Vegetáriánus cikkek

Spenótos receptek nagycsütörtökre
Aki tisztességgel végigcsinálja a nagyböjtöt, annak a hagyományok szerint nagycsütörtökön valami zöldet kell ennie - ez rendszerint spenót. Hogy kilépjünk a klasszikus keretekből, hoztunk nektek pár különlegesebb receptet. Lehet belőlük köret, előétel, főétel, de akár vendégváró falatként is funkcionálhatnak az ünnepek alatt. Örökérvényű jótanács: mindig legyen otthon mélyhűtött leveles tészta!

Retek roston - miso pasztával
Már lehet kapni primőr retket, ezért hoztunk nektek egy szuper receptet, amivel kicsit különlegesebbé teheted ezt az egészséges zöldséget. Húsvétkor is remek körete lehet a sonkának, csülöknek!

Könnyebben lesznek meddők a vegetáriánus nők?
Kiemelten fontos a szervezet egyensúlyának fenntartása a tökéletes működés miatt. Sajnos, ha ez csúszik, akkor a helyreállítás sem olyan egyszerű. Ennek megfelelően kiemelten fontos, hogy az ember odafigyeljen arra, mit is eszik, és főleg milyen mennyiségben, hiszen ezzel a családalapítást, az egészséget és még az alakot is kockáztatja. A vegetáriánusok pedig egy szempontból még veszélyeztetettebbek, mint a húsfogyasztók. Mit mond erre a szakember, dr. Angyalé Géza szülész-nőgyógyász?

Füstös padlizsán szeletek
A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre.

Hamarosan kezdődik a Vegetáriánus Fesztivál
21. alkalommal rendezik meg a Vegetáriánus Fesztivált Kőbányán. Az érdekes, sokszínű programok ingyenesen várják az érdeklődőket és a tanulni, tájékozódni vágyókat.

Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma.
Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.

Bisztró Újpest központjában
Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.
Töltött gomba
Mint minden remek ételre, erre is igaz, hogy gyorsan elkészül, számtalan módon variálható, és még látványos is, ha megadjuk a módját a tálalásnak. Ez a verzió most sajtkrémmel és túróval készült, de tölthetjük a gombát sajttal, sonkával, zöldségekkel, de akár darált hússal is.

Töltött gomba, az isteni előétel
A gombát sokan nem szeretik, pedig nagyon egészséges zöldség, bár az is igaz, hogy elég nehezen emészthető, tekintve, hogy úgy, ahogy van, egy igazi fehérje bomba, amit nem mindenki bír gyomorral. Akik viszont szeretik, és bírják is, számos változatban készítik. Nálunk sajnos csak a felnőttek eszik, a gyerekeket a világból lehet vele kikergetni, mi azonban bármilyen formában képesek vagyunk elpusztítani percek alatt.

Én vagy a marhaszelet?
Lehet, hogy meglepődnének azok a vegetáriánusok, akik választás elé állítanák párjukat. Arra a kérdésre, hogy „vagy én, vagy a hús?”, lehet, hogy meg fognak lepődni. Egy friss felmérésből kiderült, hogy az ehhez hasonló ultimátumok esetében a magyarok 75 százaléka inkább a húst választaná a szerelem helyett.
Túróval töltött padlizsántekercsek - egy könnyed vacsora
A padlizsánt és a tejfölös túrót külön is imádom, ezért arra gondoltam, mi lenne, ha összehoznám őket? Így jött létre ez a fantasztikus ízhatású együttes, amely akár a diétások, vegetáriánusok kedvence is lehet. De egy kis natúr csirkemell társaként is kitűnő!
Spenótos-gombás fasírt puliszka ágyon
Az szinte biztos, hogy a vegetáriánusok kedvence lesz ez a gombás-spenótos fasírt, akár puliszkával, akár más szokványos körettel esszük. De saláták mellé is remek nyári fogás, még diétázóknak is.
Kapros-túrós cukkini rétes
Cukkini rajongókat örvendeztetjük meg ezzel fantasztikus rétessel, melyet valószínűleg a vegetáriánusok is gyorsan bejegyzetelik a receptkönyvükbe. A túrós-kapros-köményes variációt egy szabadkai ismerősömtől tanultam, aki az ottani, de már a nálunk is kapható réteslapokból készítette.
Citromos túrókrémmel töltött alma - gluténmentes édesség
Citromot naponta érdemes fogyasztani, hiszen lúgosít, immunerősítő, segít a fogyásban és még számos jótékony hatása van. Ennek a gluténmentes desszertnek is nélkülözhetetlen alkotóeleme. Üdítő, könnyed édesség vegetáriánusoknak is.
Ettől voltak erősek a gladiátorok! A spéci étrendet mi is utánozhatjuk…
Nemcsak, hogy vegetáriánusok voltak a gladiátorok - mint egyébként a rómaiak többsége akkoriban –, de speciális diétájuknak egy egészen furcsa összetevő is része volt…
Ezekre ügyelj, ha vega akarsz lenni!
Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus étkezésre, sokan viszont különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. De pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű ételeket?
Sajtos-rizses-répás fasírt - egyszerű, egészséges és finom
Ez a zöldségpogácsa még a húsból készült fasírtok kedvelői számára is kellemes lehet, a húst kerülőknek pedig egyenesen a kedvencükké válhat. Ízes és kellemesen könnyű, körítés nélkül pedig akár remek előétel is lehet, ha apróbbra formázzuk.
Citromhéjjal sütött laskagombakalap parmezánnal
Egyszerű, gyors, de tuti, hogy bárkit lenyűgözöl vele! Igazi különlegesség, amelyet bármilyen alkalomra elkészíthetsz! Akár előételként, akár egy délutáni eszegetésre vagy könnyű vacsoraként is remek fogás.
Fasírt vegáknak
Egyre többen döntenek úgy, hogy mellőzik étrendjükben a húst. De aki egyébként húsevő, az is jót tesz magával és a környezettel is, ha tart veganapokat. Ha kicsit kreatívak vagyunk, szinte minden étel reprodukálható húsmentesen.
Tarka rakott zöldség, nem csak vegáknak!
Hús nélküli remek ebéd vagy vacsora lehet ez a finom zöldségrakottas. Mindössze 275 kalóriát tartalmaz adagonként, így akár a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Aki pedig nem tud hús nélkül élni, annak köretként ajánljuk!
Még hogy a karfiol unalmas? Akkor ezt főzd meg!
Télen kevesebb a zöldségválaszték, de krumpli és karfiol mindig akad, ahogy alma is. A varázslatos hozzávaló a brie sajt, meg persze a rozmaring, és mindebből igazi ínyencség készülhet!
Halpástétom brokkolimártással
Ezt a remek halpástétomot bárki elkészítheti, különösebb főzőgyakorlatot nem igényel. Aki szereti a halat és a zöldséget, vagy éppen csak diétázik, annak szinte kötelezően ajánlott. Ám ha vendégek érkeznek, ettől a mutatós pástétomtól garantáltan eláll majd szemük, szájuk.
Spenótos lasagne sajtmártással
A nagy ünnepi trakta után jól eshet egy kis változatosság – ezért ajánlunk húsmentes fogást. A lasagne ugyanakkor még a megrögzött húsevőknek sem fog „nyúlkajának” tűnni. Egyszerű és nagyon-nagyon finom!
Rántott camembert sangriás kék áfonya mártással, rozmaringos rizzsel
Áfonyaszósz és gyömbér - az angolszász karácsonyi konyha fontos ízei. De a magyar ízléstől sem áll távol. Finom, húsmentes ételt ajánlunk!
Zöldséges-gyümölcsös vegetáriánus tekercs
Nem kell unalmasnak lennie egy ételnek csak azért, mert nincs benne hús! A meleg nyári napokon különösen jól eshet e könnyű, zöldséges-gyümölcsös különlegesség.
Sajtos rakott padlizsán
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Nyáron pedig olyan jól is esik a sok friss zöldség!
Vegetáriánus Fesztivál, nem csak vegáknak!
2011. augusztus 27-28-a között immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL-t, mely táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs- és táncfoglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékbemutatót kínál - nem csak vegetáriánusoknak!
Egy egészséges zöldséges menü
Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a vegetáriánus étrend iránt, hiszen a sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya.
Hús nélküli, különlegesen finom menüsor a tavasz jegyében
Vegetáriánis menüsor a tavasz jegyében. Hús nélküli, változatos ételeket kínálunk. Az elő- és főételek a Kárpátia étterem, a desszert a K+K Hotel Opera konyháján készültek.