Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Újra itt a nyár, tervezzük az utazást belföldre, külföldre. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

Az ún. „utazási hasmenés" az utazók jelentős részének teszi lehetetlenné az utazás élvezetét. A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, melyek gyomor-bélrendszeri fertőzést okoznak. Ezeket a mikrobákat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók a vízben, a belőle készült jégkockában, pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, süteményekben, fagylaltban, továbbá a legyek is terjeszthetik.

Különösen veszélyeztetett a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.

Mit tegyen?

Utazás előtt tájékozódjon az adott ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól, és arról, hogy a csapvíz iható-e. A hazánkhoz hasonló magas higiéniai szintű országokban, ahol a csapvíz iható, az élelmiszerellátás biztonságos, különösebb elővigyázatosság nem szükséges. Ha a csapvíz nem biztonságos, vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

Ha életkora vagy állapota miatt különösen érzékeny (idős, gyermek, terhes, beteg) valaki, akkor vigyen magával szükség esetére nem romlandó biztonságos hazai élelmiszert.

Továbbá vigyen magával szappant, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendőt.Amilyen gyakran csak tud, mosson kezet szappannal. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.Rossz higiénés körülmények között, az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Mit egyen, mit ne egyen?

Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is. A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek azonban veszélyesek lehetnek. A legyek által „látogatott", nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott"! A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Ne fogyasszon nyers, vagy alig hő-kezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.

Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot! Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába!

Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja! Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből!

A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.

 

Mit tegyen megbetegedés esetén?

Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.

Egyéni és meghatározott úti-célra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 2-4.) kérhet.

Készüljön fel egy esetleges bélfertőzésre, kérjen orvosától erre vonatkozóan tanácsot, esetleg vigye magával a javasolt gyógyszert. A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek- és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben azonban a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Amennyiben ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni.

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és só-pótlás. Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél víz-visszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter csapvízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ne felejtse el megemlíteni, hogy merre járt, ez ugyanis segíti az esetleges megbetegedés időben történő felismerését, a kezelés hatékonyságát.

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH)

További információk: http://www.mebih.hu/

 

  


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.