Facebook hozzászólás
6 807

Márti világbajnok kolbászos kiflije

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, és bizton állítom, soha sós sütivel ennél nagyobb sikert még nem arattam. Nincs családi, baráti vagy éppen karácsonyi összejövetel, ami ne úgy kezdődne, hogy … és akkor a Márti süt KÉT adag kolbászos kiflit. Mentünk már nem egyszer úgy buliba, kerti partira, hogy külön kérték, italt ne is vigyünk, csak én süssem  meg a kiflijeimet! Én pedig kis kosárkámban boldogan viszem – mint Piroska a nagymamához a kalácsot – ezt a páratlanul remek sós sütit! Ígérem, nem fogtok csalódni!      

Hozzávalók:

Cikkekre vágott tészta szélesebb felében egy karika kolbász, így tekerd fel! Kép: László Márta
Így tekerd a kifliket! Kép: László Márta
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő kelesztve
  • 1 egész tojás, vagy 2 tojás sárgája
  • 2 púpozott kávéskanál só,
  • 2 púpozozz kávéskanál porcukor
  • kb. 1 dl tejfel
  • 1 szál kolbász, lehetőleg szaftos, lángolt

Elkészítés:

A vajat dörzsöld el a liszttel, majd jöhet a tojás, a só, a cukor. (Én két sárgáját teszek bele, mert akkor több fehérje marad a kiflik tetejére, és ha valamennyi kimarad, jó lesz egy másnapi rántottába!) Ezután hozzáadod a pici cukorral és kb. 0,5 dl langyos tejjel felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfelt, amennyit felvesz. Jól dolgozd össze, ne ragadjon le! Oszd 4-5 cipócskára (én 4-re osztom, mert úgy szaftosabb marad a tésztája). Takard le egy konyharuhával, és pihentesd 10-15 percig. Jöhet a sodrófa!

Kész kolbászos kiflik, Kép: László Márta
Lehet kóstolni! Kép: László Márta

Mindegyik buciból nyújts kerek lapokat, majd késsel vágd 12 körcikkre, mint a tortát! Mindegyik szélesebb felébe kerüljön egy karika kolbász, tekerd fel, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tojással, és süsd szép pirosra! Eltéveszthetetlen pompás illata üzeni, hogy kész! A legjobb persze melegen…

Volt, hogy sonkakockákkal készítettem, az is nagyon fincsi volt, de valahogy nekünk a kolbászos jobban ízlett. Ha kísérletező vagy, tégy a kiflik egyik felébe kolbászt, a másikba sonkát, és döntsd el magad! Jó étvágyat!

Sokkal jobban szeretem a sós sütiket, mint az édeseket, ezért itt a lenmagos túrópogácsám, ami szintén tuti, bomba biztos siker!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!