Életforma.hu

GASZTRO

Bisztró Újpest központjában

Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.

Kép: Kandikó Éva

Lassan három éve, hogy megnyitott Újpest központjában a találóan Központ Bisztró névre keresztelt jó hangulatú étterem. Ott voltunk a nyitáskor is, van szerencsénk tehát a fejlődést, vagy szinten tartást figyelemmel követni. Nyitáskor a Központ igazi releváció volt. Egy régesrégen üzemelő óriási hentes üzletet alakítottak át bisztróvá, ahol reggeltől estig várják a vendégeket. Reggeli kínálatuk elég széles, bár nagy meglepetések nincsenek benne. Tojás formációk, sonkával vagy anélkül, van angol reggelijük és bundás kenyerük, valamint a házi grillkolbász is megtalálható az étlapon. A déli kínálatot a hamburgerekre építik, hatféle burgerrel várják a vendégeket, igen dicséretes módon van vega változat is, ez camembert-t rejt magában. Kétféle csirkés burger közül lehet választani, ha valaki nem vágyik marhahúsra.

Szezonálisan változik az étlap, mi most konfitált tarját kóstoltunk hagymás tört burgonyával, csodálatosan omlós, puha volt a tarja, ahogy az a konfitált húsokhoz illik. De emlékszünk a panko bundában sült mangalica karajra is, és kóstoltunk már a Központban steaket is, mind jól teljesített.

A Központ étlapjának áttanulmányozása néhány percet vesz mindössze igénybe, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen bisztróban járunk. De nem is hiányzik a tobzódás az ételnevek között, hiszen az épp aktuális étlapon találunk változatos előételeket és salátákat, háromféle levessel csábítanak, valamint megtaláljuk a csirkét, a lazacot, a szürkemarhát, a sertéstarját, a vegáknak van köles rizottó, teljes tehát a merítés, mindenki találhat kedvére valót, aki bisztróban ebédel. A desszert front erős, ott négyféle finomságból választhatunk. Mi most mákos gubának és Rákóczi túrósnak nevezett desszerteket választottunk, természetesen nem a klasszikus formációban kerültek tányérra a desszertek, ha nem utálnám annyira az újragondolt kifejezést, tán még le is írnám. Maradjunk azonban annyiban, hogy mákos gubára, és Rákóczi túrósra emlékeztető desszerteket kaptunk, kifogástalan volt mindkettő.

Vasárnap kora délután jártunk a Központban, a kiszolgálás tempós volt, a pincér lányok kedvesek, mosolyogva fogadják a kritikát (sajnos az a BBQ csirkés burger aznap igen nagy tévedésnek bizonyult, amit nem volt kedvünk szótlanul tűrni, de hát mindenki hibázhat, csak aztán hozza helyre a botlást), és azonnal kedvesen korrigálnak is, nem érezzük azt, hogy a reklamálás miatt melegebb égtájra kívánnak.

Mivel mindig autóval érkezünk, nincs alkalmunk megkóstolni a sör és bor választékot, ám jelentem, bizonyosan közeledik a tavasz, hisz az étlapon megjelent az ibolyás limonádé.

Petrovszki Norbert konyhája korrrekt, változatos, aki ide ül be enni, garantáltan megismeri a híres párizsi bisztró hangulatot, és jól elkészített, ötletes ételeket fog kapni.

Étteremajánlóinkat itt olvashatod.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.