Életforma.hu


Szuperzöld zöldborsó és zöldbab főzelék szezonális zöldségekből

Szuperzöld zöldborsó és zöldbab főzelék szezonális zöldségekből 

Napjainkban a főzelék nincs annyira előtérben, de ezzel a finom zöldborsó főzelék recepttel te is elkápráztathatod a családodat.
Csirkemájrizottó sütőben átsütve

Csirkemájrizottó sütőben átsütve 

Nekünk magyaroknak mindenre van egy saját verziónk, így van ez például a rizottóval is. Egészen másképpen csináljuk, mint az olaszok, de az összetevők listája azért alapvetően megegyezik. Jöhet egy májas változat?
Tavaszváró zöldborsó-pesztós tészta

Tavaszváró zöldborsó-pesztós tészta 

Pesztót nem csak a klasszikus recept alapján lehet készíteni. Íme egy tavaszi változat, melybe petrezselyem helyett zöldborsó kerül. Ránézésre még frissebbnek tűnik!
Borjú és kása, avagy 1-2-4-5-6-3 ?

Borjú és kása, avagy 1-2-4-5-6-3 ? 

A megfejtés ölég számos, de egyszerű: 1 étel, 2 fej vöröshagyma, 4-5 fűszer, 6 gerezd fokhagyma. Az eredmény hús, köret, ragu tehát: 3. Ez Steffel Csaba egyik új receptje!
Zöldséges-sonkás tésztasaláta

Zöldséges-sonkás tésztasaláta 

Vannak időszakok, amikor csak ilyeneket ennék. Simán magában, vagy egy kis són sült csirkével, vagy egy kis sült hallal... Ezernyi variáció, laktató, vacsira, a maradék mehet másnap ebédre. Ez Somogyi Zoltán Max mai ajánlata.

Igazi zöldborsóleves nagymami segítségével 

Aranyárban mérik a zöldborsót a piacon, de nem tudtam ellenállni. Ráadásul kiderült, hogy a barátaink is ugyanígy imádják, mint m, mert bizony egy zöldborsóleves is lehet ünnepi étel – főként, ha a nagyim fincsi csurgatott tésztáját teszem bele!
Végre egy egyszerű zöldborsóleves

Végre egy egyszerű zöldborsóleves 

Amikor megpillantottam az első, friss zöldborsóhüvelyeket, már az illatától elolvadtam! Hamisíthatatlanul itt kopog a nyár, kóstoljunk bele, amint lehet!
Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem

Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem 

Jól esik egy kis melegség és egy kis frissesség ilyen kezdődgető tavasz idején. Bebújni egy ilyen tál salátával egy fotelba, majd magunkhoz szólítani egy jó könyvet és egy pohár száraz fehérbort − na, ez a teljes a nyugalom! Hogy ez a recept mitől iráni, sajnos nem tudom, a barátnőm sem tudta, akitől a receptet kaptam, de nagyon finom!    
Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából

Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából 

Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.
A Vezúv csirkéje

A Vezúv csirkéje 

Egy világbarangolós tévéműsorban látta ezt a pompás kis csirkés ételt az őrülten jó ételek mestere. Mint az a nevéből is kitűnik, egy klasszikus olasz fogásról van, szó, amit – úgymond – magyarosított. Így került bele a császárszalonna. Van aki az oregánó mellé kakukkfüvet, illetve bazsalikomot is használ!  

Zöldségleves hajdinapalacsintával 

Ez egy egyszerűen elkészíthető, nem drága, vegánosított és gluténmentesített recept, amelynek az eredetijét egy osztrák ételspecialitásokat bemutató receptgyűjteményben olvastuk, igaz ott húslevesként, hagyományos palacsinta betéttel. Már az olvasás pillanatában elhatároztuk, hogy saját életmódunkhoz igazítva is elkészítjük. Próbáljátok ki ti is! Egyszerű, nem drága, szinte hétköznapi, mégis különleges, laktató, akár egytálételként is bevethető, amit mindenki nagyon fog szeretni. A meleg levesben kissé elázó palacsintacsíkok mindenkit gyönyörűséggel töltenek el - állítja a bulkshop.

Friss zöldborsólevesem 

Egyszerűen üdítő ilyenkor hajnalban kimenni a piacra! A rengeteg friss zöldség illata bódító. A zöldborsó meg egyenesen a kedvencem! Annak idején Anyukámtól ezt a leves tanultam meg először megfőzni, mert annyira szerettem még nyersen is megenni.  

Borsós, gombás sertésragu leves 

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. 

Zöldborsós tésztasaláta - a családi kedvenc 

Már leszedtük, és kipirgáltuk a cukorborsót, és rögtön így frissen össze is hoztuk néhány zöldséggel egy jó adag tésztasalátához. Sőt, még egy pikáns öntettel meg is koronáztuk. Önálló ételként is megállja a helyét, de natúr sültek mellé is kiváló.

Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel 

Nagyon sokan szeretik a csirkemájat, finom, olcsó alapanyag, ezerféle módon variálható. Mi most zöldborsóval készítettük, talán ez az egyik legismertebb elkészítési mód mind közül. De mint tudjuk, egy újszülöttne minden vicc új.

Húsos, borsós rakott tészta 

A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.

Zöldséges csirkehúsos alagút 

Remek módja a húsok elkészítésének, ha bacon köntösbe bújtatjuk őket. Ha őzgerinc formában sütjük, akkor pedig nemcsak finom, hanem látványos étel lesz a végeredmény. Érdemes kikísérletezni azokat a variációkat, amiket a család igazán szeret.

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással 

Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.

A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves 

Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.

Zöld gyöngysor a tavasz nyakán 

Kétségtelenül a tavasz és a kora nyár szupersztárja a zöldborsó, május végétől élvezhetjük az édes szemeket, és szezonjában együnk belőle annyit, amennyit csak lehetséges, hiszen egy teljes évet kell várnunk az újabb randevúra.

Spenótos, zöldborsós tagliatelle 

Harsogóan zöld, tele van ízekkel, ráadásul szűk fél óra alatt el is készül? Igen, van ilyen… Használd hozzá a kedvenc tésztádat. Ha az éppen nem a tagliatelle, hanem a fussili vagy a spagetti, akkor azt.

Tavaszváró penne sajtmártással 

Hogy miért tavaszváró? Hát azért, mert teli van tavaszi zöldségekkel ( zöldpaprika, zöldborsó és spárga ), amelyek bár fagyasztva voltak a hűtőnkben - de mégis elhozták a konyhánkba a várva-várt ízeket.

Szupergyors ínyenc zöldborsó-krémleves 

Nincs jobb, mint azzal a tudattal hazaérni, hogy hamarosan ilyen ínyenc zöldborsó-krémlevest ehetek grissinire tekert pármai sonkával, na meg egy kis fenyőmaggal, hogy ne legyen olyan szegényes.

Zöldborsó-krémleves 

Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.

Kukoricás, zöldborsós csirke kókusztejben 

Az ilyen típusú étel igazi gyors étel lehet a repertoárunkban, tekintve, hogy 25 percnél több egyáltalán nem szükséges az elkészítéséhez. Semmilyen extra alapanyagot nem tartalmaz, ámde finom és tápláló.

Zöldborsós csirkemáj rizzsel 

A csirkemáj és a zöldborsó jó barátok, egyiknek sincs szüksége hosszú főzési időre. És ne felejtsük el, hogy a májat csak elkészülte után sózzuk meg, különben megkeményedhet.

Tagliatelle Alfredo 

Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.

Borsókrémleves 

Csodás, élénk zöld színével a legrondább szürkeségben is jó kedvre derít ez a leves. Igazán semmi extra nem kell hozzá, borsóból pedig megfelelő a fagyasztott is. Egy kis petrezselyem, jóféle olívaolaj, a tetejére egy tökéletes buggyantott tojás, és máris a mennyországban érzed magad.

A zöldborsó új arca - belecsaptunk! 

Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!

Csirkés meglepetés - ezt sütöttük ma Anyunak! 

Nem csak Anyák napi meglepetés lehet ez a csirkés finomság, hiszen bármikor összedobhatjuk, ha mentesíteni szeretnénk anyut a főzés alól. Apukák, ügyes kezű gyerekek is elkészíthetik, annyira egyszerű.

A zöldborsó farka 

Egyik kedvencem a zöldborsó! Sajnos a "nagy szezonnak" vége, ím, itt az utolsó főzelékek egyike. Sebaj, jó az mélyhűtött változatból is! Hozzá a tükörtojás, igazán remek egy választás!    

Spárgás-zöldborsós rizottó 

A spárgaszezon közepén járunk, ilyenkor érdemes legalább egyszer nekilátni ennek a finom zöldségnek. Ha jó friss spárgát veszünk, a pucolást is megúszhatjuk.

Vajas-mentás zöldborsókrém 

A friss zöldborsónál kevés finomabb dolog van. Ha már minden eddig ismert variációban kipróbáltad, most épp itt az ideje, hogy kenyérre kend!

Zöldborsós, spárgás és gombás vitaminbomba 

Itt van a grillezés ideje. Én ezt a csodálatos és gazdag köretet, salátát gyakran szoktam készíteni. A grillezett húshoz tálalom, de főfogásként is szeretjük. Mindig nagy sikere van!

Zöldborsós sertéspörkölt 

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg. sertéskaraj, 20 dkg. zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál lecsó, zsiradék, só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt szerecsendió.

Zöldborsóleves galuskával 

Itt a szezonja borsónak! Prózai, egyszerű ételnek tűnik a zöldborsóleves, de - szerintünk - úgy a finom, ha jó sűrű, és galuska is van benne. Íme a receptje.

Most vegyen zöldborsót! 

A kis, lapos hüvelyben megbúvó apró borsószemek valójában még éretlenek, ezért a kerti zöldborsónál kevesebb fehérjét tartalmaznak. Vásárláskor, ha tehetjük, bontsunk ki egy hüvelyt, hogy lássuk, friss zsenge vagy épp ráncos, netán kukacos szemek vannak-e benne.

7 tavaszi zölborsós recept 

A tavasz íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két szlovákos ízvariáns, recept, tipp.Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-be kapkodunk belőle pucolás közben!