Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a transzzsírsavak mennyisége az összes zsírtartalom 100 grammjában meghaladja a 2 grammot. Ez a rendelkezés tegnap óta, vagyis február 18-ától hatályos. Magyarország a harmadik olyan ország az unióban, ahol szabályozzák az élelmiszerekben lévő, komoly egészségkárosító hatású transzzsírsavak mennyiségét.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek és a cukrászsütemények esetében magas ez az érték - Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra vonatkozik, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra azonban vonatkozik a szabályozás. Azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbelépésekor már legyártottak, a rendelet 12 hónapos türelmi időt ad.

Az élelmiszerekben lévő zsírtartalom sok zsírsav keveréke. Ez mindig az alapanyag függvénye, és az adott növényre vagy állatra jellemző – mondta el a Mindenár.hu-nak Bakos Mária,a Wessling élelmiszer-biztonsági üzletága szakértői csoportjának vezetője. A zsírsavak tehát többfélék is lehetnek: telített, egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavak. A transzzsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Nagyrészük az élelmiszerek feldolgozása során keletkezik, s a feldolgozás után már nem távolíthatók el az élelmiszerből.

Hogy kerülnek az ételünkbe?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?

A transzzsírsav minden más zsírnál komolyabb veszélyt jelent az egészségre, meszesedést, szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány még 2008-ban kiadott közleménye szerint a transzzsírsav emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint, a trigliceridszintet és csökkenti a védő HDL-t, emellett emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6), destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) intézet 2009 óta nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a transzzsírsav-tartalmat, ami a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a megengedettnél. Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsütemények esetében volt magas ez az érték.

A termékeken továbbra sem kell feltüntetni a transzzsírsavak arányát. Ha a címkén szerepel, hogy a termék hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz, és ez az összetevők felsorolásában elöl szerepel, nagy valószínűséggel számíthatunk rá, hogy tartalmaz transzzsírsavakat – mondta Bakos Mária. Az élelmiszerek összetétele, tartalma azonban jócskán megváltozik, hiszen a transzzsírsavak mostantól nem lehetnek a megengedett szint felett.

Miután lassan eltűnnek a rendeletnek nem megfelelő termékek, nemcsak a boltokban kapható termékek esetében lesz érzékelhető a kedvező hatás, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokban is, például a vendéglátó és közétkeztető helyeken, ahol nagy mennyiségben használtak fel transzzsírsavat tartalmazó termékeket.

Forrás: Mindenár.hu


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.