Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?

Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?  

A transzzsírsavak tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyekben a szénhez kapcsolódó hidrogénmolekulák egymással szemben, „transz” állásban helyezkednek el – innen kapták a nevüket.

Olajban sütés során is keletkeznek transzzsírsavak - Kép: Pixabay

A transzzsírsavak negatív élettani hatásai bizonyítottak. Túlzott fogyasztásuk kedvezőtlenül hat a szervezetünkre, ugyanis emelik az összes és a „rossz” (LDL) koleszterinszintet, a „jó” (HDL) koleszterinszintet viszont csökkentik, így szerepük van az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában: a napi 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz a napi 5 gramm transzzsírsavfogyasztás 25 százalékkal növeli ez utóbbiak kockázatát. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek világszerte és Magyarországon is fő haláloki tényezők, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az egészséges étkezésre, és azon belül is a koleszterinszintet leginkább befolyásoló zsírok fogyasztására.

Közismert, hogy az olajban sütés során is keletkeznek, ám teljes kiiktatásuk az étrendből nem lehetséges, mivel a kérődző állatok – például tehén, juh – bendőjében is keletkeznek, majd bekerülnek az állat húsába, tejébe és az azokból előállított tejtermékekbe is. Jelenleg nincs olyan széles körben alkalmazható vizsgálati módszer, amellyel meg lehetne különböztetni a kérődző állatok tejében és húsában található transzzsírsavakat az ipari feldolgozás során keletkezőktől, így nem tudunk különbséget tenni a transzzsírsavak egészségre kifejtett hatásai között a forrásuk alapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsavbevitelnek felel meg. Ezzel szemben Európa-szerte és Magyarországon is körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.

Itt a legújabb konyhacsoda: süssünk gőzben!
Ha a pénztárcám és a konyhám mérete nem lenne akadály, folyamatosan újabb és újabb konyhai gépcsodákat vásárolnék. A gőzsütő például előkelő helyen van a vágylistán!

De mire is jó?

Több divatdiéta nyomán is sokan úgy vélik, hogy a szervezetnek nincs szüksége zsírokra, holott a zsírok elengedhetetlenek a testünk egészséges működéséhez. Gondoljunk csak az energiaháztartás fenntartására vagy a zsírban oldódó vitaminokra! – hívja fel a figyelmet a „Harmóniában a margarinnal – H.a.M” kezdeményezés. Vannak olyan zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes önmaga előállítani, így naponta pótolni kell őket a táplálkozás során. Ezek az esszenciális zsírsavak a sejtmembrán rugalmasságának kialakításában, a látásban, az idegrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak. Az esszenciális zsírok olyan többszörösen telítetlen zsírsavak – legismertebb formái az omega-3 és az omega-6 –, amelyek főként a növényi olajokban, a növényi olajokból készült minőségi margarinokban, valamint halakban találhatók.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a margarinok ma már nem hidrogénezett növényi olajból készülnek, hanem a természetben is szilárd trópusi zsírokból (pálma és kókusz), valamint esszenciális zsírsavakban gazdag növényi olajokból. (A transzzsírsavak nagy része ugyanis az ipari keményítés, más néven hidrogénezés során keletkezik, amikor a növényi olajok folyékony halmazállapotból szilárd vagy félszilárd halmazállapotúvá válnak.) Így a boltokban kapható margarinok többségének ma már elenyésző a transzzsírsavtartalma, messze elmarad a megadott határértéktől.

Jin és jang a téli étkezésben
Étrendünk megtervezésekor az évszakokat is figyelembe kell vennünk: ügyelnünk kell szervezetünk energetikai egyensúlyára. Télen elsősorban meleg ételeket együnk!

Ha szeretnénk csökkenteni a transzzsírsavak bevitelét, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen élelmiszerekben van nagy mennyiségben ez a zsírfajta. Érdemes az élelmiszerek címkéit is elolvasni, bár ritkán tüntetik fel külön a termékben található transzzsírsavtartalmat. Ugyanakkor a hidrogénezett növényiolaj-tartalom feltüntetése az összetevőlistában ma Magyarországon kötelező, ez az információ pedig már utalhat a transzzsírsav jelenlétére is. Ugyanis minél magasabb a részlegesen hidrogénezett növényi olaj mennyisége egy élelmiszerben, arányosan a transzzsírsavtartalom is valószínűen magasabb.

Forrás: www.harmoniabanamargarinnal.hu


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.