Zsír cikkek

Zsíros pogácsa egy kis köménnyel
Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek...? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. ...és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!

Már megint a pasik jártak jól
Felmerült már benned, hogy miért mindig csak a nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt? Persze, vegyük figyelembe azt is, hogy a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. Itt azonban más áll a háttérben. A nőknél valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. A narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő. Ennek okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete.

Arccal a strandszezon felé
Télen és tavasszal születik a nyári test – szokás mondani. Ahhoz, hogy idén sikerrel formálódjunk a strandszezonra, érdemes betartani néhány alapvető étkezési tanácsot. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük, és kerüljük a tiltólistás termékeket. Hogy miért?

Így lesz a dundi óvodásból szép kövér felnőtt
A dundi óvodás cuki, a termetes iskolás jó húsban van - a kövér felnőtt pedig beteg? A nyugati világ egyik legsúlyosabb egészségügyi kihívása az elhízás-járvány, amelynek megfékezéséhez Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermek dietetika specialistája szerint teljes szemléletváltásra van szükség már a fogantatástól.

Márti sültkrumplija
Utcán sétálva, meccs közben rágcsálva, garnérungnak - mindenhogy jó! Legyen hozzá bármilyen mártogató vagy csak egyszerűen majonéz. Igen, ez a sültkrumpli, amit mindenki szeret - akár bevalljuk, akár nem. Jó aztonban csak kevesen készítekenk. A legfontosabb, hogy konzultálj kedvenc zöldségeseddel, mert nem mindegyik burgonya alkalmas ropogós sültkrumpli elkészítéséhez.

Sütés – olajozottan
Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!

Lecsó
Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz?

Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma.
Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.

Konfitált kacsacomb cvekedlivel
A konfitálás igen régi módszer, igazából tartósítás volt a célja. Az eljárás lényege, hogy úgy sütünk zsírban, hogy az éppen csak gyöngyözik, nem bugyog, nem forr. Így magára is hagyhatjuk éjszakára, nincs vele gond.

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb?
Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?Segítünk!
Mégis a zsír az egészséges?
A korábban közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években átértékelődött. A ketogén diéta (melyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására napjainkban több mint tíz klinikai vizsgálat folyik és híres sportolók használják.
Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?
Zsírral mondunk búcsút a zsírnak...
A kalóriadús, zsírban gazdag ételek puszta látványától a kevésbé ízletes, diétás fogásokat is finomabbnak érezzük - állapították meg a Nestlé Research Center munkatársai.
Mennyi és milyen zsiradékot fogyasszunk?
A magyar lakosság átlagos táplálékfelvétele 2400-2800 kcal energiának felel meg naponta. Ennek kb. 35-40%-a a zsírok csoportjába tartozik, melyből 1 gramm energiatartalma 9,2 kcal. Fejenként körülbelül 100 gramm zsírt fogyasztunk naponta, ez 10%-kal több az ajánlottnál. A növényi eredetű zsír - például növényi olajok - egészségesebb, mint az állati eredetű zsiradék (sertészsír, zsíros húsok, sajt, vaj) fogyasztása. A növényi eredetű zsírok ugyanis egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbbek, mint az állati eredetűek.
Méregtelenítés oxigénnel!
Saját érdekünk, hogy az ünnepek után hozzálássunk a „nagytakarításhoz" és segítsünk szervezetünknek a regenerálódásban! Érrendszerünk megtisztítása különösen fontos, hiszen a zsír lerakódik az érfalakon és ez keringési rendellenességekhez vezethet, agyi- és szívproblémákat is okozhat.
Fájdalommentes zsírbontás már otthon is!
Manapság már nem kell feltétlenül kés alá feküdnie annak, aki gyorsan szabadulna narancsbőrétől, vagy zsírpárnáitól. A nemkívánatos zsírsejtek néhány ultrahangos kezeléssel eltüntethetőek, sőt újabban ezt a műveletet akár otthon, saját kezűleg is elvégezhetjük!
Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével!
Sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa elmondása szerint a zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk.
A hosszútávú fogyás titkairól ...
Eljött az az időszak, amikor mindenki lehetőleg villámsebességgel szeretne megszabadulni a fölös kilóitól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választ. Ezekkel azonban nem csak a pénztárcánkat, de a szervezetünket is erősen megterheljük, a hatás pedig szinte sohasem tartós. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa a hosszútávú fogyás titkairól beszélt.
Itt az újabb veszély!- hasi zsír
Egy közzétett felmérés eredménye szerint az európai lakosság riasztóan magas aránya - a megkérdezettek 88 százaléka - nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetünkben, akár az életünket is megrövidítheti.
A mozis pattogatott kukorica egy horror
Felejtsük el Freddy Krügert és a húsevő zombikat; az éjszakai mozik igazi gonosza egy amerikai tanulmány szerint a popcornos zacskókból és az üdítős dobozokból les ránk.