Életforma.hu


Melengető krémlevesek a téli hónapokra

Melengető krémlevesek a téli hónapokra 

A téli hidegben jólesik felmelegíteni átfagyott testünket egy ízletes, krémes levessel. A zöldségek zamatos illata, a gőzölgő leves csodás színe ráadásul a lelkünket is felforrósítja, miközben az ételben lévő értékes tápanyagok az egészségünket támogatják. Gergye-Ambrus Krisztina, az Amway™ iCook szakértője megmutatja, hogyan lesz ebben segítségünkre az iCook™ Rozsdamentes energiatakarékos edénykészlete, valamint Tapadásmentes serpenyői, melyek használatával kevesebb zsiradékkal, ízletesebb és táplálóbb ételeket készíthetünk.
Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki!

Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki! 

Márciusban ellepi az erdőket a frissen kihajtott medvehagyma. Ennek a különleges zöldségnek fokhagymára emlékeztető illatú levelei tele vannak vitaminokkal, és minden fogáshoz jól passzolnak. Kiváló ízesítője a húsoknak, szószoknak, de finom krémlevest is készíthetünk belőle.
Spárgakrémleves fehérbabbal

Spárgakrémleves fehérbabbal 

Az első melegebb napsugarakkal megjelent a friss spárga a piacokon. Kicsit még drága, de ha te is vágysz a tavasz egyik legkülönlegesebb zöldségére, érdemes áldozni rá.
Tejszínes fokhagymakrémleves

Tejszínes fokhagymakrémleves 

Ha randira készülsz, napold el ennek a levesnek az elkészítését, de tartós kapcsolatbamn már vállalható - ha mindketten esztek belőle. Igazán isteni és percek alatt elkészül.
Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves

Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves 

Örök igazság, hogy egy jó konyhában olyan dolgok születnek, amelyekkel felpezsdül az élet, a test, a lélek, és azonnal elfelejtjük a mindennapok gondjait, a hideg őszi estékről már nem is beszélve. Na, ezt a recept azonnal elmented a receptes fiókodba!
Olcsó spárgakrémleves

Olcsó spárgakrémleves 

Örülök, hogy annyian érdeklődtetek a spárgás receptek iránt! Ezen felbuzdulva, most itt a legújabb költeményem, használjátok egészséggel!
Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából

Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából 

Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.
Turbó gyors póréhagyma krémleves

Turbó gyors póréhagyma krémleves 

Persze, hogy a férjem kedvence, hiszen imád főzni, és tényleg pillanatok alatt kész! És mint alapos férfi, olyan vékonyra tudja karikázni a póréhagymát, hogy a turmixgépnek később alig marad dolga! 
Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel

Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel 

Vegyesen használtunk ehhez a leveshez hagyományos, illetve édesburgonyát, így az édesburgonya nem vitte el nagyon a végeredményt az édes irányba. A ropogós bacon pedig megkoronázta az élményt.
Almakrémleves

Almakrémleves 

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.

Édesburgonya krémleves 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

Pikáns sütőtökleves pirított magvakkal 

Nagyon finom sütőtöklevest mutatunk, tetején whiskyben párolt, sütött tökmaggal. A levest gyömbérrel, fokhagymával, kakukkfűvel fűszerezte készítője.

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal 

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.

Sopa de maiz - a mexikóiak kukoricalevese 

Még lehet kapni a piacon zsenge csemegekukoricát, érdemes abból is kipróbálni, de persze nem tragédia, ha a fagyasztotthoz, vagy a konzervhez folyamodunk. Igazi különlegesség, amit érdemes kipróbálni.

Avokádókrémleves 

A nyári levesek azért is jók, mert a nap közben elvesztett folyadék pótlására kiválóan alkalmasak. Természetesen elvárjuk tőlük, hogy finomak legyenek, ha pedig pillanatok alatt elkészülnek, anélkül, hogy plusz fokokkal növelnénk a lakásunk amúgy sem alacsony hőmérsékletét, az maga a Kánaán. Egy jó turmixgép elengedhetetlen kellék.

Ribizlikrémleves galuskával 

Szerintem a ribizli alulértékelt gyümölcs, talán azért, mert megtisztítása, a szárról való eltávoltása kicsit macerás. Adok egy jó tippet, próbáljátok villával lehúzni a szemeket a vékony kis szárakról, sokkal könnyebb úgy, mint kézzel csipegetni a szemeket.

Lecsókrémleves 

Lecsókedvelők figyelem! Újragondolt étel, amely készülhet friss lecsóból, vagy felhasználhatjuk a nyáron eltett, esetleg boltban vett konzervet. Somogyi Zoltán Max zseniális receptje. Többi finomságát itt találjátok.

Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink 

Most jön a szezonja a póréhagymának, télig könnyedén hozzájuthatunk a piacon. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, megszerettetni a családdal a hagyma család eme édeskés, jóízű tagját is.

Nyári gyümölcskrémleves 

Ennék levest, de be nem gyújtom a tűzhelyt! Ugye milyen ismerős? Akkor melegebb napokon készítsünk hideg gyümölcs krémlevest. Tetszés szerint variálható, adott időszak gyümölcseivel, vagy befőttekkel. Én a puncsos krémport választottam, csodás alapszint adott a levesnek. Természetesen jó sűrű, tartalmas, utána egy adag palacsinta, és biztosan kibírjuk a strandon estig.

Sárgabarack-krémleves 

Számtalan formában készíthetünk gyümölcslevest, szerencsére szinte minden gyümölcs jól bírja, hogy leves legyen belőle. A barack sem áll ellen, úgyhogy próbáljuk ki bátran!

Szederleves hidegen 

A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Vargányakrémleves 

A vargánya májustól októberig gyűjthető, egy-egy gombaszedős túra igazi családi program lehet. Ha pedig ilyen csodás ételt készítünk belőle, nemcsak a kirándulás lesz emlékezetes. Sose mulasszuk el szakértővel bevizsgáltatni a saját szedésű gombát!

Spárgakrémleves 

A spárga csak az utóbbi években indult el hódító útjára a magyar konyhákban. Van, aki imádja, van, aki látni sem bírja, a többség viszont egyszerűen csak nem ismeri. Pedig oly könnyű elkészíteni…

Őrségi édesburgonyás vargányaleves 

Az édesburgonyáról tudjuk, hogy sok jótékony hatása van, össz szénhidráttartalma ugyan magasabb, mint a hagyományos burgonyának, de azok jobb szénhidrátok, mert lassabban szívódnak fel, egyenletesebben emelik a vércukrot.

Vörösboros eperleves 

Olyan finom, hogy komolyan mondom, megéri a macerát az ősz, a tél, a hideg tavasz, csak azért, hogy eljöjjön a nyár, és ilyen eperlevest lehessen enni. Zamatos eperből érdemes dolgozni, az éretlen, se íze, se bűze típusún a vörösbor se fog segíteni.

Eperkrémleves 

Ezt a levest bármilyen, az idénynek megfelelő gyümölcsből elkészíthetjük, kitűnő cseresznyéből, meggyből, málnából, barackból... De én a legjobban mégis eperből szeretem.

Zellerkrémleves 

Hamarosan leköszön a zeller a piacon, az új gumók megjelenéséig átadja helyét más zöldségeknek. Érdemes egy évadzáró zellerkrémleves partit tartani, szuper megkoronázása lesz ez az érdekes sajt chips.

Chilis kukoricakrémleves tortillával 

A krémlevesek kedvelőjeként most egy fűszeres kukorica krémlevest készítettem. Tartalmas, kiadós levesről van szó, remek választás lehet például vacsorára, kiegészítve egy kis ropogós tortilla chipsszel, vagy ha igazán bírod az erőset, még egy kis chilit tehetsz bele tálaláskor is.

Egy csokor medvehagyma 

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.

Süss cipót a krémlevesedhez! 

Remek ötlet a krémleveseket cipóban tálalni, mert nemcsak látványos, hanem hasznos is a cipó, annyit fogyasztunk el belőle a levesünk mellé, amennyi jól esik. Lássunk hát hozzá az otthoni elkészítésnek!

Burgonya-krémleves sült baconnel 

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető zöldség, ami szinte minden kamrában ott van, és amiből - többek között - nagyon szuper és krémes levest lehet készíteni.

Tejszínes gombakrémleves 

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.

Szupergyors ínyenc zöldborsó-krémleves 

Nincs jobb, mint azzal a tudattal hazaérni, hogy hamarosan ilyen ínyenc zöldborsó-krémlevest ehetek grissinire tekert pármai sonkával, na meg egy kis fenyőmaggal, hogy ne legyen olyan szegényes.

Medvehagyma-krémleves 

A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.

Zellerkrémleves zellerchipsszel 

A zeller nagyon egészséges zöldség, nagy kár, hogy kevesen szeretik. Bár aki szereti, az rajong fűszeres, karakteres ízéért. Próbálkozzunk először egy krémlevessel a zellerhez vezető úton.

Zöldborsó-krémleves 

Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.

Paszternák leves 

A paszternákot sokkal kevesebben ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.en ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.

Vörösboros sárgarépa leves 

Bizarrnak tűnhet ez a répaleves a vörösborral, egy fej fokhagymával és a sokféle fűszerrel, de higgyék el, hideg téli napokon pont erre van szükségünk, hogy kissé felmelegítsük magunkat.

Lilakáposzta krémleves 

Az utolsó dolgok egyike lenne, ami eszembe jutna, hogy lilakáposztából krémlevest készítsek. Viszont semmi olyan hozzávaló nincs ebben a levesben, ami amellett szólna, hogy ne próbáljuk ki ezt a merőben szokatlan ételt.

Karalábé krémleves kakukkfüves húsgombóccal 

A karalábélevest sokan ismerjük, szeretjük, de ahogy Kard Éva készíti, az eltér a megszokottól. Krémlevest készít a karalábéból, majd apró, kakukkfűvel ízesített gombócokkal tálalja.

Sütőtök leves 

Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.

Sült paprikakrémleves 

Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.

Csicsóka krémleves 

Vannak ételek, amelyek - mondjuk ki az igazságot, egyáltalán nem szépek. Ez a leves is azt a tábort erősíti, de az íze nagyon kellemes, diós, a bacon chips remekül illik hozzá. Arról nem beszélve, hogy szuper egészséges, mivel a csicsóka igen előkelő helyet foglal el az egészséges zöldségek listáján.

Brokkoli krémleves Nikitől 

Igen talpraesett kis kolléganőnket új kihívások várták, és biztos vagyok benne, hogy meg is valósítja legújabb álmait! Ez az élet rendje. Ettől azonban ugyanaz a kedves barátnőnk marad! Mi sem bizonyítja jobban, mint ez a recept! Ezzel köszönti új rovatunk, az otthonfozok.hu olvasóit! Mi meg azt reméljük, hogy nem felejt el minket, és pályázik sztárszakácsaink közé! Hajrá Niki! Te is hiányzol nekünk!

Borsókrémleves 

Csodás, élénk zöld színével a legrondább szürkeségben is jó kedvre derít ez a leves. Igazán semmi extra nem kell hozzá, borsóból pedig megfelelő a fagyasztott is. Egy kis petrezselyem, jóféle olívaolaj, a tetejére egy tökéletes buggyantott tojás, és máris a mennyországban érzed magad.

Éva kedvenc brokkolikrémlevese 

Az egyik nagy kedvencem ez a leves, és ennek három oka van. Az első, hogy nem kell vele sokat pepecselni, mivel mindent le kell majd turmixolni, nem kell túl sokat bajlódni az egyforma darabokra vágással. A második, hogy nagyon finom és egészséges, a harmadik pedig, hogy variálható attól függően, mivel akarom sűríteni, egyáltalán akarom-e sűríteni, vagy csak diétás változatot szeretnék.

Narancsos sütőtök leves 

Tudom, sokan vannak, akik már a cím olvastán is elhúzzák a szájukat. Elfogadom, hogy lehet a sütőtököt nem szeretni, én azonban gyerekkorom óta rajongok érte. Nem mondom, néhány éve, mikor nálunk is kezdett ismertté válni a belőle készülő leves, kerekedett a szemem rendesen. De aztán jöttek a sütemények, tészta feltétek, mind-mind sütőtökből, és a világ ismét szélesebb és színesebb lett egy kicsit. Úgyhogy aki nem utasítja el teljesen a sütőtököt, mint ördögtől valót, az tegyen egy próbát, mondjuk ezzel a recepttel.

Sajtos zellekrém leves 

Nagy kedvencem a zeller. Azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat és flavonoidokat is. Serkentőleg hat a veseműködésre. Háromféle fajtáját termelik világszerte (metélő zeller, halványító zeller, gumós zeller), nálunk a gumós változat népszerű, de nagyobb élelmiszer áruházak polcain és a piacokon is megtaláljuk már a szárzellert, ami salátákba kiváló, ráadásul jóval több ásványi anyagot is tartalmaz, mint a gumós változat.