Hozzávalók:
- 60 dkg hosszúkaraj v. tarja
- 4 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg liszt
- 2 csapott ek. fűszerpaprika
- bors, só
- 80 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 ek tökmag
- só
A salátához, mérés nélkül:
- kigyóuborka
- citromlé
- tejföl
- kapor
- kömény
- bors,só
Elkészítés:
A tejet zúzott fokhagymával és borssal elkeverjük. A hosszúkarajt felszeleteljük, finoman megklopfoljuk, majd legalább egy éjszakán át a fokhagymás tejben pácoljuk.
A lisztet elkavarjuk a fűszerpaprikával. A hússzeleteket kivesszük a tejből, és egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük, ha kell átforgatjuk, de semmiképp se "törölgessük", ne itassuk le róla a pácot!!! Egy serpenyőben, olajat hevítünk. A hússzeletek, megsózzuk, aztán a paprikás-lisztbe forgatjuk, és a felhevült olajban szépen mindkét oldalukról megsütjük.
Csak 1 jó tanács: A hússzeleteket, jól nyomkodjuk bele a lisztbe, és mindig frissen(!) lisztezzük, tehát NE dolgozzunk előre; hanem egyből tegyük bele a jó meleg zsiradékba. A zsiradék mennyisége, annyi legyen, hogy épp csak egy picit "lógjon ki a szeletek teteje", de a túl sok sem jó! A legyen jó meleg azt jelenti, hogy nem túl forró(!) a zsiradék amikor beletesszük a húsokat (kellemesen sissiteregjen); és eleinte ne nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk, ne igazgassuk, hagyjuk, hogy a paprikás-liszt megsüljön, megkössön rajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, cikkekre vágjuk. Forró zsiradékban elkezdjük pirítani a burgonyacikkeket, aztán félkarikákra vágott hagymát szórunk közé, majd 2-3 evőkanál tökmagot dobunk rá, és megsózzuk.
Az uborkát legyaluljuk picit megsózzuk, megcsepegtetjük citromlével, pár perc után kicsit kinyomkodjuk, és befűszerezzük, majd a tejföllel összekeverjük.
Ennél a salátánál, nem írtam különösebb menyiséget; mindenki készítse saját ízlésének megfelelően, az adott fűszerekkel, sőt aki "megriad tőle", akár még a citromlét is kihagyhatja.
Ehhez kíván jó étvágyat az őrülten jó ételek kreátora!