Csaba Steffel cikkei

Céklasüti
Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam - akkor a céklával sem lehet gond. ...és lám… - írja Steffel Csaba

Finomfőzelék brokkolival és sült csirkemellel
Tegnap főzeléket kívántam és finomat. Lám, ez kerekedett ki Steffel Csaba konyhájából. Már érzem is az ízét a számban! Irány a konyha!

Hát, akkor, tököljünk!
Ismét reggel, ismét reggeli, ismét tökös, ismét meló, ismét egész nap... Sebaj! Legalább a reggel jó volt... – árulta el nekünk magánéletéről az őrülten jó ételek tudója.

Cukkini és tárkony ölelése, avagy ilyen a krémleves mániánk
Még mindig tele a hűtő cukkinivel – hála a drága rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak! Őrülten imádom minden formáját! Remélem, mások is így kedvelik! Steffel Csaba most egy olyan jó kis leves mutat, amivel biztosan sikert arathatsz!

Titkolt szeretők: kapor & mascarpone
Itt az ideje, hogy mindenki felfedezze a cukkinit, ja és a barátait. Itt egy új recept, amit blogos barátunktól kaptunk! Egyszerűen fenséges! Természetesen részleteiben te is változtathatsz ízlésed szerint, de ez tényleg a nyár csókja!

Tarja és pác, avagy ilyen a kívánós…
Mostanában ölég gyakran megkívánok ilyen egyszerűbb, hétköznapibb ételeket- írja Steffel Csaba. Ma a pácolt tarja volt soron, de a közeljövő tervei között szerepel a rántott, a paprikás lisztbe forgatott hekk burgonyasalátával, sőt egy jó kis töltött paprika, babfőzelék füstoldalassal… egyszóval csak gyakran egy jó kis Töltött paprika, Babfőzelék, füstölt oldalassal,…meg ilyesmi...

Patiszon és csirke, avagy gyere utánam...
Mindig azt mondom, abból kell főzni, ami otthon van, és ez így igaz mindaddig, amíg el nem fogy az, ami otthon volt! Így vélekedik Steffel Csaba. Ma, amikor azon dolgozott a boltban – fűzi tovább a történetet -, hogy mi legyen otthon, egy kedves hölgy ismerőse megkérdezte, mit főzzön ma? Erre azt válaszoltam, hogy még nem tudom, de gyere utánam, és vedd azt amit én, este elolvashatod a receptet, holnap az lesz nálatok is! És ez így is lett!

Tök és sajt, avagy nemcsak az időt töltöm…
Szóval, tökölünk tovább kérem szépen... Ma hasznosan és finoman akartam tölteni az időt, és „asszem” sikerült. Steffel Csaba úgy véli napközben jól használt ki minden percet, este pedig finoman megkoronázta mindezt. Nézzük!

Mustáros pácban érlelt sertéskaraj parázsburgonyával, zellersalival
Van úgy, hogy az ember tényleg nem is vágyik másra. Az ünnepek alatt pedig tényleg remek ötlet Steffel Csaba ajánlata. Nincs vele túl sok macera, viszont isteni egy pohár borral – akár a vízparton üldögélve

Ízletes borjúpaprikás cukkinivel és tárkonnyal
Mostanában valahogy a paprikást kívánom, ebben azért biztos van egy kis tejföl-mánia is, illetve az hogy szeretem a cukkinit(,..és kapok is bőségesen!). No kérem, tegnap naná, hogy tésztával kívántam és valójában nem is paprikás (üssetek-verjetek) mert ugyi került bele egy kis szezonális finomság is ami az ízesítését is befolyásolta. Steffel Csaba nem viccel, már itt is legújabb ötlete!
Egyszerű spenótos rizottó ropogós lazacfalatokkal
Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek. Pár hete, amikor már kezdett eltelni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől. Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé... Steffel Csaba ismét valami remeket alkotott!
Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával
Szakértőnk azt hitte, kedd van. Azután kiderült, hogy szerda. Na jó, akkor is kacsát készített... És milyen jól tette, mert most itt egy pompás fogás a hétvégére! Ebből aztán igazán ünnepi falatozás lesz!! Vágjunk bele!
Paradicsomos zöldségleves zöldbabbal, csirkemellel és baconnal
Csak egyszerűen! Így kell főzni. És hogy a legegyszerűbb? Nézzük meg, mi van itthon! Így ajánlja őrülten jó finomságát barátunk, Steffel Csaba! Van otthon zöldbabod? Na akkor kattanj rá!
Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve
Főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával. A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos. Ez a csoda pedig a lestyán! Az ételízesítők legtöbbjében is megtalálod!
Lazac és zöldség, avagy csípős és édes
Sajnos a nagy meleg kihozza az emberből a tiltott dolgokat, pl. viszonylag jó áron vásárolni olyan lazacot, ami fagyasztott, papírdobozban van, tehát nem látunk bele... No de most már mindegy, ettől még ízében, állagában lazac volt, csak az a fránya színe! Pedig valamikor ugyanebben a Boltban ez a termék, igaz más márkanév alatt, egész szép színű volt... és ez néhány más termékükre is igaz… Ettől függetlenül a mai egyszerűm is Őrülten Jó lett ?
Tök és lecsó, avagy beindultunk...
Nagy öröm a kiskert még akkor is, ha nekem nincs, illetve nem én művelem... De a drága szomszéd nénik nem hagyják ám veszendőbe menni a nagyon is bőségesen megtermelt javakat, hisz' ott a Csabi aki mindent elhasznál, ráadásul még szereti is, mondjuk ő mindent szeret, néha még a rántott húst is. A mostani hetek termésének köszönhetően jelenleg is 3 db tök is receptjeim java részétét képezik. Steffel Csaba nem hazudtolja meg önmagát, főzzük le a nyarat!!!
Tonhalas orecchiette cukkinivel
Szokásom szerint, hama-hama-gyorsan, egyszerűen, finomat oszt Őrülten Jó napot :! E szavakkal kíván jó étvágyat az őrülten jó ételek szakértője!
Na, gyere, Drágám!
Vannak olyan dolgok, ételek amelyek sajnos nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Ide sorolom például a füstölt lazacot és a többi hasonló eljárással „kifinomított” halat. Azért a lazacot emeltem ki, mert talán ez a legnépszerűbb a sok közül, és talán ezt látni legtöbbször a szupermarketek hűtőpolcain; illetve ezzel találkozni leggyakrabban az étlapokon – írja blogjában Steffel Csaba. Jöjjön tehát a tormás-joghurtos saláta a füstölt lazaccal a Drágámnak!
Padlizsán és paradicsom a csirkecsíkok bűböletében
No, ebben a dög melegben nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk! Legyen könnyű, szénhidrát"mentes", és ne fűszerezzük túl... És még az evés után sem vert a víz!... – írta az őrülten jó ételek tudora.
Pikáns zöldséges fülecske
Milyen zöldségleves az, amelyikben nincs egy kis hús? Ez az utóbbi idők kedvenc mondata, vagy legalábbis a lényege. Ez az igazság Margó és Ági főzős műsorában hangzott el. Akkor én ezen egy jót mosolyogtam, ők pedig egy egész csirkét beledaraboltak a levesbe. Amikor ezt a tésztát elkészítettem, egy jót mosolyogtam magamon; :) bár az a kicsi kis szalonna megbocsátható. Ugyi? Eztkérdezi Steffel Csaba blogíró.
Klasszikus tejpite nektarinnal és fahéjjal
Bezzeg a szép időkben a Drága Nagyik és az Anyuk csak úgy összekeverték, összeszórták, összegyúrták és már sült is a mennyei finomság, amit mi megpróbálunk leutánozni, de már sohasem lesz ugyan az; na azok voltak az igaz sütik, és ölég gyakran a legegyszerűbb alapanyagokból ami épp otthon volt. Természetesen tiszteletben tartom a trendiséget is; akinek kedve van hozzá, keverjen, kavarjon, habosítson, zselésítsen, díszítgessen, és hozzon nekem belőle, esküszöm, hogy csak jót mondok róla – írja blogjában Steffel Csaba. No, amíg ez bekövetkezik (az ajtón nyitva előttetek), addig én itthon előveszek egy kis tejet, pár tojást, némi lisztet...
Szűz és paradicsom, avagy az egyszerű és csalafinta
Igen, valóban létezik ilyen egyszerű pompa; lehet, hogy egy ici-picit olaszos, de abból még nem volt baj! Egyébként meg, No comment! Tök felesleges lenne erről bármit írogatni..., tehát az egész magáért beszél. Íme az őrülten jó ételek legújabb produkciója.
Spenót és fokhagyma szerelme, avagy nekem nagy öröm a kiskert
Indul a kiskert; sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok szedik, elkészítik, és megeszik. ...de a kert az nem áll meg - sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok pedig szedik, és szedik..., és nekem adják, mert a Csabi szereti, elkészíti, és megeszi. Csabi nem más, mint az őrülten jó ételek tudója.
Rák és tészta, avagy vissza – felé…
A közelmúltban készítettem ezt a fincsi kis tésztát, de valamiért csak ma került sor arra, hogy megosszam veletek. Valószínűleg ez azért van, mert eddig hátrafelé haladt Steffel Csaba, az őrülten jó ételek szerzője.
Spárga és curry avagy fehér és sárga
Zöldspárga a föld fölött nő, a fehér a föld alatt. A zöldspárgát nem kell pucolni, hámozni, a fehéret igen, mert a héjától kesernyés lehet. A zöldspárga zsengébb, zamatosabb, krémlevesnek viszont "mindenképp" a fehéret használjuk. A zöldspárga nyersen élvezhető, a fehér öléggé megosztja a véleményeket, ezért inkább csak főzve, párolva. Annyi bizonyos az őrülten jó ételek tudója szerint, hogy a zöldspárga zöld, a fehér meg fehér! Hna, ha ezt tisztáztuk, irány a konyha!
Zöldfűszeres csemegekaraj cukkinis hajdinakásával
A mai illetve a tegnapi étkem kérésre készült és lecsós rizzsel, de magamnak valamint azért, hogy hátha meg tudom kedveltetni... egy egész kevéske fincsi hajdinát is dobtam mellé. Steffel Csaba azt üzeni: tessék választani!
Tárkonyos sertésmáj - egy kis csavarral
Ismét egy klasszikus étel, illetve annak indult... Ez van, már semmit se tudok úgy elkészíteni, ahogy "kell". Na jó, ez csak vicc, de akkor is. ...És valóban, mindig úgy KELL? Csak úgy lehet? Nem értem... Ilyen tépelődések közepette főz Steffel Csaba. Nézzük, mi lesz belőle?
Spárga és reggel
Ez az utóbbi idők legjobb reggelije – állítja az őrülten jó ételek tudója. az ötlet remek, hiszen itt a spárgaszezon, ráadásul május 1-je nem maradhat virsli-sör nélkül! Ez a recept pedig vacsorára is tökéletes lesz!
Spárga és hal, avagy ez is beindult
Na végre, beindult a spárga szezonja! Igaz, a magamfajta kis városban még meg kell fizetni, az árát, de legalább van. Aztán, ha spárga van, akkor már legyen tilápia is. Hát így élünk mi fent a havasokon. Jut eszembe, ma láttam már új krumplit is, szépet, aprót, finomat - aranyárban.
Mák és alma, avagy a megkívánós szelet
Valami mákosra vágyott Steffel Csaba. Nekiugrott az alapnak, ám a tepsibe kerülés előtt, elégurult kettő kisebb darab alma, és mielőtt továbbgurultak volna, hama-hama belereszelte a tésztába. Ja! ...és olyan jópofa nevet adott neki, hogy az csak na!...
Makréla és zöldség, avagy amikor megérdemlem...
Amikor az ember fia úgy érzi, hogy megérdemli, akkor meg kell tennie, illetve meg kell vennie, azaz meg kell ennie, még akkor is, ha egy picit, talán nem a legolcsóbbra kíván rá. Ennek kompenzálására és költségenyhítésre tökéletesen megfelel az akciós brokkoli, ami kicsit talán sárgább, de a miénk! Ez az őrülten jó ételek alkotójának véleménye.
Medvehagyma és csibe, azaz az ízek netovábbja
„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.
Szűzpecsenye bacon-köntöseben, mindenféle földi jóval
„Az elmúlt időszakban a fészen volt egy kis játék, egy "verseny", ahol próbáltam az egyszerűséget előtérbe helyezni; ezért használtam olyan dolgot is, ami itthon nem. Jó szokásom szerint, az ízekkel és a (talán) meglepő párosításokkal játszottam egy picit. Mivel az ítészek találtak ennél jobbat, a játék további részében már nem veszek részt. Ezzel nincs is baj; a verseny egy ilyen játék és pont. Az étel amit akkor készítettem, viszont többet érdemel annál, hogy csak úgy elsüllyedjen.” Ezekkel a sorokkal ajánlotta ezt a pazar fogást az őrülten jó ételek szakértője, Steffel Csaba.
Palócleves sertéshússal
Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény... Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a palócleves. Nevét illetőleg több változat is létezik: általában Mikszáthhoz kötik, ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami szerint a palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal, és egy szakácsverseny alkalmával készült először...
Rizsleves finom zöldségekkel
Húsvét előtt, böjt idején sok családnál gyakrabban kerülnek az asztalra hús nélküli fogások. Arra gondoltam, hogy az Őrülten jó ételek ezen remeke, pont beleillik ebbe a hangulatba!
Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam
Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle.
Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.
Pulykaszárny és alma, avagy Mert szeretem
Ma ezt készítettem, mert szeretem. Külön-külön is, na de így egybe... Steffel Csaba egy különleges ételét mutat meg Nektek. Még húsvétra is lesz!
Medvehagymás burgonyakrémleves
Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni... és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.
Rakottas melegszendvics
Tegnap pofon egyszerűen oldottam meg a vacsimat; ami olyan jól sikerült, hogy "muszájnak" tartom megosztani Veletek. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el, (ha kipróbálja), ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb – tanácsolja Steffel Csaba.
Mészáros tokány
Szóval ezt kitaláltam, aztán valahogy bevillant, hogy ezt a klasszikust, már készítettem, és a blogban is megírtam. Na, mondom magamnak, akkor itt az alkalom, hogy felújítsam ezt a pompás kis mannát – írta az őrülten jó ételek specialistája.
Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba
Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá... ezzel is fokozva hangulatát. A SPAGHETTI alla PUTTANESCA magyarul nem más mint, a "nagyon rossz" lányok spagettije. Az őrülten jó ételek atyja egy szexis fogást ígér!
Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot - ez a története ennek az őrölten jó receptnek.
Egyszerű burgonyaleves
Ez egy teljesen, egyszerű, hétköznapi, szokványos, hagyományos, átlagos étel, amibe nem került semmilyen Őrült kunkor. Ebben a zimankós téli időben kifejezetten jól esik egy finom, meleg leves. Na, ez pont ilyen!
Citromos csibecsíkok fokhagymázott brokkolival
Ami ennél egyszerűbb, az már bonyodalmas. Ami ennél finomabb, az már „giccs”. Ami ennél nyugtatóbb, az már zavaró - tömören és rövbiden így foglalta össze új receptjét az Őrülten Jó Ételek bloggere. Akkor pedig el kell hinnünk!
Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával
A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá - árulta el Steffel Csaba.
Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka?
Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!
Borsos lazacfilé ödögszekéren
A minap felfigyeltem egy érdekes gombára, pontosabban nem is a gomba volt az érdekes, mert a gomba az gomba. Tönkje van, kalapja, és ennyi, barnább, sárgább, fehérebb, csúnyább, szebb, kívánatosabb. Jó, ez valamivel szebb szebb volt a többinél; főleg, a megszokott, sampipi és laskához képest. Ördögszekér gomba: A laskagombák királynőjének is nevezik ezt a pompás kis gombafélét, állaga kellemesen roppanós, íze kissé borsosan aromás, mondhatjuk rá, hogy finoman csípős jelleget ölt. Sok jó élettani hatása ismeretes, például szabályozza a koleszterinszintet, a vércukorszint csökkentésében is szerepet játszik, a véredények falát, és az immunrendszert is erősíti..., egyébkéntúgy, mint a többi laskagomba fajta.
Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral
Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól!