Facebook hozzászólás

10 élelmiszertípus, ami nélkül nincs egészség!

Tudtad, hogy a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák? A betegségek kialakulásában a táplálkozásnak óriási a szerepe. Vajon mire van alapvetően szükségünk, és mennyit fogyasszunk belőle?

Az étkezés szerepe megkérdőjelezhetetlen

A bostoni Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy kutató azt bizonyították, hogy ha a táplálkozás egyes faktorai nem megfelelőek, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége.
A metabolikus szindróma (amelyet ma már kiterjesztve kardiometabolikus kockázatnak is neveznek) civilizációs népbetegség – genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás hatására tünetszegényen, lappangva kialakuló anyagcserezavar -, amely szív- és érrendszeri elváltozásokat okoz és korai kardiovaszkuláris halálozással jár.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Íme, a 10 legfontosabb élelmiszertípus

A kutatók a tanulmányukban abból indultak ki, hogy 2012-ben az Egyesült Államokban 702.308 halálozás következett be kardiometabolikus okok miatt. A szakemberek számításai szerint ezek közül 318.656 haláleset (45,4%) valamely táplálkozási hiba hosszútávú következményére vezethető vissza. Melyek azok a táplálkozási elemek, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell?
1. zöldségek,
2. gyümölcsök,
3. diófélék, olajos magvak,
4. teljes kiőrlésű gabonák,
5. zsírszegény húsféleségek,
6. feldolgozott élelmiszerek,
7. cukros üdítők,
8. telítetlen zsírsavakban gazdag ételek,
9. omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek,
10. só.

Az egyikből többet, a másikból kevesebbet

A felsorolásból nyilvánvalóan látszik, hogy egyes élelmiszertípusokból többet, másokból kevesebbet kellene fogyasztani az egészség fenntartásához, a betegségek elkerüléséhez. Ennek fényében a kardiometabolikus eredetű halálozások okai tehát
– a túl kevés a többszörösen telítetlen zsírsav, olajos mag, zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és omega-3 tartalmú élelmiszer fogyasztása;
– és a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, só és cukros üdítő „habzsolása”.

Az amerikai felmérés szerint a férfiak, az alacsonyabban iskolázottabbak és a fiatalabbak hajlamosabbak az egészségtelen táplálkozásra, így köztük magasabb is az emiatt bekövetkező betegségek, majd az ezzel összefüggő halálozás aránya.

Bulgur, köles, hajdina – egészséges köretek
Nem muszáj mindig krumplit és rizst ennünk köretként, az a kíméletlen igazság, hogy ezek az egészséges táplálkozás szempontjából nem túl szerencsés választások. Ismerkedjünk meg azokkal a lehetőségekkel, amelyek sokkal alak barátabbak.

Az általános szabályokat személyre kell szabni

  • Az egészséges táplálkozás általános szabályai szerencsére egyre ismertebbek, és egyre többen látják az összefüggéseket az egészségük, a betegségeik és a táplálkozásuk közt – hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikus.
  • – Ugyanakkor természetesen számos olyan kivétel van, ahol meg kell változtatnunk a közismert táplálkozási piramis egyes elemeit. Az inzulin-rezisztencia, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegségek, a PCOS, az egyes élelmiszer allergiák és – érzékenységek, az elhízás mind-mind befolyásolják az optimális étrend kialakítását az érintetteknél. Azonban ha sikerül kialakítani és életmóddá változtatni egy egészséges, kiegyensúlyozott és minden divatos szélsőségtől mentes étrendet, gyorsan tapasztalható az egészségi állapot javulása, az esetleges tünetek csökkenése és a megnövekedett energiaszint.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…
1 / 1 495

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

OTTHON

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!