Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Lassan nyalható élmény

Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti a fagylalt összetevőit és megakadályozza a hideg édesség gyors olvadását. A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt - írta az MTI a brit telegraf.co.uk-ra hivatkozva. Az Életforma fagyiszakértője szerint a "világmegváltó" trükkel csak még több zsírt és levegőt keverhetnek majd a jégkrémekbe a nagyipari cégek, a minőségi fagylaltkészítők aligha!

A kevésbé olvadó fagylalt alapja egy természetes fehérje, amely jelen van egyes élelmiszerekben, és amely a fagylaltban összeköti a benne lévő levegőt, zsírt és vizet, hogy ellenállóbbá tegye az olvadással szemben.

A Dundeei és az Edinburghi Egyetem tudósai szerint a fehérje megakadályozza daraszerű jégkristályok kialakulását, és a prémiumfagylaltokhoz hasonlóan finom, selymes szerkezetű édességet nyújt. A fehérje hozzáadása lehetővé teszi azt is, hogy a fagylaltokban kevesebb telített zsírt használjanak fel, és kevesebb is legyen a kalóriatartalmuk.

A kutatók kifejlesztettek egy módszert az új fehérje előállításához egy kedvező baktériumban, és ily módon tapasztják hozzá a fehérjét a zsírcseppekhez, a légbuborékokhoz, sokkal szilárdabbá téve azokat a keverékben. A fehérjét fenntartható nyers alapanyagokból lehet előállítani.

Az eljárás további előnye, hogy a gyártóknak kevésbé kell mélyhűteni termékeiket,  mivel az új összetevő által hosszabb ideig maradnak fagyos állapotban.

Kép: Sissi Fagyizó

Koncz Andrea fagylaltszakértőnk

A fagylaltok jégkritályosodását megakadályozandó már nagyon régóta növényi anyagokat használnak, azaz természetes, nem szintetikus forrásból dolgoznak – árulta el az Életforma olvasóinak a gödöllői híres hölgyek kelyheit megálmodó Koncz Andrea.

- Az ilyen „világmegváltó” felfedezésekben mindig a profit növelését látom egy kicsit (vagy nagyon).  Még több zsír, még több levegő lesz a termékben. A fagylaltok zsírtartalma 5-8%, szemben a nagyiparilag előállított jégkrémekkel, melyekben 40-50 % között mozog.

Sissi
A jó fagyi egyet jelent a minőségi fagyival! Koncz Andrea, a Sissi fagyizó tulajdonosa álmodta és alkotta meg a híres gödöllői asszonyok kelyheit, amelyek mostanában igen kedveltek. Az egykori hölgyek imádott tortáinak ízét varázsolta egyedi és különleges fagyivá!

A minőségi terméket előállító kézműves fagylaltozók a nagyiparral szemben tejszínt, vajat használnak. A nagyipar ugyanis a zsírt, az úgynevezett hidrogénezett növényi zsírt építi be a termékbe. Minél magasabb a zsírtartalom, annál könnyebben nyeletik el a levegőt az alapanyaggal, magyarul habosítják a jégkrémeket. Ha ezt a fehérjét sikerül beintegrálni a tömegfelhasználásra szánt alkotók közé, valószínűleg elkezdődik szintetikus előállítása is, ami már nem ugyan az.

A természetes előállítási módnál maradva, a minőségi fagyit készítők – éppen a minőség javítása érdekében - leválthatják a jelenleg használatos alapanyagot. A nagyobb gyártóknál viszont előfordulhat, hogy így még több a zsír, így még több levegő jut a jégkrémbe! Egyébként, mint fagylaltkedvelő, nem tudom miért lenne jobb nekem, hogy nem olvad a fagyi? Én azért szeretem, mert kellemes lágysággal olvad a nyelvemen! –

Fagyiszakértőnk hozzátette: lehet, hogy az új módszerrel kisebb lesz az energiafelhasználás, ugyancsak kisebb hűtőkapacitású teherautókkal szállítanak majd, de ez igazából kizárólag a nagyipari gyártóknak hozhat komolyabb bevételt.

Ha imádod a fagyit, itt egy illatos-aromás jegeskávé-recept!

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.