyalják...
Az Okostányér megmondja, mit és mennyit egyél
Az egészséges és helyes táplálkozáshoz nyújt segítséget a legújabb útmutató, amely a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
Kuba nem halászik többé a zavarosban
A szigetország csatlakozik az illegális halászat megfékezésére létrejött nemzetközi FAO-egyezményhez. Az Egyezmény részes felei között találjuk az Európai Uniót, ezáltal Magyarországot is, az Egyesült Államokat vagy Dél-Afrikát és Barbadost.
Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát!
2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.
Zuhanó élelmiszerárak
Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.
Stop az élelmiszerpazarlásnak
A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, ahol kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban.
Lassan nyalható élmény
Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti a fagylalt összetevőit és megakadályozza a hideg édesség gyors olvadását. A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt - írta az MTI a brit telegraf.co.uk-ra hivatkozva. Az Életforma fagyiszakértője szerint a "világmegváltó" trükkel csak még több zsírt és levegőt keverhetnek majd a jégkrémekbe a nagyipari cégek, a minőségi fagylaltkészítők aligha!
Boltláncok rangsora: hol a legnagyobb a bevétel egy emberre?
Vasárnapi nyitva tartás, hatalmas pluszdíjak, szigorú szabályok - manapság igencsak mozgalmas a nagy áruházláncok élete. De hát nem csak az övék. Hiszen nem kevesen vásárolnak ezekben, és persze sokan vasárnap is. Most érdekes adalékot adunk ahhoz, mennyire hatékonyak ezek a boltok.
Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás!
Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.
Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?
Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.
Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben
A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.
Cukrozott narancshéj? Citromhéj a sütibe? Csak óvatosan!
Gyümölcsvásárláskor nem csak az árra kell figyelni! A növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán marad a vegyszerekből. Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a sütibe!
Ez már nem az a répa!
A sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. Már csupán 60 évre elegendő a termőföldünk!
Akcióvadászok figyelem!
A tudatos vásárló előre eldönti mire van szüksége, felméri a kínálatot és dönt. A többségünk azonban impulzusszerűen vásárol, amit meglát, megkíván, azt beteszi a kosarába. Az előzetes tájékozódásban komoly segítéseget jelentenek az árösszehasonlító oldalak. Most élelmiszer kategóriában is született ilyen.
Jó tanácsok a karácsonyi menü bevásárlásához
Az elmúlt években a karácsonyi bevásárlás fogalma megváltozott. Másképp zajlik az ajándékvásárlás, az ünnepi étkezésekhez szükséges hozzávalók beszerzése. Változnak a kulináris szokások is. Vannak azonban örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást.
Zöldszámon jelentsd be, ha a húsvéti sonka "gyanús"
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 26-tól ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket. A szolgáltatást a húsvéti nagy élelmiszer ellenőrzésekhez kötődően indította el a hatóság.
Ezek az élelmiszerek felmelegítenek!
Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel. (Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.)
Megnyílt a Magyar Ízek Háza Gödöllőn !
A Coop Üzletlánc, mint a minőségi magyar termékek elkötelezett támogatója, október 11-én megnyitotta kapuit a Magyar Ízek Háza termékei előtt. A Coop franchise Üzletlánc és a hungaricum élelmiszerboltot működtető Premium Hungaricum Kft. közötti partneri kapcsolat kezdetének tekinthető együttműködés megnyitóját a gödöllői Erzsébet királyné Szálloda Báltermében rendezték meg.
Amit fontos tudnod a nélkülözhetetlen ásványi anyagokról!...
Nem mindegy, hogy mikor, mit és mivel eszünk a testünk felépítéséhez és élettani funkcióihoz nélkülözhetetlen ásványi anyagok felszívódása szempontjából sem. Bár az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég, a hiányuk komoly gondot okozhat. A pótlásnál számos tényezőt kell figyelembe venni.
Miről ismered fel az átcimkézett élelmiszert?
Mire figyeljünk egy-egy élelmiszer csomagolásánál? Hogyan vehetjük észre, hogy az általunk válaszott termék cimkéje nem eredeti? Ha kell, vegyük elő a szemüvegünket!
Infúziót a zöldségeknek
Nem minden ország van olyan bőségesen eleresztve termőföldjeit tekintve, mint hazánk. A kis államok vagy a hatalmas világvárosok az élelmiszer-behozataltól függenek. De a betondzsungelekben is van remény az agrárium számára: egy új metódus szerint a mag szivacsba helyezve kel ki, föld nem éri, így a vele járó kórokozók sem, amivel megspórolható a vegyszerek használata is.
Szenzáció! Memóriamatrica kerül a mélyhűtött termékekre
A mirelit áruk elterjedése alapjaiban változtatta meg élelmiszerfogyasztási szokásainkat. A gyorsfagyasztott termékek egyszerűbbé tették ugyan a háziasszonyok dolgát, de a mélyhűtött élelmiszerekkel azért kellő elővigyázatossággal kell bánni. A BASF legújabb fejlesztése ebben támogatja a konyhák tündéreit.
5 élelmiszer, amely halálos lehet!
Az allergiáról a legtöbb embernek általában a pollenallergia jut csak eszébe, pedig közel sem csak ez az egy allergén anyag létezik. Sőt: gyakorlatilag bármire túlérzékeny lehet a szervezetünk. Az élelmiszerekre is. A következők gyakran okoznak problémákat.
Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban
2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.
Már napi fogyasztási cikkek is elérhetők online kuponokkal
Az USA-ban az online kupongyűjtő oldalak minden terméktípusra ontják magukból a kedvezményre jogosító bónokat, addig hazánkban a ruházati cikkek, illatszerek és könyvek után csak most indul a napi fogyasztási cikkekre is beváltható online kuponok időszaka.
Ez lesz a XXI. század új népbetegsége?
A XX. és XXI. században érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben szenvedők számának emelkedése. Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, köztük a gluténérzékenységben szenvedő Szujó Zoltán hírességre is. A műsorvezető-riporter szigorú gluténmentes étrenden él, amelynek betartását számára is nehezíti, hogy a speciális élelmiszerek magas árkategóriájúak és nehezen beszerezhetőek. Hangsúlyozza, hogy a betegségről beszélni kell, hiszen egyre szélesebb kör válik érintetté.
Ez végre elpusztítja a kórokozókat az élelmiszereken!
A Georgiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, mely gyorsan csökkenti az élelmiszereken levő veszélyes baktériumszennyeződést. Az új mikróbaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal.
A nyár legveszélyesebb élelmiszerei! Vigyázzon velük!
Nyáron még jobban oda kell figyelnünk az élelmiszerek helyes tárolására, főzésére és sütésére, ugyanis a baktériumok a nagy meleget még jobban kedvelik.
Nem eszünk, de csinosak vagyunk!
A kiskereskedelmi forgalom első negyedéves visszaeséséhez képest a ruházati cikkek forgalma csupán kis mértékben csökkent. A divatmárkák stratégái így talán nem annyira borúlátóak, mint korábban, azonban várható még néhány döccenő az év folyamán. Nem árt odafigyelni az árfolyamkockázatokra is, hiszen hiába a jó eredmény, ha az elszámolás alatt elúszik a nyereség.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak
Újra itt a nyár, tervezzük az utazást belföldre, külföldre. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.
Zöld része mérgező! Vágja ki!
A krumpli zöld része mérgező anyagot, úgynevezett glikoalkaloidákat tartalmazhat, ami veszélyes az emberek számára is, derül ki a Journal of the Science of Food and Agriculture újságból.