Transzzsírsav cikkek

Szívbarát ételeink
Hazánkban a halálozások nagy része szív-és érrendszeri betegségekre vezethetőek vissza, így érdemes szívbarát táplálkozást folytatni. Szakértő segít eligazodni, mit ehetünk, mit kerüljünk és mit fogyasszunk mértékkel a szív egészségéért

Ne vedd félvállról! Nem mindegy, hogy mit eszel!
Az elmúlt években számtalan táplálkozási útmutató, diéta látott napvilágot, amelyek nem felelnek meg a helyes étkezés alapvető szabályoknak. Igen ám, de a magyar hagyomány sem igazán vág össze ezekkel. Akkor most miből mit és mennyit kell együnk, hogy jót tegyünk a szervezetünknek?

Te tudod, melyik a gagyi csoki? Megmondjuk, hogyan derítsd ki!
Megtéveszthet, de el is igazít a csoki csomagolása: az, hogy jól néz ki, nem jelent semmit, ám a feltüntetett összetevők már leleplezik azt, ha gagyi csokival van dolgunk. Persze az ilyenek sokszor olcsóbbak is, mint az igaziak. Éppen ezért vigyázzunk: a csokiutánzatokkal érdemes óvatosnak lennünk!

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben
A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?