Nem kell a világ végére menni
Nem kell azonban a legkülönlegesebb és legegzotikusabb nevű bogyókat és magokat keresnünk a boltokban, hogy szuperételekre bukkanjunk, elég, ha a konyhánkban vagy a legközelebbi zöldségesnél körülnézünk. Itt van rögtön például a méz, ami antibakteriális hatású, és értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel szolgál.
A szuperételek attól nagyszerűek, hogy hiába magasabb zsírtartalmúak, kedvező zsírsavösszetételüknek köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkentik, ilyen például a len, köles, avokadó, olíva, de azért ezek fogyasztásánál is a mértékletesség és a változatosság javasolt.
Szinte minden szuperétel alapanyagnak megvan a hazai megfelelője, minimális beltartalmi különbséggel. Mandula, mogyoró, paradicsom, köles, lenmag, kék áfonya, alma, torma, csipkebogyó, napraforgó – ezek mind részei lehetnek a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek, ha ezekkel „turbózzuk fel” ételeinket, máris kész a szuperreggelink, ebédünk vagy vacsoránk!
Nem elhanyagolható szempont az ételeink elkésztése sem, hiszen gőzben, vagy serpenyőben, fedő alatt még roppanósra párolt zöldség beltartalmi értéke számunkra a kedvező, ezzel szemben egy nagyon puhára elkészített brokkoli vagy sárgarépa vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint rostjai élettani szempontból már igen csekélyek.
Ételeink színesítésére azonban nyugodtan használhatjuk a külföldről érkező Goji bogyót, Algákat, Chia magot, Gránátalmát, Avokadót, ezek C-vitamin, vas, rost-, értékes flavonoid- és zsírsavtartalma egészségjavító, emésztést segítő, daganatmegelőző hatása, valamint élményt adó színük kedvezőek számunkra.
Szuperitaloknak a sportoláshoz, sportolóknak szánt teljesítményfokozáshoz, hidratáláshoz és izomtömeg növelése érdekében vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fehérjével dúsított folyékony termékeket nevezhetjük. Lényeges szempont ezek fogyasztásánál is a mértékletesség. Akár így ünnepek alatt a vörösborok is megkaphatják ezt a jelzőt magas antioxidáns és polifenol tartalmuk miatt. Az alkoholok mérsékelt fogyasztása csökkenti a 2-es típusú diabetes és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, emeli a jó HDL koleszterinszintet, valamint gyulladást és trombózisképződést gátló és inzulinérzékenységet javító hatással bír.
Lehet-e túl sok a túl szuper?
A szervezetünk maximálisan tolerálható vitamin és ásványi anyag szintjei igen magasak, de természetesen azok felhalmozódása a testünkben igen komoly betegségekkel járhat. Nem cél, nem javasolt túlzásokba esni. Nem megfelelő kalcium, magas bevitel esetén, a kalcium az anyagcsere-folyamatban felszívódni vagy valahol hasznosulni képtelen, viszont az érfalakra letapadva érrendszeri betegségeket okozhat. A dietetikusok ajánlják a napi többszöri rostfogyasztást, de a nagyon sok és nem megfelelő összetételű rost akár hasmenést, alacsony folyadékfogyasztás mellett pedig székrekedést okozhat, ami bélcsavarodással járhat.
Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával szemben – derül ki egy kutatásból. A JAMA Neurology szaklapban közölt vizsgálatban a testmozgás hatását figyelték meg az idősek idegrendszeri működésére.
Az étrendünkre való odafigyelés nem fedi le, nem helyettesíti az egészséges életmódot teljesen, mert abba beletartozik a heti 2 x 60 perc intenzív testmozgást, a megfelelő folyadékfogyasztás és a nyugodt, pihentető 7-8 óra alvás is.
Mindenki válassza ki, találja meg maga számára azt a sportot, amelyben örömét leli, jó kedvre deríti, és akár hosszú távon élete része lesz már az új évben is, és bátran színesítse étrendjét szuperételekkel is!