Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?

Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?  

A transzzsírsavak tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyekben a szénhez kapcsolódó hidrogénmolekulák egymással szemben, „transz” állásban helyezkednek el – innen kapták a nevüket.

Olajban sütés során is keletkeznek transzzsírsavak - Kép: Pixabay

A transzzsírsavak negatív élettani hatásai bizonyítottak. Túlzott fogyasztásuk kedvezőtlenül hat a szervezetünkre, ugyanis emelik az összes és a „rossz” (LDL) koleszterinszintet, a „jó” (HDL) koleszterinszintet viszont csökkentik, így szerepük van az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában: a napi 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz a napi 5 gramm transzzsírsavfogyasztás 25 százalékkal növeli ez utóbbiak kockázatát. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek világszerte és Magyarországon is fő haláloki tényezők, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az egészséges étkezésre, és azon belül is a koleszterinszintet leginkább befolyásoló zsírok fogyasztására.

Közismert, hogy az olajban sütés során is keletkeznek, ám teljes kiiktatásuk az étrendből nem lehetséges, mivel a kérődző állatok – például tehén, juh – bendőjében is keletkeznek, majd bekerülnek az állat húsába, tejébe és az azokból előállított tejtermékekbe is. Jelenleg nincs olyan széles körben alkalmazható vizsgálati módszer, amellyel meg lehetne különböztetni a kérődző állatok tejében és húsában található transzzsírsavakat az ipari feldolgozás során keletkezőktől, így nem tudunk különbséget tenni a transzzsírsavak egészségre kifejtett hatásai között a forrásuk alapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsavbevitelnek felel meg. Ezzel szemben Európa-szerte és Magyarországon is körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.

Itt a legújabb konyhacsoda: süssünk gőzben!
Ha a pénztárcám és a konyhám mérete nem lenne akadály, folyamatosan újabb és újabb konyhai gépcsodákat vásárolnék. A gőzsütő például előkelő helyen van a vágylistán!

De mire is jó?

Több divatdiéta nyomán is sokan úgy vélik, hogy a szervezetnek nincs szüksége zsírokra, holott a zsírok elengedhetetlenek a testünk egészséges működéséhez. Gondoljunk csak az energiaháztartás fenntartására vagy a zsírban oldódó vitaminokra! – hívja fel a figyelmet a „Harmóniában a margarinnal – H.a.M” kezdeményezés. Vannak olyan zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes önmaga előállítani, így naponta pótolni kell őket a táplálkozás során. Ezek az esszenciális zsírsavak a sejtmembrán rugalmasságának kialakításában, a látásban, az idegrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak. Az esszenciális zsírok olyan többszörösen telítetlen zsírsavak – legismertebb formái az omega-3 és az omega-6 –, amelyek főként a növényi olajokban, a növényi olajokból készült minőségi margarinokban, valamint halakban találhatók.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a margarinok ma már nem hidrogénezett növényi olajból készülnek, hanem a természetben is szilárd trópusi zsírokból (pálma és kókusz), valamint esszenciális zsírsavakban gazdag növényi olajokból. (A transzzsírsavak nagy része ugyanis az ipari keményítés, más néven hidrogénezés során keletkezik, amikor a növényi olajok folyékony halmazállapotból szilárd vagy félszilárd halmazállapotúvá válnak.) Így a boltokban kapható margarinok többségének ma már elenyésző a transzzsírsavtartalma, messze elmarad a megadott határértéktől.

Jin és jang a téli étkezésben
Étrendünk megtervezésekor az évszakokat is figyelembe kell vennünk: ügyelnünk kell szervezetünk energetikai egyensúlyára. Télen elsősorban meleg ételeket együnk!

Ha szeretnénk csökkenteni a transzzsírsavak bevitelét, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen élelmiszerekben van nagy mennyiségben ez a zsírfajta. Érdemes az élelmiszerek címkéit is elolvasni, bár ritkán tüntetik fel külön a termékben található transzzsírsavtartalmat. Ugyanakkor a hidrogénezett növényiolaj-tartalom feltüntetése az összetevőlistában ma Magyarországon kötelező, ez az információ pedig már utalhat a transzzsírsav jelenlétére is. Ugyanis minél magasabb a részlegesen hidrogénezett növényi olaj mennyisége egy élelmiszerben, arányosan a transzzsírsavtartalom is valószínűen magasabb.

Forrás: www.harmoniabanamargarinnal.hu


Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.