Facebook hozzászólás

KÜLÖNLEGESSÉG

Köménylikőr a múlt századból

Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!

Fűszerkömény, Kép: pixabay
Fűszerkömény, Kép: pixabay

Hozzávalók:

  • 1/2 liter tiszta szesz vagy pálinka
  • 2 dkg köménymag
  • késhegynyi ánizsmag megtörve
  • 40 dkg cukor
  • 2 l víz

Elkészítés:

Gyengén megpirítjuk a köménymagot. Kissé megtörjük, összekeverjük az ánizzsal, és hozzáöntjük a szeszhez vagy pálinkához. Tíznapos áztatás után az alkoholt a köményről leöntjük. Szirupot főzünk a cukorból és a vízből, hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a köményes szeszt. Kis – ha van csatos – üvegegekbe szűrjük, és még így is érleljük 5-6 napig. Na, akkor koccinthatunk!

Köménymagos kocka

Köménymag, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Minden retró cukrászdában – de megkockáztatom, a nem retrókban is – fellelhető ez az egyszerűségében oly szerethető sós aprósütemény. A legalapvetőbb hozzávalókból készül, semmi faxni nincs benne, és talán épp ettől olyan jó.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

HÍREK

1 / 1 137

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!