Életforma.hu

GASZTRO

Zsíroskenyér parti vegáknak

Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma. Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók

1 púpozott evőkanál kókuszzsír

1 bögre olaj, lehet olíva, szőlőmag vagy más, amit szeretünk. A képen látható zsír lenmagolajjal készült.

4 evőkanál szezámmag

4 evőkanál napraforgómag

2-4 evőkanál tökmag

1 nagyobb alma

1 nagy közepes fej vörös hagyma

1 kis lila hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál mustár

Fűszerek:

1 mokkáskanál bors

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál fűszerpaprika

1 mokkáskanál füstölt paprika (ha van)

1 teáskanál füstaroma (ha van)

1 teáskanál

Tehetünk bele más fűszereket is, amelyeket szeretünk, a felsoroltak közül el is hagyhatunk, legyünk ötletesek, ízlésünk szerint variáljunk.

Elkészítés

Tegyük az olajat egy tapadásmentes serpenyőbe és aprítsuk bele a hagymákat. Miközben a hagyma sü,l aprítsuk bele az almát vékony szeletekre vágva. Fedjük le, és hagyjuk nem túl magas hőmérsékleten teljesen puhává sülni. Vigyázzunk rá, ne égjen le. Ha nagyon sülne, adjunk hozzá pár csepp vizet.  Míg az alma és a hagyma sül, őröljük meg a magokat. Ha elég puhának és sültnek ítéljük a hagymát és az almát, zúdítsuk bele az őrölt magokat is az olajba. Folytonos keverés mellett pirítsuk a magokat is egy darabig. Vigyázni kell rá, a magok piruljanak ugyan, de nem szabad leégniük. Fűszerezzük a receptben felsorolt fűszerekkel. Pár pillanat múlva vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni kicsit, hűljön jó néhány percet. Ekkor keverjük el benne a kókuszzsírt. Keverjük bele a szójaszószt és a mustárt. A keveréket botturmix vagy turmix segítségével keverjük homogén masszává. Tegyük bele a végleges tartójába, és a hűtőben hűtsük ki. Hűlés közben néhányszor keverjük fel, hogy a benne lévő magok ne ülepedjenek le az aljára. A massza néhány óra alatt megszilárdul és besűrűsödik.

A legegészségesebb fasírt, amit valaha ettél
A fasírttal nemigen lehet mellélőni, gyakorlatilag egyetlen elrontási módja van, ha nem fűszerezzük meg eléggé, és ízetlen lesz a fasírtunk. Itt egy maximálisan egészséges változat pulykahúsból, szinte zsiradék nélkül.

 

Mentés


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.