Spenótos csiga
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 30 dkg (fagyasztott) spenót
- 25 dkg krémsajt
- 25 dkg sajt
- 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1/4 hagyma apró kockára vágva (lehet új- vagy póréhagyma is)
- só, bors
- 1 tojás
- 1 evőkanál víz

Elkészítés
Olvasszuk ki a spenótot és a ha mélyhűtött tésztánk van, azt is vegyük ki a fagyasztóból.
Ha friss spenótot használnál inkább, kicsit dinszteld meg és hidegen add a keverékhez.
Keverjük össze a tojást és a vizet egy kis tálban.
Reszeljük le a sajtot, adjuk hozzá a krémsajtot, a fokhagymát és a jól kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk és jól keverjük össze.
Tekerjük vagy hajtogassuk ki a tészta lapokat és vegyük kétfelé.
Mindkét oldalát kenjük le tojás és víz keverékével.
A spemótos masszát simítsuk rá fele-fele arányban a lapokra, majd tekerjük fel.
Vágjunk ujjnyi vastag szeleteket a tekercsből és a csigákat helyezzük sütőpapíros tepsibe.
Süssük 180 fokon kb. 20 percig, vagy amíg a leveles tészta aranyszínűvé nem válik.
Hasé spenóttal és ricottával töltve
Hozzávalók
- 25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
- 25 dkg ricotta
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojás
- 10 dkg sajt reszelve (lehet parmezán is)
- 1 evőkanál oregano
- 1 evőkanál tárkony
- só, bors
- 2 tojássárgája a kenéshez
- + szezámmag a szóráshoz

Elkészítés
A friss spenótot megpároljuk és apróra vágjuk; a fagyasztottat kiengedjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet.
Keverjük össze alaposan a ricottát, a sajtot, az oreganót, a tárkonyt, a tojást, a spenótot, a sót és a borsot.
A tésztalapokat vegyük ketté
A hosszú széleket megkenjük tojássárgájával.
A masszát felezzük el és hengert fomázva halmozzuk a tészta közepére.
Először a tészta egyik oldalát hajtsuk át a halmon, majd a másikat.
Daraboljuk a hengereket, majd a kis párnákat tegyük sütőpapíros tepsibe és kenjük le tojássárgájával. Megszórhatjuk kevés szezámmaggal is.
220 fokon süssük 15 percig, majd 180 fokon újabb negyed órát.
Spanakopita - görög spenótos lepény
Hozzávalók
- 50 dkg réteslap (eredetileg filo tészta)
- 7 evőkanál olvasztott vaj
- 10 dkg parmezán sajt finomra reszelve
- 30 dkg fagyasztott spenót
- 30 dkg feta sajt apróra vágva
- 10 dkg görög joghurt
- 2 szál újhagyma apróra vágva (a zöldjével együtt)
- 2 nagy tojás
- 2 evőkanál friss kapor apróra vágva
- 3 zúzott fokhagymagerezd
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- só, borsTeas½ teáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés
Nagyon alaposan nyomkodjuk ki a felengedett spenótból a vizet (akár régi, kidobandó konyharuhába is csavarhatjuk).
Adjuk hozzá a fetát, a joghurtot, a hagymát, a tojást, a kaprot, a fokhagymát, a citrom héját és levét, a szerecsendiót, az őrölt borsot és a sót, majd jó alaposan keverjük össze.
Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Miközben a réteslapokkal dolgozunk, takarjuk le a sorukra várókat nedves konyharuhával.
Tegyünk egy lapot a tepsibe és kenjük meg az olvasztott vajjal. Ezt még kilencszer ismételjük, vagyis összesen 10 lap kerül a tepsi aljába.
Ezen simítsuk el a spenótos masszát.
Fedjük le a spenótkeveréket egy réteslappal, kenjük meg vajjal és szórjuk meg kb. 2 evőkanál parmezán sajttal. Ismételjük meg ezt még 5 filolappal, mindegyiket megkenve vajjal és megszórva parmezánnal.
Végül jöjjön a tetejére még 2 lap, amit már csak vajazunk, nem sajtozzuk.
Közepétől kifelé haladva finoman nyomjuk le a rétegeket, így távoznak a légbuborékok is.
Még sütés előtt előtt jelöljük kockákra a spanakopitát (kész állapotában törik a tészta), de a felső 3 rétegnél mályebbre ne vágjunk a késsel.
Süssük körülbelül 20–25 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós lesz.
Spenótos wrap
Hozzávalók
- 2 csomag tortilla (nem baj, ha nem találsz spenótost)
- 30 dkg fagyasztott spenót
- 10 dkg majonéz
- 10 dkg tejföl
- 20 dkg krémsajt
- 1 csomag újhagyma aprítva
- ½ piros paprika apróra vágva (kápia, kaliforniai, pritamin)
- 1-2 teáskanál fokhagyma granulátum
- só, bors
- opcionális: 4 szelet bacon ropogósra sütve és apró darabokra törve

Elkészítés
Keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a lágy krémsajtot, a hagymát, a kockákra vágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, sót, borsot (és a szalonnát).
A spenótot felolvasztjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a masszához.
A keverékkel megkenjük a tortilla lapokat és jó szorosan feltekerjük.
Lefóliázva (hogy ki ne száradjon) tegyük hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára is maradhat, hogy az ízek jól összeérjenek.
Vágjuk tetszőleges nagyságúra, vagy hagyjuk egyben.
Répás-spenótos tekercs
Hozzávalók
- 45 dkg fagyasztott spenót
- 3 tojás
- 7 dkg hagyma
- 6 dkg sárgarépa
- 5 dkg mozzarella apróra vágva
- 10 dkg zsírmentes túró
- 1 evőkanál petrezselyem
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál curry por
- ¼ teáskanál chili pehely
- só, bors
- olajspray

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Olvasszuk fel a spenótot, nyomjuk ki belőle a vizet.
A spenótot, 2 tojást, a mozzarellát, a fokhagymát, a sót és a borsot keverjük össze.
Helyezzünk sütőpapírt egy tepsibe és permetezzük meg olajspray-vel.
Simítsuk el rajta a keveréket, süssük 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.
A hagymát és a petrezselymet aprítsuk fel és reszeljük le a sárgarépát.
Egy serpenyőbe fújjunk az olajspray-ből és azon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselymet is, és hagyjuk kb. 2 percig sülni.
Ha lehűlt, jöhet hozzá a túró, a maradék tojás, a curry, a chili, só, bors.
A kihűlt spenótlapunkat vegyük ki a sütőből, és egy nagyobb késsel vagy lapáttal, válasszuk el a sütőpapírtól, de hagyjuk rajta.
A répás tölteléket kenjük rá a spenótra - a széleknél hagyjunk ki 2 centit.
Óvatosan tekerjük fel a spenótszőnyeget, tegyük vissza a tepsibe és süssük 25 percig.
Hagyjuk 5-10 percig hűlni, mielőtt szeletekre vágnánk és tálalnánk.