Életforma.hu

GASZTRO

Füstös padlizsán szeletek

A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre. 

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók a képeken látott mennyiségű padlizsánszelethez 

3 kisebb vagy 2 nagyobb padlizsán

1dl-nyi szójaszósz

1 kávéskanál őrölt paprika / 1 mokkáskanál füstölt paprika

1 evőkanál folyékony füst

1 evőkanálnyi worchester szósz

1 lapos kávéskanál barna cukor / kókuszcukor / cukor

Himalája  a padlizsánszeletek besózásához

Hozzávalók még, a krém elkészítéséhez:

a kisült padlizsánszeletek

1 evőkanál kukoricakeményítő / tápióka keményítő

1.5 dl növényi tej / víz

1-2 evőkanál paradicsompüré

1dl-nyi lenmagolaj / más olaj

1 kávéskanál vagy több csilis szósz

fűszerek: amit szerettek, borskömény (mi nem tettünk bele)

Elkészítés

1. A padlizsánt hámozzuk meg.

2. Vágjuk fél centinyi szeletekre (ne legyenek nagyon vékonyak a szeletek)

3. A szeleteket sózzuk be és hagyjuk állni őket 15-20 percig.

4. Készítsük el a szószt. A szójaszószt, őrölt paprikát, folyékony füstöt, worchester szószt és a cukrot keverjük össze.

5. A padlizsánszeletekről papírtörlővel itassuk le a sót és a levet. A szeleteket forgassuk alaposan a szószba és fektessük őket egy papírral bélelt tepsi aljába.

6. 180 fokos sütőben süssük a szeleteket 15 percig. A sütési idő erősen függ a szeletek vastagságától. A szeletek csak meg kell hogy puhuljanak, de semmiképpen ne száradjanak ki. 10-12 perc után tapogassuk meg őket vagy ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsültek-e / puhák-e, eszerint döntsünk a további sütésről.

A sütőből kivett szeletek azonnal is fogyaszthatók, de hidegen is finomak.

7. Készíthetünk azonban krémet is a kisült szeletekből:

1.5 decinyi tejben főzzünk fel egy evőkanálnyi keményítőt (nagyon sűrű lesz).

Tegyük át a megsült szeleteket aprító gépbe (botturmix is jó), tegyük hozzá a paradicsompürét a megfőtt keményítőt, az olajat, csiliszószt és turmixoljuk meg.

Kóstolgassuk, ízesítsük utána, ha szükséges.

8. Kenjük kenyérre, együk mártogatóssal.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni. Ha érdekel a receptje, kattints a képre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.