Életforma.hu


A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért 

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást.
Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni? 

Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.
10 millió afgán gyermek azonnali segítségre szorul

10 millió afgán gyermek azonnali segítségre szorul 

Afganisztánt évek óta a legveszélyesebb országok között tartják számon. Csak ebben az évben több mint 500 gyermekáldozatot követeltek a fegyveres összecsapások. A lakosság fele kiskorú, a 21 millió gyermek közül minden második azonnali humanitárius segítségre szorul. Az UNICEF 11 irodát tart fent a krízisövezetben, több mint 300 munkatársával  életmentő szolgáltatásokat nyújt a válság által sújtott gyermekeknek és családjaiknak.
Mindenki számít - Tudatos Vásárlók Egyesülete

Mindenki számít - Tudatos Vásárlók Egyesülete 

Riasztó hírekkel szembesülünk nap, mint nap a Föld szennyezettségéről, túlterheltségéről. Elborzadunk, ha kipusztuló állat és növényfajokról, szennyezett vizekről hallunk. Hajlamosak vagyunk a nagy cégeket, iparvállalatokat hibáztatni ezért az állapotért. Pedig azok minket szolgálnak ki. Ha mi, egyes emberek önmérsékletet tanúsítunk és tudatosan vásárolunk, sokat tehetünk ennek a romboló folyamatnak a megállításáért, sőt visszafordításáért. Erre hívja fel a figyelmet, és segít a szokásaink megváltoztatásában a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Drámaian elszálltak az élelmiszerárak idehaza

Drámaian elszálltak az élelmiszerárak idehaza 

Meredeken emelkedő élelmiszerárakat tapasztalt az Árkosár felmérése. Mint kiderült, egy hónap alatt - tavaly márciushoz képest - majdnem 7 százalékot ugrottak az árak. Ráadásul a „jelenség” leginkább az alapélelmiszereket érintette.
Elindult a JótÉtel

Elindult a JótÉtel 

JótÉtel néven indult el az az összefogás, amelynek célja az ételpazarlás csökkentése, illetve az, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó étel a legjobb helyre, a rászorulókhoz juthasson el.
Tényleg mindegy, hol intézzük a havi nagybevásárlást?

Tényleg mindegy, hol intézzük a havi nagybevásárlást? 

Szinte mindegy, hol vásárolunk be - írja a Privátbankár.hu friss cikke. A portál a hipermarketekben végez rendszeresen felmérést az élelmiszerárak alakulásáról, januárban pedig azt találták: a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség nem éri el a bevásárlókocsiba tuszkolt 100 forintos érme értékét sem.
Mennyit dobsz ki?

Mennyit dobsz ki? 

Elképesztő mennyiségű ennivaló kerül naponta a kukába az egész világon. Vagy mert feleslegesen vásárlunk, vagy mert nem tudtuk felmérni az otthon töltött idő mennyiségét, vagy mert… De most utánajárunk! Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.
Ingyenes a Kutyabarát munkahelyi etikett

Ingyenes a Kutyabarát munkahelyi etikett 

Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Ebben segít a Kutyabarát.hu, az ország első kutyabarát szolgáltatásait népszerűsítő közösségi platform.
Pohárfenekére néztek a nébihesek

Pohárfenekére néztek a nébihesek 

Minden vizsgált édes magyar pezsgő átment a NÉBIH szigorú vizsgáján. Csupán egy kapott megrovást jelölési hiba miatt. A Szupermenta program szakemberei 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és sav-, illetve széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.

Miből és meddig ehetünk még finomat? 

Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék még a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk. De vajon miért nincs ezzel tisztában a magyarok több mint kétharmada, és hogyan lehetne őket meggyőzni?

Bravó! Rászorulókhoz került a sok zöldség és gyümölcs! 

Évente a világszerte előállított élelmiszer egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben! Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fogyasztásra legtöbbször még teljesen alkalmas lenne.  Az Élelmezés Világnapján idén is Adománykonvojt indított a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Budapesti Nagybani Piac támogatásával. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az éhezésre, a szegénységre és a hatalmas mértékű élelmiszerpazarlásra. 

Ennyit költöttünk a húsvéti eszem-iszomra 

Az élelmiszerek közül sonkára, tojásra és csokoládéra költöttünk a legtöbbet tavaly húsvétkor - derült ki a napokban megjelent KSH adatokból.De nem meglepő, hogy az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.

A NÉBIH jó tanácsai sonka- és tojásvásárláshoz 

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

Miért fontos, hogy magyar? 

Mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét? Ezt kutatta a NÉBIH, és tette közzé az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása...

Az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyei 

Napjainkban az élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják az internetes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.

Mit és hogyan csomagoljunk a gyereknek tízóraira? 

Elkezdődött a suli, többek között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.

Van, aki büdösen is szereti 

Első ránézésre olyan, mint a többi, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja bűzös sajtszagát. A csehek ennek ellenére mégis nagy élvezettel nyalják...

Az Okostányér megmondja, mit és mennyit egyél 

Az egészséges és helyes táplálkozáshoz nyújt segítséget a legújabb útmutató, amely a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

Kuba nem halászik többé a zavarosban 

A szigetország csatlakozik az illegális halászat megfékezésére létrejött nemzetközi FAO-egyezményhez. Az Egyezmény részes felei között találjuk az Európai Uniót, ezáltal Magyarországot is, az Egyesült Államokat vagy Dél-Afrikát és Barbadost.

Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát! 

2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.  

Zuhanó élelmiszerárak 

Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a  világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.

Stop az élelmiszerpazarlásnak 

A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, ahol kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban.

Lassan nyalható élmény 

Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti a fagylalt összetevőit és megakadályozza a hideg édesség gyors olvadását. A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt - írta az MTI a brit telegraf.co.uk-ra hivatkozva. Az Életforma fagyiszakértője szerint a "világmegváltó" trükkel csak még több zsírt és levegőt keverhetnek majd a jégkrémekbe a nagyipari cégek, a minőségi fagylaltkészítők aligha!

Boltláncok rangsora: hol a legnagyobb a bevétel egy emberre? 

Vasárnapi nyitva tartás, hatalmas pluszdíjak, szigorú szabályok - manapság igencsak mozgalmas a nagy áruházláncok élete. De hát nem csak az övék. Hiszen nem kevesen vásárolnak ezekben, és persze sokan vasárnap is. Most érdekes adalékot adunk ahhoz, mennyire hatékonyak ezek a boltok.

Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás! 

Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket? 

Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben 

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Cukrozott narancshéj? Citromhéj a sütibe? Csak óvatosan! 

Gyümölcsvásárláskor nem csak az árra kell figyelni! A növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán marad a vegyszerekből. Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a sütibe!

Ez már nem az a répa! 

A sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. Már csupán 60 évre elegendő a termőföldünk!

Akcióvadászok figyelem! 

A tudatos vásárló előre eldönti mire van szüksége, felméri a kínálatot és dönt. A többségünk azonban impulzusszerűen vásárol, amit meglát, megkíván, azt beteszi a kosarába. Az előzetes tájékozódásban komoly segítéseget jelentenek az árösszehasonlító oldalak. Most élelmiszer kategóriában is született ilyen.

Jó tanácsok a karácsonyi menü bevásárlásához 

Az elmúlt években a karácsonyi bevásárlás fogalma megváltozott. Másképp zajlik az ajándékvásárlás, az ünnepi étkezésekhez szükséges hozzávalók beszerzése. Változnak a kulináris szokások is. Vannak azonban örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást.

Zöldszámon jelentsd be, ha a húsvéti sonka "gyanús" 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 26-tól ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket. A szolgáltatást a húsvéti nagy élelmiszer ellenőrzésekhez kötődően indította el a hatóság.

Ezek az élelmiszerek felmelegítenek! 

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel. (Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.) 

Megnyílt a Magyar Ízek Háza Gödöllőn ! 

A Coop Üzletlánc, mint a minőségi magyar termékek elkötelezett támogatója, október 11-én megnyitotta kapuit a Magyar Ízek Háza termékei előtt. A Coop franchise Üzletlánc és a hungaricum élelmiszerboltot működtető Premium Hungaricum Kft. közötti partneri kapcsolat kezdetének tekinthető együttműködés megnyitóját a gödöllői Erzsébet királyné Szálloda Báltermében rendezték meg. 

Amit fontos tudnod a nélkülözhetetlen ásványi anyagokról!... 

Nem mindegy, hogy mikor, mit és mivel eszünk a testünk felépítéséhez és élettani funkcióihoz nélkülözhetetlen ásványi anyagok felszívódása szempontjából sem. Bár az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég, a hiányuk komoly gondot okozhat. A pótlásnál számos tényezőt kell figyelembe venni.

Miről ismered fel az átcimkézett élelmiszert? 

Mire figyeljünk egy-egy élelmiszer csomagolásánál? Hogyan vehetjük észre, hogy az általunk válaszott termék cimkéje nem eredeti? Ha kell, vegyük elő a szemüvegünket!

Infúziót a zöldségeknek 

Nem minden ország van olyan bőségesen eleresztve termőföldjeit tekintve, mint hazánk. A kis államok vagy a hatalmas világvárosok az élelmiszer-behozataltól függenek. De a betondzsungelekben is van remény az agrárium számára: egy új metódus szerint a mag szivacsba helyezve kel ki, föld nem éri, így a vele járó kórokozók sem, amivel megspórolható a vegyszerek használata is.

Szenzáció! Memóriamatrica kerül a mélyhűtött termékekre 

A mirelit áruk elterjedése alapjaiban változtatta meg élelmiszerfogyasztási szokásainkat. A gyorsfagyasztott termékek egyszerűbbé tették ugyan a háziasszonyok dolgát, de a mélyhűtött élelmiszerekkel azért kellő elővigyázatossággal kell bánni. A BASF legújabb fejlesztése ebben támogatja a konyhák tündéreit. 

5 élelmiszer, amely halálos lehet! 

Az allergiáról a legtöbb embernek általában a pollenallergia jut csak eszébe, pedig közel sem csak ez az egy allergén anyag létezik. Sőt: gyakorlatilag bármire túlérzékeny lehet a szervezetünk. Az élelmiszerekre is. A következők gyakran okoznak problémákat.

Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban 

2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.

Már napi fogyasztási cikkek is elérhetők online kuponokkal 

Az USA-ban az online kupongyűjtő oldalak minden terméktípusra ontják magukból a kedvezményre jogosító bónokat, addig hazánkban a ruházati cikkek, illatszerek és könyvek után csak most indul a napi fogyasztási cikkekre is beváltható online kuponok időszaka.  

Ez lesz a XXI. század új népbetegsége? 

A XX. és XXI. században érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben szenvedők számának emelkedése. Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, köztük a gluténérzékenységben szenvedő Szujó Zoltán hírességre is. A műsorvezető-riporter szigorú gluténmentes étrenden él, amelynek betartását számára is nehezíti, hogy a speciális élelmiszerek magas árkategóriájúak és nehezen beszerezhetőek. Hangsúlyozza, hogy a betegségről beszélni kell, hiszen egyre szélesebb kör válik érintetté. 

Ez végre elpusztítja a kórokozókat az élelmiszereken! 

A Georgiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, mely gyorsan csökkenti az élelmiszereken levő veszélyes baktériumszennyeződést. Az új mikróbaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal.

A nyár legveszélyesebb élelmiszerei! Vigyázzon velük! 

Nyáron még jobban oda kell figyelnünk az élelmiszerek helyes tárolására, főzésére és sütésére, ugyanis a baktériumok a nagy meleget még jobban kedvelik.

Nem eszünk, de csinosak vagyunk! 

A kiskereskedelmi forgalom első negyedéves visszaeséséhez képest a ruházati cikkek forgalma csupán kis mértékben csökkent. A divatmárkák stratégái így talán nem annyira borúlátóak, mint korábban, azonban várható még néhány döccenő az év folyamán. Nem árt odafigyelni az árfolyamkockázatokra is, hiszen hiába a jó eredmény, ha az elszámolás alatt elúszik a nyereség.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak 

Újra itt a nyár, tervezzük az utazást belföldre, külföldre. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

Zöld része mérgező! Vágja ki! 

A krumpli zöld része mérgező anyagot, úgynevezett glikoalkaloidákat tartalmazhat, ami veszélyes az emberek számára is, derül ki a Journal of the Science of Food and Agriculture újságból.