Életforma.hu

GASZTRO

Zöldségleves hajdinapalacsintával

Ez egy egyszerűen elkészíthető, nem drága, vegánosított és gluténmentesített recept, amelynek az eredetijét egy osztrák ételspecialitásokat bemutató receptgyűjteményben olvastuk, igaz ott húslevesként, hagyományos palacsinta betéttel. Már az olvasás pillanatában elhatároztuk, hogy saját életmódunkhoz igazítva is elkészítjük. Próbáljátok ki ti is! Egyszerű, nem drága, szinte hétköznapi, mégis különleges, laktató, akár egytálételként is bevethető, amit mindenki nagyon fog szeretni. A meleg levesben kissé elázó palacsintacsíkok mindenkit gyönyörűséggel töltenek el - állítja a bulkshop.

Kép: bulkshop

Hozzávalók a zöldségleveshez 2-3 embernek:

1 közepes nagyságú hagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

3-4 szem közepes nagyságú gomba szeletelve

1 közepes nagyságú sárgarépa felkockázva

1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér felkockázva

2 széles csík kaliforniai paprika (piros és sárga) kockára aprítva

1/2 bögrényi mirelit zsenge borsó

1 szál szálzeller (el is maradhat)

1 liter zöldségalaplé*

2 evőkanálnyi olíva olaj (kapható boltjainkban)

1 kávéskanálnyi só (ízlés szerint)

1 kávéskanál misó (el is maradhat, de kitűnő ételízesítő)

Kép: bulkshop

Hozzávalók a hajdina palacsintához:

Ahány palacsintát akarunk,

annyiszor 1 evőkanál hajdinaliszt

annyiszor 1 kávéskanál tápiókakeményítő

annyiszor 1 csipet só

annyi növényi tej vagy víz, amitől palacsintasűrűségű lesz a tészta (palacsintánként körülbelül 0.5 deciliter)

apróra vágott zöldfűszerek a palacsinta tésztájába (mi lestyánt használtunk)

nagyon-nagyon kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A felsoroltakból saját konyhai szokásainknak és gyakorlatunknak megfelelően főzzünk zöldséglevest.

Vagy:

1. A hagymákat pirítsuk meg, kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára.

2. Adjuk hozzá a répát, petrezselymet, zellerszárat, kevés vizet aláöntve pároljuk szinte puhára.

3. Ha a gyökérzöldségek szinte megpuhultak, adjuk hozzá a többi zöldséget, öntsük fel a zöldséglével és forraljuk még 3 percig.

Kész.

Tahinikrém zabropogóssal
Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható. Ez is a bulkshop receptje!

4. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze és nagyon halványan kiolajozott serpenyőben süssük ki.

5. Még langyosan, szorosan tekerjük fel és vágjuk csíkokra. (Lásd a képeket).

6. A képeken látható módon tálalhatjuk.

Megjegyzések:

* A zöldségalaplé elkészítése:

Mi mindig tartunk a hűtőben alaplevet. Úgy készítjük, hogy 2 evőkanál sótlan ételízesítőt felöntünk 1 liter vízzel és ezt 1 órán át forraljuk úgy, hogy a héten összegyűjtött, még használható zöldséghulladékokat is forraljuk vele.

A zöldségmaradékokat egy tárolódobozban gyűjtjük egész héten, nem dobjuk ki, őrizgetjük az alaplé készítéséhez. Ezek lehetnek: a használt zöldfűszerek levágott szárai, a paprikák csumája, a karfiol fel nem használt részei, káposztalevelek, kimaradt fél hagymák, hervadóban lévő különféle zöldségek, bármi, amit egyébként kidobnánk.

Az elkészült alaplét leszűrjük és a hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.