Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
 - 2 kisgerezd fokhagyma
 - ½ kg mirelit borsó
 - 1 db közepes borgonya vékonyra szeletelve
 - kevéske vaj és olaj
 - kb. 1 l húsleveslé (jöhet a titkos tartalék a fagyasztóbol, ha nincs lehet kockából alaplé),
 - 2 ek tejföl vagy főzőtejszín
 - só
 - bors
 
Elkészítés:
Vaj és olaj kevereréken lefonnyasztom a hagymát, bele a burgonya, jól átforgatva, só, bors, (ha valaki nem bízik a burgonyakeményítőben, most szórhat rá egy kis lisztet), lepirítom, felöntöm húslével, és addig főzöm takarékon, míg a krumpli megpuhul (ez kb. 10-12 perc, a krumplitól is függ). Beleteszem a borsót, azt is puhára főzöm.
Ennek nem kell sok idő, ha puha a borsó, beleteszem a tejfölt vagy a tejszínt. Nem kell figyelni a hőkiegyenlítésre, úgyis turmixolom, utána összeforralom, majd tálalom. Lehet tenni hozzá a turmixolás előtt egy kis szárított petrezselymet.
Viszonylag gyors, egyszerű, mutatós és nagyon finom leves.
Akkor jó ha rusztikus, benne vannak a borsódarabok, bár ha nem tetszik akkor természetesen szűrhető, bár egyre inkább abba az irányba megy a gasztrotrend, hogy látszódjon, miből készül, legyenek benne darabok, ne legyen egy sima, porleves szerű lötty, hanem legyen struktúrája, tartása, tartalma! Jó étvágyat!