Hozzávalók:
500 g zöldspárga200 g zöldborsó2 szál újhagyma
1 szál szárzeller
1,5 dl fehérbor250 g rizs
2 ek olívaolaj
1 l húsleves (lehet kockából is)
só, bors
cukor
1 citrom leve
6 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítése:
A zöldborsót pároljuk meg, és szűrjük le, a hagymát és a zellert vágjuk apróra. Forraljuk fel a levest. A spárga szálak közepét és alját fogjuk meg, hajlítsuk addig, amíg magától el nem törik, az alját dobjuk el, mert az fás. A spárgát gondosan mossuk át hideg vízzel és vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra.
Forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele sót, cukort, citromlevet és 3 dkg vajat. Ebben főzzük a spárgát 4 percig. (Ne tovább, roppanósnak kell maradnia.) Ha kész, szedjük hideg vizes edénybe és tegyük félre.
Kezdjük el pirítani az olajon a hagymát és a zellert, ha már üveges, adjuk hozzá a rizst, 1 teáskanál sót, és borsot. Kevergetve pirítsuk 1-2 percig, öntsük fel a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ez után némi türelemre lesz szükség, ugyanis a krémes rizottó állag eléréséhez merőkanalanként kell a rizshez adnunk a húslevest. Minden kanál után keverjük meg és várjuk meg, amíg annyira elfő, hogy ha keresztben végighúzzuk a fakanalat az edény alján, megmarad a kis "folyosó":
Ha a rizs már majdnem jó, adjuk hozzá a borsót és spárgát, majd folytassuk a leves adagolását és a kevergetést. Ha a folyadék elfogyott, keverjük az ételhez a maradék 3 dkg vajat és az 5 dkg parmezánt, és azonnal tálaljuk.