Életforma.hu

GASZTRO

Szeresd meg a padlizsánt!

Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!

Kép: pixabay.com

Egy hosszú történet

A padlizsán Délkelet-Ázsiából származik, története igen hosszúra nyúlik vissza az időben, hiszen Kínában már a Krisztus előtti IV. században is termesztették. Később arab hajósok közvetítésével átkerült a Földközi-tenger medencéjébe. Nyugat-Európába a XV-XVI. század környékén vált ismertté. Hazánkba, mint magyar neve, a török paradicsom is mutatja, török közvetítéssel érkezett. Diadalmenete töretlen, az egész világon termesztik, fogyasztják.

Népszerűsége egyáltalán nem indokolatlan, hiszen hihetetlenül hosszú azon ételeknek a listája, melyet padlizsánból készíthetünk. Töltve, rántva, sütve, krémnek, tésztaszósznak, fasírtnak – legyen bármilyen típusú receptre szükségünk, bizonyosak lehetünk abban, hogy a padlizsán, mint alapanyag, jó választás lesz. Csak néhány jellegzetes, padlizsánból készült étel a nemzetközi porondról: az erdélyi vinetta, a görög mousaka, a török imam bayildi, mualle, a provence-i ratatouille, az arab baba ghanoush,  az olasz parmigiana de melanzane, a szerb ajvár és az örmény zakuszka és az indiai curry  – kell-e több bizonyíték, hogy a padlizsán rajongótábora internacionális?

Tippek, tanácsok

A legfontosabb, hogy a padlizsán zöld részeit, levelét és szárát mindenképpen távolítsuk el főzéskor, mert azok a részei mérgezőek. Meghámozni nem szükséges a padlizsánt. A keserű példányok legtöbbször túlérettek, bőrük ráncos, fakó, ezeket már ne vásároljuk meg! Mindig fényes, feszes héjú példányokat válasszunk, amiket ha ujjunkkal megnyomunk, ujjunk nyoma meglátszik a zöldségen, de nem marad meg. Sütőben történő sütés előtt az egész darabokat mindig szurkáljuk meg hústűvel több helyen, így elkerülhetjük, hogy a padlizsán a hirtelen hőtől felrobbanjon és húsa beterítse az egész sütőt. Ha felszeleteltük, de még nem használjuk fel, érdemes egy kevés citromlével megkenni a vágott felületeket, ezzel késleltethetjük a barnulást. Ha olajban akarjuk megsütni a zöldséget, érdemes feldarabolni, besózni, és fél órán át állni hagyni, így a leve nagy részétől megszabadulhatunk, egyúttal elérhetjük azt is, hogy a padlizsán jóval kevesebb olajat szívjon magába sütéskor, ami kalóriák szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Az arabok mindig csíkosra hámozzák – egy csíkot lehántanak a héjából, a következőt rajta hagyják -, így a finom padlizsán még dekoratív is lesz. És itt az ideje, hogy leszámoljunk egy alapvetéssel, miszerint a padlizsánt csak fa vagy műanyag késsel szabad hámozni. A rozsdamentes kések nem tesznek kárt a padlizsánban, nem csúfítják feketére, úgyhogy ne tartson vissza minket, ha nincs kéznél fakésünk, főzzünk bátran padlizsánt!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.