Életforma.hu


Szívbarát ételeink

Szívbarát ételeink 

Hazánkban a halálozások nagy része szív-és érrendszeri betegségekre vezethetőek vissza, így érdemes szívbarát táplálkozást folytatni. Szakértő segít eligazodni, mit ehetünk, mit kerüljünk és mit fogyasszunk mértékkel a szív egészségéért
Ne vedd félvállról! Nem mindegy, hogy mit eszel!

Ne vedd félvállról! Nem mindegy, hogy mit eszel! 

Az elmúlt években számtalan táplálkozási útmutató, diéta látott napvilágot, amelyek nem felelnek meg a helyes étkezés alapvető szabályoknak. Igen ám, de a magyar hagyomány sem igazán vág össze ezekkel. Akkor most miből mit és mennyit kell együnk, hogy jót tegyünk a szervezetünknek?
Te tudod, melyik a gagyi csoki? Megmondjuk, hogyan derítsd ki!

Te tudod, melyik a gagyi csoki? Megmondjuk, hogyan derítsd ki! 

Megtéveszthet, de el is igazít a csoki csomagolása: az, hogy jól néz ki, nem jelent semmit, ám a feltüntetett összetevők már leleplezik azt, ha gagyi csokival van dolgunk. Persze az ilyenek sokszor olcsóbbak is, mint az igaziak. Éppen ezért vigyázzunk: a csokiutánzatokkal érdemes óvatosnak lennünk!
Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben 

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.
Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?

Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe? 

Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?