Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Elindult a JótÉtel

JótÉtel néven indult el az az összefogás, amelynek célja az ételpazarlás csökkentése, illetve az, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó étel a legjobb helyre, a rászorulókhoz juthasson el.

A Noguchi Porter Novelli az LG Magyarországgal, a Budapest Bike Maffiával (BBM) és a Kreatív magazin kiadójával összefogott, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó ételt a BBM közreműködésével eljuttathassák a rászorulókhoz.

Tanuljuk meg az élelmiszerrel való spórolást! Kép: depositphotos.com

A jó ötletek mindig egyszerűek: miután egy LG sajtóesemény végén rengeteg szendvics és más hidegkonyhai készítmény megmaradt, a vállalat képviselői lelkesen fogadták a felvetést, hogy az ételeket el tudják vinni hajléktalanokat támogató szervezetekhez, intézményekhez. Akkor az idő rövidsége miatt végül maguk juttatták el a megpakolt tálcákat a Dankó utcai melegedőbe, de világos volt, hogy tervezéssel és szervezettséggel sokkal jobb eredményt lehetne elérni. Ez az együttműködés azóta még szorosabbá vált, az LG a közelmúltban egy energiatakarékos hűtőszekrényt is adományozott a Budapest Bike Maffiá-nak és bejelentette, hogy a saját rendezvényei után megmaradó ételeket minden lehetséges alkalommal eljuttatja a szervezethez.

A kezdeményezés nyílt, azaz várják és bátorítják olyan nagylelkű cégek és ügynökségek csatlakozását, amelyeknek szintén fontos, hogy közösen, felelősen és fenntarthatóan lépjenek fel az élelmiszer-pazarlás ellen a hajléktalanok érdekében. Az összefogás résztvevői szeretnék, ha minél több ügynökség és megbízó csatlakozna a projekthez, hogy együtt segítsenek a rászorulókon. A partnerek annyira komolyan vették a felhívást, hogy elsőként csatlakoztak az olyan nagy cégek, mint a Coca-Cola Magyarország, a Cordia, a Dreher Sörgyárak, az Ericsson Magyarország, a Futureal-csoport, a magyarországi McDonald’s, a Profession.hu, az Unilever Magyarország és a UPS Magyarország.

 

Más még megenné. Kép: depositphotos.com

 

Pár napja a BBC arról számolt be, hogy fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte – vagyis az élelmiszer tudatos felhasználásával akár öt ember is jóllakhatna ugyanannyi élelemből, amennyi jelenleg négy fő számára elegendő. A BBC által idézett friss becslések a hollandiai Wageningen Egyetem szakértőitől származnak, akik szerint idáig jócskán alul becsültük az élelmiszer-pazarlás mértékét, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például átlagosan napi 214 kalóriára tartotta idáig a maradékok energiatartalmát. Korábban nem vették figyelembe, hogy a gazdag háztartásokban sokkal több élelmiszert dobnak ki, mint a szegényekben. A jelenség minél pontosabb felmérése nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy miként osztjuk be a rendelkezésünkre álló élelmet. Az ENSZ adatai szerint a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátást közel tíz százalékkal mérsékelhetnénk, ha az ételpazarlás teljesen megszűnne, rövid távon pedig egyénileg mindenki érzékelhetné, hogy kevesebb pénzt kell táplálkozásra fordítania.

Az ételhulladékok keletkezése pillanatnyilag elsősorban a fejlett világ problémájának számít: a jelenség azokban az országokban válik egyre elterjedtebbé, ahol legalább fejenként napi hét dollár az egy főre jutó átlagjövedelem. Igaz, várhatóan a szegényebb térségekben is egyre több maradékot fognak kidobni, ha nem változnak meg széles körben a fogyasztói szokások.

A kutatók szerint már néhány egyszerű, gyakorlatias életmódbeli változtatással is jelentősen csökkenthető az ételhulladék mennyisége, mint például a kisebb adagokra való áttérés. A vásárlókat érdemes lenne arra ösztönözni, hogy mindenből éppen elegendőt és ne minél többet vásároljanak, az élelmiszerek általános megbecsültségét pedig növelni kellene. És persze nem szabad megfeledkezni a termelés és szállítás során kárba veszett élelmiszerről sem: a fentiek ugyanis csak a fogyasztók pazarlására vonatkoznak, miközben a becslések szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelem egyharmada még azelőtt hulladékká válik, hogy megvásárolhatnánk.

 

Kép: pixabay

Tudtad, hogy a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák? A betegségek kialakulásában a táplálkozásnak óriási a szerepe. Vajon mire van alapvetően szükségünk, és mennyit fogyasszunk belőle?


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.