Életforma.hu

GASZTRO

Spenótos receptek nagycsütörtökre

Aki tisztességgel végigcsinálja a nagyböjtöt, annak a hagyományok szerint nagycsütörtökön valami zöldet kell ennie - ez rendszerint spenót. Hogy kilépjünk a klasszikus keretekből, hoztunk nektek pár különlegesebb receptet. Lehet belőlük köret, előétel, főétel, de akár vendégváró falatként is funkcionálhatnak az ünnepek alatt. Örökérvényű jótanács: mindig legyen otthon mélyhűtött leveles tészta!

Spenótos csiga

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg (fagyasztott) spenót
  • 25 dkg krémsajt
  • 25 dkg sajt
  • 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1/4 hagyma apró kockára vágva (lehet új- vagy póréhagyma is)
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
Spenótos csiga Fotó: Pinterest

Elkészítés 

Olvasszuk ki a spenótot és a ha mélyhűtött tésztánk van, azt is vegyük ki a fagyasztóból.

Ha friss spenótot használnál inkább, kicsit dinszteld meg és hidegen add a keverékhez.

Keverjük össze a tojást és a vizet egy kis tálban.

Reszeljük le a sajtot, adjuk hozzá a krémsajtot, a fokhagymát és a jól kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk és jól keverjük össze.

Tekerjük vagy hajtogassuk ki a tészta lapokat és vegyük kétfelé.

Mindkét oldalát kenjük le tojás és víz keverékével.

A spemótos masszát simítsuk rá fele-fele arányban a lapokra, majd tekerjük fel.

Vágjunk ujjnyi vastag szeleteket a tekercsből és a csigákat helyezzük sütőpapíros tepsibe.

Süssük 180 fokon kb. 20 percig, vagy amíg a leveles tészta aranyszínűvé nem válik.

 

Hasé spenóttal és ricottával töltve

Hozzávalók 

  • 25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
  • 25 dkg ricotta
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 10 dkg sajt reszelve (lehet parmezán is)
  • 1 evőkanál oregano
  • 1 evőkanál tárkony
  • só, bors
  • 2 tojássárgája a kenéshez
  • + szezámmag a szóráshoz
Spenótos hasé Fotó: Pinterest

Elkészítés 

A friss spenótot megpároljuk és apróra vágjuk; a fagyasztottat kiengedjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet.

Keverjük össze alaposan a ricottát, a sajtot, az oreganót, a tárkonyt, a tojást, a spenótot, a sót és a borsot.

A tésztalapokat vegyük ketté

A hosszú széleket megkenjük tojássárgájával.

A masszát felezzük el és hengert fomázva halmozzuk a tészta közepére.

Először a tészta egyik oldalát hajtsuk át a halmon, majd a másikat.

Daraboljuk a hengereket, majd a kis párnákat tegyük sütőpapíros tepsibe és kenjük le tojássárgájával. Megszórhatjuk kevés szezámmaggal is.

220 fokon süssük 15 percig, majd 180 fokon újabb negyed órát.

 

Spanakopita - görög spenótos lepény 

Hozzávalók

  • 50 dkg réteslap (eredetileg filo tészta)
  • 7 evőkanál olvasztott vaj
  • 10 dkg parmezán sajt finomra reszelve
  • 30 dkg fagyasztott spenót
  • 30 dkg feta sajt apróra vágva
  • 10 dkg görög joghurt
  • 2 szál újhagyma apróra vágva (a zöldjével együtt)
  • 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál friss kapor apróra vágva
  • 3 zúzott fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • só, borsTeas½ teáskanál őrölt fekete bors
Görög spenótos lepény Fotó: Pinterest

Elkészítés

Nagyon alaposan nyomkodjuk ki a felengedett spenótból a vizet (akár régi, kidobandó konyharuhába is csavarhatjuk).

Adjuk hozzá a fetát, a joghurtot, a hagymát, a tojást, a kaprot, a fokhagymát, a citrom héját és levét, a szerecsendiót, az őrölt borsot és a sót, majd jó alaposan keverjük össze.

Melegítse elő a sütőt 220 fokra.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Miközben a réteslapokkal dolgozunk, takarjuk le a sorukra várókat nedves konyharuhával.

Tegyünk egy lapot a tepsibe és kenjük meg az olvasztott vajjal. Ezt még kilencszer ismételjük, vagyis összesen 10 lap kerül a tepsi aljába.

Ezen simítsuk el a spenótos masszát.

Fedjük le a spenótkeveréket egy réteslappal, kenjük meg vajjal és szórjuk meg kb. 2 evőkanál parmezán sajttal. Ismételjük meg ezt még 5 filolappal, mindegyiket megkenve vajjal és megszórva parmezánnal.

Végül jöjjön a tetejére még 2 lap, amit már csak vajazunk, nem sajtozzuk.

Közepétől kifelé haladva finoman nyomjuk le a rétegeket, így távoznak a légbuborékok is.

Még sütés előtt előtt jelöljük kockákra a spanakopitát (kész állapotában törik a tészta), de a felső 3 rétegnél mályebbre ne vágjunk a késsel.

Süssük körülbelül 20–25 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós lesz.

Spenótos wrap

 

Hozzávalók

  • 2 csomag tortilla (nem baj, ha nem találsz spenótost)
  • 30 dkg fagyasztott spenót
  • 10 dkg majonéz
  • 10 dkg tejföl
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 csomag újhagyma aprítva
  • ½ piros paprika apróra vágva (kápia, kaliforniai, pritamin)
  • 1-2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • só, bors
  • opcionális: 4 szelet bacon ropogósra sütve és apró darabokra törve
Spenótos wrap Fotó: Pinterest

Elkészítés

Keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a lágy krémsajtot, a hagymát, a kockákra vágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, sót, borsot (és a szalonnát).

A spenótot felolvasztjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a masszához.

A keverékkel megkenjük a tortilla lapokat és jó szorosan feltekerjük.

Lefóliázva (hogy ki ne száradjon) tegyük hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára is maradhat, hogy az ízek jól összeérjenek.

Vágjuk tetszőleges nagyságúra, vagy hagyjuk egyben.

 

Répás-spenótos tekercs

 

Hozzávalók

  • 45 dkg fagyasztott spenót
  • 3 tojás
  • 7 dkg hagyma
  • 6 dkg sárgarépa
  • 5 dkg mozzarella apróra vágva
  • 10 dkg zsírmentes túró
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál curry por
  • ¼ teáskanál chili pehely
  • só, bors
  • olajspray
Spenótos tekercs   Fotó: Pinterest

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Olvasszuk fel a spenótot, nyomjuk ki belőle a vizet.

A spenótot, 2 tojást, a mozzarellát, a fokhagymát, a sót és a borsot keverjük össze.

Helyezzünk sütőpapírt egy tepsibe és permetezzük meg olajspray-vel.

Simítsuk el rajta a keveréket, süssük 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.

A hagymát és a petrezselymet aprítsuk fel és reszeljük le a sárgarépát.

Egy serpenyőbe fújjunk az olajspray-ből és azon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselymet is, és hagyjuk kb. 2 percig sülni.

Ha lehűlt, jöhet hozzá a túró, a maradék tojás, a curry, a chili, só, bors.

A kihűlt spenótlapunkat vegyük ki a sütőből, és egy nagyobb késsel vagy lapáttal, válasszuk el a sütőpapírtól, de hagyjuk rajta.

A répás tölteléket kenjük rá a spenótra - a széleknél hagyjunk ki 2 centit.

Óvatosan tekerjük fel a spenótszőnyeget, tegyük vissza a tepsibe és süssük 25 percig.

Hagyjuk 5-10 percig hűlni, mielőtt szeletekre vágnánk és tálalnánk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.