Facebook hozzászólás
1 118

MÉZES ÉS FŰSZERES

Sült céklaleves

A cékla nem csak savanyúságként kerülhet az asztalra, még akár desszertet is készíthetünk belőle, de most kezdjük egy könnyű levessel.

Sült céklaleves

 

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Hozzávalók

  • 4 közepes cékla
  • 3 közepes sárgarépa
  • 3 közepes paszternák (ha nincs, jó a gyökér is)
  • 1 kisebb hagyma (lehetőleg lila)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • őrölt bors (durva)
  • 1 l alaplé
  • 4 ág friss kakukkfű (vagy 2 ek szárított)
  • 3 ek méz
  • 1 joghurt (vagy tejföl)
  • 2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tkl őrölt szerecsendió
  • 1 csipet cayenne bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt.  A hagymát és a zöldségeket meghámozva, kis kockákra vágva tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Jó, ha a céklát kesztyűben hámozzuk, mert megfogja a kezünket.) Locsoljuk meg az olívaolajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk. Süssük kb. 35-45 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és kissé megpirulnak. A zöldségeket tegyük az alaplébe, dobjuk hozzá a kakukkfüvet és a többi fűszert, majd főzzük úgy 20 percig. Ha a zöldségek puhák, a kakukkfű ágakat vegyük ki. Botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, picit higíthatjuk vízzel. Tegyük bele a mézet és állítsuk be az ízeket kedvünk szerint még egy kis sóval, fűszerrel. A joghurtot/tejfölt csak tálaláskor adjuk hozzá.  Hidegen is isteni!

Tipp: Szórhatunk rá magokat, vagy rukkolát, de azt is megtehetjük, hogy a sült céklából félreteszünk keveset és azt adjuk levesbetétként.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!