Életforma.hu


Zsíros pogácsa egy kis köménnyel

Zsíros pogácsa egy kis köménnyel 

Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek...? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. ...és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!
Már megint a pasik jártak jól

Már megint a pasik jártak jól 

Felmerült már benned, hogy miért mindig csak a nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt? Persze, vegyük figyelembe azt is, hogy a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. Itt azonban más áll a háttérben. A nőknél valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. A narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő. Ennek okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete.
Arccal a strandszezon felé

Arccal a strandszezon felé 

Télen és tavasszal születik a nyári test – szokás mondani. Ahhoz, hogy idén sikerrel formálódjunk a strandszezonra, érdemes betartani néhány alapvető étkezési tanácsot. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük, és kerüljük a tiltólistás termékeket. Hogy miért?
Így lesz a dundi óvodásból szép kövér felnőtt

Így lesz a dundi óvodásból szép kövér felnőtt 

A dundi óvodás cuki, a termetes iskolás jó húsban van - a kövér felnőtt pedig beteg? A nyugati világ egyik legsúlyosabb egészségügyi kihívása az elhízás-járvány, amelynek megfékezéséhez Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermek dietetika specialistája szerint teljes szemléletváltásra van szükség már a fogantatástól.
Márti sültkrumplija

Márti sültkrumplija 

Utcán sétálva, meccs közben rágcsálva, garnérungnak - mindenhogy jó! Legyen hozzá bármilyen mártogató vagy csak egyszerűen majonéz. Igen, ez a sültkrumpli, amit mindenki szeret - akár bevalljuk, akár nem. Jó aztonban csak kevesen készítekenk. A legfontosabb, hogy konzultálj kedvenc zöldségeseddel, mert nem mindegyik burgonya alkalmas ropogós sültkrumpli elkészítéséhez. 
Sütés – olajozottan

Sütés – olajozottan 

Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!
Lecsó

Lecsó 

Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 
Zsíroskenyér parti vegáknak

Zsíroskenyér parti vegáknak 

Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma. Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.
Konfitált kacsacomb cvekedlivel

Konfitált kacsacomb cvekedlivel 

A konfitálás igen régi módszer, igazából tartósítás volt a célja. Az eljárás lényege, hogy úgy sütünk zsírban, hogy az éppen csak gyöngyözik, nem bugyog, nem forr. Így magára is hagyhatjuk éjszakára, nincs vele gond.
Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb?

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb? 

Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?Segítünk!

Mégis a zsír az egészséges? 

A korábban közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években átértékelődött. A ketogén diéta (melyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására napjainkban több mint tíz klinikai vizsgálat folyik és híres sportolók használják.

Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe? 

Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?  

Zsírral mondunk búcsút a zsírnak... 

A kalóriadús, zsírban gazdag ételek puszta látványától a kevésbé ízletes, diétás fogásokat is finomabbnak érezzük - állapították meg a Nestlé Research Center munkatársai.

Mennyi és milyen zsiradékot fogyasszunk? 

A magyar lakosság átlagos táplálékfelvétele 2400-2800 kcal energiának felel meg naponta. Ennek kb. 35-40%-a a zsírok csoportjába tartozik, melyből 1 gramm energiatartalma 9,2 kcal. Fejenként körülbelül 100 gramm zsírt fogyasztunk naponta, ez 10%-kal több az ajánlottnál. A növényi eredetű zsír - például növényi olajok - egészségesebb, mint az állati eredetű zsiradék (sertészsír, zsíros húsok, sajt, vaj) fogyasztása. A növényi eredetű zsírok ugyanis egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbbek, mint az állati eredetűek.

Méregtelenítés oxigénnel! 

Saját érdekünk, hogy az ünnepek után hozzálássunk a „nagytakarításhoz" és segítsünk szervezetünknek a regenerálódásban! Érrendszerünk megtisztítása különösen fontos, hiszen a zsír lerakódik az érfalakon és ez keringési rendellenességekhez vezethet, agyi- és szívproblémákat is okozhat.  

Fájdalommentes zsírbontás már otthon is! 

Manapság már nem kell feltétlenül kés alá feküdnie annak, aki gyorsan szabadulna narancsbőrétől, vagy zsírpárnáitól. A nemkívánatos zsírsejtek néhány ultrahangos kezeléssel eltüntethetőek, sőt újabban ezt a műveletet akár otthon, saját kezűleg is elvégezhetjük! 

Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével! 

Sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa elmondása szerint a zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk.  

A hosszútávú fogyás titkairól ... 

Eljött az az időszak, amikor mindenki lehetőleg villámsebességgel szeretne megszabadulni a fölös kilóitól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választ. Ezekkel azonban nem csak a pénztárcánkat, de a szervezetünket is erősen megterheljük, a hatás pedig szinte sohasem tartós. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa a hosszútávú fogyás titkairól beszélt.  

Itt az újabb veszély!- hasi zsír 

Egy közzétett felmérés eredménye szerint az európai lakosság riasztóan magas aránya - a megkérdezettek 88 százaléka - nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetünkben, akár az életünket is megrövidítheti. 

A mozis pattogatott kukorica egy horror 

Felejtsük el Freddy Krügert és a húsevő zombikat; az éjszakai mozik igazi gonosza egy amerikai tanulmány szerint a popcornos zacskókból és az üdítős dobozokból les ránk.