Életforma.hu

GASZTRO

Kölessel töltött karalábé

A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók:

3 nagy karalábé

1.5 bögre főtt köles

1 bögre zabpehely

1 kisebb sárgarépa

1/2 kaliforniai paprika

1 hagyma/ 1 csokor zöldhagyma/ 1/2 póréhagyma

3-4 gerezd fokhagyma /1 kiskanál fokhagymapor

1 fél cukkini (el is maradhat)

Fűszerek: kömény, friss vagy szárított kapor, kurkuma, 1 mokkáskanál füstölt paprika, amit szeretünk

ízlés szerint

1 evőkanál inaktív étkezési élesztő

1 dl vagy kevesebb étolaj (amelyik fajtát szeretjük)

Vegetáriánusoknak 1 tojás, vegánoknak 1-2 lentojás vagy keményítő alapú tojáspótló

Elkészítés

1/2 bögre kölest főzzünk meg gurulósra. (kb. két és félszeres mennyiségű vízben). A köles a karalábéba töltve még puhulni fog. Hűtsük ki.

Kaparjuk ki a karalábék belsejét, fújjuk be kevés olajjal az üreget. A kikapart karalábé darabokat vagdaljuk kisebb kockákra.

Áztassuk be a zabpelyhet forró vízbe, 30 percre.

Reszeljük és daraboljuk össze a zöldségeket.

A töltelék elkészítése:  Pirítsuk meg a hagymákat, dobjuk hozzá a zöldségeket, de csak egy picit pároljuk meg őket, hogy kicsit összeessenek, hiszen a karalábéban még tovább fognak puhulni. Fűszerezzük, sózzuk. Hűtsük ki egy kicsit. A töltelékhez keverjük hozzá a főtt kölest. Tegyük hozzá a tojást vagy a növényi tojásokat. Keverjük alaposan össze.

A zabtejszín elkészítése: A beáztatott zabpelyhet szűrjük le. Tegyük a turmixba és öntsük fel 3-4 dl-nyi vízzel, adjuk hozzá az étolajat. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál friss vagy szárított kaport. Turmixoljuk simára. Kicsit hígabb legyen, mint a tejfel, mert a sütéskor még tovább sűrűsödik.

Töltsük meg a karalábékat az elkészült zöldséges kölessel. A tepsink aljába öntsük bele a zabtejszínt, keverjük bele az aprózott karalábé darabokat. Állítsuk rá a megtöltött karalábékat. A tepsit fedjük le fóliával. 180 fokos sütőben mi 50 percig sütöttük, de szúrjunk bele egy villát, győződjünk meg róla, hogy a karalábé megpuhult.

Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a vegák is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma. Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.