Hozzávalók
- 1 kis fej fokhagyma
- 3 ek vaj
- 1, 5 l zöldségleves/alaplé
- 5 dl főzőtejszín
- 1 ek étkezési keményítő
- só, bors
Elkészítés
A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk, présen átpasszírozzuk (vagy késsel apróra vágjuk). Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a fokhagymát és folyamatos kevergetés mellett - mert hamar meg tud égni - kicsit dinszteljük, majd felöntjük az alaplével és mehet hozzá a só és a bors is. Kb. tíz percig főzzük, épp, hogy felforrjon, majd jöhet bele a tejszín, de ezzel már ne forraljuk. Botmixerrel selymesítsd! Van, aki így szereti, ha te sűrűbbre vágysz, az étkezés keményítőt keverd ki kevés hideg vízzel és add a leveshez, ettől szép fénye is lesz. Tetejére mehet frissen őrölt bors és valami zöld, ha van otthon: petrezselyem, zsálya, kakukkfű.
Tipp: Vajas és/vagy sajtos pirítóssal a legfinomabb. Adhatsz hozzá krutont is, ami készen is kapható, de bármilyen péksüteményből, kenyérből elkészíteheted te is: darabold fel, spriccelj rá olajat és tedd a sütőbe, vagy pirítsd serpenyőben.