Életforma.hu


Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni? 

Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.
Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben 

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

Hogy repül az inzulin? 

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről. Mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa lát el tanácsokkal.

Konyhai, kamrai tárolási tippjeink 

A megfelelően tárolt élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, tápanyag tartalmukat és élvezeti értéküket. Mindig vegyük figyelembe a termék csomagolásán olvasható fogyaszthatósági (ez legfeljebb néhány nap), illetve minőségmegőrzési dátumot (ez hosszabb időtartam), az elfogyasztásnál tartsuk be ezeket.
Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kovácsoljunk tervet a nyárra! 

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Friss fűszer, zöld fűszer

Friss fűszer, zöld fűszer 

Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő. 
Néhány gondolat a fűszerekről

Néhány gondolat a fűszerekről 

Mindenki használ főzés közben fűszert. A só és a bors mellett nyilván nagyon népszerűek a kömény, a majoranna, a bazsalikom, de vajon tudjuk-e, mikor mit használjunk, milyet vásároljunk, hogyan tároljuk fűszereinket?
A pazarlás a hűtőben kezdődik

A pazarlás a hűtőben kezdődik 

Élelmiszereink jelentős része a kukában landol. Míg régen az ételek tárolását és hasznosítását – főleg vidéken – jó hatékonysággal oldották meg, addig ma már ez komoly problémát okoz. Mit tehet egy átlagos városi ember annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az ételhulladék mennyiségét? A Laboratorium.hu tanácsainak középpontjában a tudatos tervezés és a hűtőszekrény áll...
Praktikákkal a pazarlás ellen

Praktikákkal a pazarlás ellen 

Ha jártál már te is úgy, hogy szinte érintetlenül kellett kidobnod sajtot, felvágottat a hűtődből, tudod, milyen bosszúság ez. Nemcsak azért, mert hazahoztad, kifizetted, tehát pénzt, időt és fáradságot nem kímélve gondoskodtál arról, hogy a hűtőd tele legyen, hanem azért is, mert ez teljesen értelmetlen pazarlás. De vajon tehetünk-e ellene?
A téli kabátok vakációra mennek

A téli kabátok vakációra mennek 

A jó idő ellenére sem szabad megfeledkeznünk téli ruháinkról, ha jövőre is újra hordani szeretnénk őket. Megfelelő tárolással akár évekkel is meghosszabbíthatjuk ruháink élettartamát, és hirtelen lehűlés esetén is bármikor előkaphatjuk melegebb kabátunkat.