Fokhagyma cikkek

A legsokoldalúbb immunerősítő és betegségelűző: ismerd meg a fokhagyma hatásait
A fokhagyma nem csak a vámpírokat űzi el, hanem a betegségeket is, ha kellő mennyiséget fogyasztunk belőle. És miért ne tennénk? Igazi nagyágyú ez a természet kincseskamrájából.

Most ültesd el! Íme az egyszerű módszer a fokhagyma otthoni termesztésére
A tavasszal virágzó hagymák mellett az ősz a fokhagyma elültetésének az ideje is. Tudtad, hogy akár otthon a lakásodban is nevelhetsz fokhagymákat? Ahhoz viszont, hogy jövő év tavaszán vagy a nyár derekán fokhagymát ehess, most kell megkezdeni az ültetést.

Tejszínes fokhagymakrémleves
Ha randira készülsz, napold el ennek a levesnek az elkészítését, de tartós kapcsolatbamn már vállalható - ha mindketten esztek belőle. Igazán isteni és percek alatt elkészül.

Mennyei cigánypecsenye
Sok helyen ettünk már rossz cigánypecsenyét, szóval égen-földön kerestük az igazi receptjét, s úgy érezzük, ráleltünk. Ha így csináljátok ezt az ősrégi magyar ételt, biztos sikert arattok.

A krémes csoda: milánói rizottó
Az olaszok elég sok olyan fogást feltaláltak, amelyek világhódító utat jártak be. Az egyik ilyen a milánói rizottó, amely sima fehér rizs megbolondítva sáfránnyal, némi fehér borral és parmezánnal. Amíg lehetetlen Olaszországba eljutni, próbálkozzunk meg vele otthon!

Citromos-tejszínes zöldséges penne
Ha főfogásról van szó, akkor köztudottan az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a tészta, amit különböző szószokkal percek alatt ízletes ebéddé varázsolhattok. A klasszikus paradicsomszósztól rugaszkodjatok el egy kicsit, és próbáljátok ki ezt a receptet! Nem fogjátok megbánni!

Home office menü 30 perc alatt!
Otthonról dolgozunk nagyon sokan, így nem csupán a munkarendünket, de a teljes életvitelünket is át kell alakítani. Kezdjük egy szupergyors, de igazán tartalmas és egészséges levessel. Ezt még főzni sem kell, így a home office alatt, a 30 perces ebédidőben is gond nélkül el tudjátok készíteni.

Egyszerű kelkáposztalevesem
Napok óta fáj a csuklóm, inhüvely-gyulladást kaptam a számítógépes munkától. (A fenébe!) Egy nagyon kedves ápoló barátom azt ajánlotta, hogy tegyek rá egy nagy levél kelkáposztát éjszakára, és rögzítsem fóliával. Nem vagyok semmilyen, normálisnak tűnő, alternatív gyógyászati megoldás ellen, és még nem tudom megmondani azt sem, hogy sikerült e, de a lények, hogy az csak egy levél! Mi lesz az egész fej káposztával? Itt a megoldás!

Aszalt szilvás sült oldalas Mártitól
Régen készítettem oldalast, pedig nagyon szeretjük. Bárhogyan is kerül a sütőbe, a benne lapuló csontok olyan ízletessé teszik, hogy csak na! Nemrég egy barátnőm kérdezte, hogy készítettem-e már ilyet? Azonnal felcsigázta a téma az érdeklődésemet, és nyomban ki kellett póbálnom - gondoltam nem lehet olyan ördöngősség. És lőn! Bámulatos lett az eredmény!

Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal
Már sokadik alkalommal készítem, most bejegyzés is lett belőle végre . Ez egy olyan étel, ami gyorsan elkészül, és garantáltan a legfinnyásabbak is meg fogják enni! Először tartottam tőle, mit szól majd a család a körethez, alaptalan volt a félelmen, ugyanis egy morzsa sem maradt semmiből. Diétába, gluténmentes étrendbe kiválóan beilleszthető – tanácsolja Pammer Lívia.
Sertéshús és rizstészta, avagy az igazi ázsiai sertésragu
Ahogy szoktam mondani, mindig abból kell főzni, amit otthon találsz, és ez így igaz. Nem kell, folyton a boltba szaladgálni, és összevásárolni minden hülyeséget... Ma pontosan így jártam, reggel kinyitottam a hűtő-, illetve a kamra ajtaját, és amit véletlenszerűen találtam, abból főzetem…
Régimódi resztelt csirkemáj
Egyre kisebb érdeklődést mutatnak idősödő szüleim a különleges ételek iránt. Inkább a régi ízeket keresik - talán épp a gyerekkorukból. Így készítettem el ezt a jól bevált receptet, és tényleg nagy örömöt szereztem vele. Belegondoltam, én is rég ettem csirkemájat, pedig mennyire szeretem?!...
Fácánerőleves sercegés és erdőzúgás kíséretében
Segal Viktor és Vida József erdei gasztrokalandjai ámulatba ejtettek. Sercegés és erdőzúgás címmel megjelent szakácskönyvük 55, a magyar vadon kincsestárából készült – köretként pedig Széchenyi Zsigmond örökbecsű mondatait tálalták. A minap kaptam egy fácánt pompásan felpucolva, és azonnal tudtam, hogy ebből remek leves lesz. Kicsit átírtam, mint minden receptet, és sajnos őzlábgombát sem kaptam ezért a palacsintatésztás köret elmaradt, de azért így is nagyszerű ínyencség kerekedett!
Füstölt lazacos-avokádós falatok a partiasztalra
Előétel gyanánt készítettem pár lazacos falatot kétféle variációban . Az egyik saját sütésű gyökérkenyéren tálaltam, a másik zöldségágyakon - gondolva az ételallergiásokra is.
Tojásleves franciásan
Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől. Igazi finomság Max konyhájából.
Sült hagyma huescai módra
Halhoz kerestem a minap egy jó kis köretet, és akkor eszembe jutott az egyik spanyol receptem, amit még kinn jegyeztem le. Nosza, feltúrtam a saját receptes füzeteimet, és megtaláltam! Neki is láttam azonnal. Ha meg akarod lepni a férjedet egy különlegességgel, próbáld ki ezt is! Nemcsak halhoz, sültekhez is isteni!
Paradicsomos pulykacomb lencsével
Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!
Sárgaborsó főzelék retekcsírával, brokkolis fasírttal
Nagyon szeretem a főzelékeket, a sárgaborsót kiváltképp. Előnyös, hogy nem kell hozzá semmilyen sűrítőanyag, pompásan besűrűsödik anélkül is. Feltétként brokkolis fasírozottat készítettem, szerintem nagyon finomra sikerült. Az étel glutén- és laktózmentes.
Festői bruschetta Taorminából
Szinte már akkor hozzák előételnek, amikor meglátják a vendéget Olaszországban! A taorminai Malvasia étteremben családi recept alapján készül, bár szerintem úgy nagyon nem tért el más helyek ízeitől. Mindig hozzáteszik: ez nem akármilyen extra szűz olajjal, ezt szicíliaival készítik! Nézd meg a színeit! Egyszerűen pazar – természetesen a ház borával kell megkóstolni! Nem bonyolult, és bizonyára a karácsonyi partin is nagy keletje lesz!
Norma, avagy Szicília éneklő tésztája
Mindig is nagy tisztelői voltak a muzsikának az olaszok! Nem véletlen, hogy a számos operájáról híres, Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini legismertebb hősnőjéről, Normáról nevezték el Szicília leghíresebb specialitását, a Spaghetti Alla Normát. Végtelenül egyszerű, húsmentes, és valami isteni! Annyira friss, hogy most szálltam le vele a repülőgépről! Jó étvágyat!
Liba és alma, avagy egy libának kettő is van
Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.
Márton-napi libacomb Max konyhájából
Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.
Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával
Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.
Igazi omlós kacsamell-sült Mártinál
Kacsát sütni nem igazán nagy feladat, egy a fontos, sosem szabad kiszárítani! Ha így csinálod, ahogy én, mindig omlós, puha lesz. A kísérletezés innentől a tiéd. Ha a végén egy picit hamarabb veszed ki a sütőből, akkor rózsaszínűbb lesz a belseje, de mindenképpen ízletesen omlik majd a szádban. Igazi ünnepi falatokat varázsolhatsz belőle mindig! Egy egész kacsamell négy éhes szájhoz elég, de ez a vendégeiden is múlik! Hihetetlen, de fél óra alatt tálalhatsz - csak az a kérdés, mennyi krumplit tudsz megpucolni pár perc alatt?
Horgász (zsákmány) a pácban
Na, kérem szépen, én szeretem a ruszlit. Pont. Az igazsághoz tartozik az is, hogy tudok egy jobbat és ezt nem szeretném ragozni – írja az örülten jó ételek bloggere.
Sertéspörkölt Gazda módon
Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.
Gyerekkorunk tuti reggelije
Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Hétköznapi olaszos paradicsomlevesem
Énekelni és főzni minden olasz tud - szokták mondani. Ami igaz, az igaz, annyi muzikalitás egyetlen nemzet konyhájában sincs, mint éppen az olaszban. És mert énekelni legalább annyira szeretek, mint főzni, íme egy egyszerű leves, aminek alapját éppen egy, már Olaszországban élő kórustársamtól kaptam hosszú-hosszú évekkel ezelőtt. Próbáljátok ki!
Francia tejszínes fokhagyma krémleves
Amikor egy leveshez nem kell tasak… Elképesztő, hogy mi mindent fordítanak le az élelmiszergyártók az instant megoldásra. Azt hiszem, ami nagyon meglepő volt számomra, az a bögrés-mikrós süti volt. Szóval azért ahhoz nem kellett különösebb gasztronómiai tudás, de mégis sikerült egy alutasakot körévarázsolni. Nyilván, tudja a multi, hogy mibe feccöl bele súlyos pénzeket. Pestiesen szólva ki van ez találva. Biztosan látják azt a vásárló közönséget, aki meg is fogja venni. Somogyi Zoltán Max ezért úgy döntött, akkor itt egy leves, amihez nem kell semmi különös tasak, csak egyszerűen el kell készíteni.
Selymes karfiol-krémleves parmezánnal
Húsleveskészítésből maradt egy fél fej karfiolom, ami már napok óta mosolyog rám a hűtőből. Reggel rájöttem, hogy most kell felhasználnom egy osztrák levestippet, és nem csalódtam! Itt az eredmény, én csak a parmezánnal turbóztam.
Zöldbabos fusillim, leánykori nevén orsótésztám
Hányszor esünk haza hulla fáradtan, és fogalmunk sincs, mi legyen a vacsi vagy ebéd. Ilyenkor mindig jól jön egy kis tészta, valami zöldség, főzőtejszín és fokhagyma. Ezekből már csodákat tudsz varázsolni! Ez csak négy! Jamie Oliver 5 hozzávalóból már egész könyvet írt! Akkor húzzunk bele!
Egyszerű zöldbabfőzelék Márti konyhájából
Úgy adódott, hogy maradt egy kis zöldbabom a hűtőben, és féltem, hogy kiszárad vagy megfásul. Nosza, két újságcikk között gyorsan összedobtam egy főzeléket a férjemnek estére - szerelmem zálogául. Estére, mire hazaér ugyanis én már úton leszek egyéb családi kötelezettségeim miatt… Fura, hogy egy zöldbabfőzelék helyettesít majd, de jó tudni, hogy mennyire örül majd! Ha főztök, gondoljatok erre is!
Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta
Peller Anna és a férje, Lukács Miki legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Anna verhetetlen tésztája következik.
Fokhagymás kenyér
Északi rokonaink is híresek a takarékos konyha vezetéséről. Semmit nem dobnak ki, mindennek helye van. A megszikkadt kenyérből is kihozzák a legjobbat. Finn barátaimtól ezt a remek ötletet vettem át. Ezt kínálták a kerti grillezett kolbászkákhoz csakúgy mint a tartalmasabb levesekhez. Kézügyességet nem igényel, és bátran villoghatsz vele a barátok előtt is!
Spanyol fokhagymaleves
Ősi rajongója vagyok Franciaország összes hagymalevesének, de a spanyolok néha elhódítanak! Most is így sikerült! Nem csoda! Barcelóniai látogatásom egyik fénypontja éppen ez a leves volt! Próbáld ki, és már ott is érzed magad a napfényes tengerparton!
Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával
Szakértőnk azt hitte, kedd van. Azután kiderült, hogy szerda. Na jó, akkor is kacsát készített... És milyen jól tette, mert most itt egy pompás fogás a hétvégére! Ebből aztán igazán ünnepi falatozás lesz!! Vágjunk bele!
Mit súg a besugó a spanyoloknak?
Azért (is) jó Spanyolországba menni, mert bámulatos a konyhája! Roston sült halukat besugónak hívják, de amilyen viccesnek tűnik a neve, annyira finom! Én személy szerint nem tudtam vele betelni, de azt hozzá kell tenni, hogy tényleg csak a fás vagy faszenes parázson sült halak az igazán ízletesek! Na, készüljetek a hétvégi grillpartira!
Padlizsán és paradicsom a csirkecsíkok bűböletében
No, ebben a dög melegben nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk! Legyen könnyű, szénhidrát"mentes", és ne fűszerezzük túl... És még az evés után sem vert a víz!... – írta az őrülten jó ételek tudora.
Fűszeres garnéláim nyári estékhez
Már sokszor leírtam, hogy tengerészfeleségként annyi helyen megfordultam, annyi receptet megtanultam a világ minden táján, hogy se szeri, se száma. Csakhogy ez nem volt mindig így. A munkám mellett például évtizedekig énekeltem különböző, ragyogó kórusokban. A budapesti Stellával például többször is turnéztunk Olaszországban. Nos, ezt a receptet ott tanultam - két fellépés között...
Asztúriai sült hal a hétvégére
Könnyű annak, akinek tengerész (volt) a férje, és még könnyebb, ha a hajószakácsok mindenütt a barátai voltak. Így kaptam meg ezt a remek spanyol receptet is! Ne tétovázzatok, ez egy remek nyári recept, bár a spanyolok sokszor választják a karácsonyi menü részeként is! Egy biztos, nagyon egészséges! És még milyen finom...!!!
Gyors édes-savanyú csirkeleves
Keleti ihlet, magyarra átdolgozva, kicsit egyszerűsítve, lábaskában. Inkább a combfilét, mint mellét, az szerintem száraz ebben a formában. Tudom, kicsit soknak tűnik az ananász, de azt is tudom, hogy aztán mikor tányérba kerül, keressük majd a gyümölcs darabokat. Ezekkel a gondolatokkal ajánlja Max Nektek ezeket a finom falatokat.
Tandori csirke a grillpartidra
Olyan ez az étel az ázsiai országban, mint nálunk a pörkölt, vagy Spanyolországban a paella. Természetesen érvényes a mondás itt is, ahány ház, annyi féle változat. A minap láttam egy játékfilmet, amiben az indiai szakács saját kis speciális cserépkemencéjében készítette ezt a finomságot. Akkor döntöttem el, megmutatom nektek az én tuti receptemet!
Spenót és fokhagyma szerelme, avagy nekem nagy öröm a kiskert
Indul a kiskert; sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok szedik, elkészítik, és megeszik. ...de a kert az nem áll meg - sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok pedig szedik, és szedik..., és nekem adják, mert a Csabi szereti, elkészíti, és megeszi. Csabi nem más, mint az őrülten jó ételek tudója.
Spanyol roston sült hal
Mindig lenyűgözött a spanyol konyha. Minden ízében benne van a napfény, a tenger, a folyók, a mezők, a hegyek íze. Ez a recept is úgy az igazi, ha kinn, a kerti grillen, mondjuk faszénen sült szép pirosra a hal. A pirítós is elkészülhet a grillen! Válassz hozzá egy jó kis rozét!
Mézes-mustáros füstölt sült csülök Mártinál
Ajándékba kaptam nemrég egy fantasztikus füstölt csülköt. Végre tehát eljött az alkalom, hogy kipróbáljam a lőrinci nagyim nemrég fellelt receptjét. Nem bonyolult, mégis nagyon finom, és olyan illatok terjedtek otthon, hogy még a szomszéd kutyája is feltűnő érdeklődést mutatott az alkotás iránt.
Citromos csibecsíkok fokhagymázott brokkolival
Ami ennél egyszerűbb, az már bonyodalmas. Ami ennél finomabb, az már „giccs”. Ami ennél nyugtatóbb, az már zavaró - tömören és rövbiden így foglalta össze új receptjét az Őrülten Jó Ételek bloggere. Akkor pedig el kell hinnünk!
Szicíliai spagetti Eszterkétől
Olaszul kiválóan beszélő keresztlányom, Eszter nemrég Szicíliában járt, és mint folytonos receptgyüjtő ezzel jött haza. Elmondása szerint mindig a család - ahol lakott - legidősebb asszonya készítette a szószt, amit azután a tésztára öntve a többiek áhítattal falatozták be. Egy jó kis endíviasaláta is megállta mellette a helyét.