Életforma.hu

GASZTRO

Tök és lecsó, avagy beindultunk...

Nagy öröm a kiskert még akkor is, ha nekem nincs, illetve nem én művelem... De a drága szomszéd nénik nem hagyják ám veszendőbe menni a nagyon is bőségesen megtermelt javakat, hisz' ott a Csabi aki mindent elhasznál, ráadásul még szereti is, mondjuk ő mindent szeret, néha még a rántott húst is. A mostani hetek termésének köszönhetően jelenleg is 3 db tök is receptjeim java részétét képezik. Steffel Csaba nem hazudtolja meg önmagát, főzzük le a nyarat!!!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, a magrészét egy evőkanál segítségével eltávolítjuk, a húsát pedig egy nagy tálba legyaluljuk vagy egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután egy teáskanálnyi sóval meghintjük, és két kanálnyi ecettel meglocsoljuk, majd alaposan átforgatjuk. Legalább 1 órán át pihentetjük.

Kép: Steffel Csaba

Milyen zöldségleves az, amelyikben nincs egy kis hús? Ez az utóbbi idők kedvenc mondata, vagy legalábbis a lényege. Ez az igazság Margó és Ági főzős műsorában hangzott el. Akkor én ezen egy jót mosolyogtam, ők pedig egy egész csirkét beledaraboltak a levesbe. Amikor ezt a tésztát elkészítettem, egy jót mosolyogtam magamon; ? bár az a kicsi kis szalonna megbocsátható. Ugyi? Ezt is próbáld ki Steffel Csaba konyhájából!

A vöröshagymát fél karikákra szeleteljük, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, közben paradicsomot felkockázzuk. Az üvegesre sült hagymához hozzáadjuk a paradicsomot, 2 gerezd zúzott fokhagymát, köménnyel egy picike kaporral, (a kapor akár el is maradhat, de szerintem, aki nem „irtózik” tőle, annak a megszokott tök íz kívánja a kaprot, viszont arra ügyeljük, hogy azért ne adjunk tökfőzelék jelleget a lecsónknak! sóval és borssal ízesítve, nagyjából 10 percig kis lángon rotyogtatjuk.

A kolbászokat fél karikákra daraboljuk. A legyalult tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymás-paradicsomos alaphoz adjuk. Itt az elején egy egész kevéske vizet lottyinthatunk alá. 10 perc főzés után beleszórjuk a kolbászokat is, és készre, kívánt puhaságúra főzzük.

Forrón, szaftosan, galuskával tálaljuk; tejfölt kínálhatunk mellé.

…és kanállal fogyasztjuk!!!

Ehhez kíván jó étvágyat az örülten jó ételek szerzője: Steffel Csaba!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.