Alaplé cikkek

A vasárnapi húsleves alternatívája
A gyöngyöző, ünnepi húsleves sokáig fő, illata bejárja az egész lakást. A modern világ háziasszonyainak nincs idejük minden hétvégén órákat eltölteni az elkészítésével, ugyanakkor a családtagok vágynak az ízére. Nem beszélve arról, milyen sok jótékony hatással van az egészségünkre ez a finom, forró leves. A megoldás: vegyük meg készen és ha kedvünk van hozzá, dúsítsuk fel otthon ízlésünk szerint. Király Éva dietetikussal, az Alaplé Bár megálmodójával beszélgettünk.

Gyorsan valami...brokkolist!!!
Az úgy volt, hogy brokkoli krémlevest szerettem volna enni. Eddig jó, a krémleveshez megvolt itthon minden, csak a brokkoli hiányzott. Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, de most eljött a pillanat. Somogyi Zoltán Max most lerántja a leplet!

Zellerkrémleves, ahogy a férjem készítette
Nincs mindenkinek olyan szerencséje, mint nekem, hogy a világ legnagyszerűbb férfijével élhet. És még főzni is tud! Nem is akárhogy. Ezt a leves egyedül találta ki, írta le, és tálalta fel! A sonkacsipszet pedig egy szentgotthárdi sajtóúton vettem egy osztrák manufaktúrában.

Kelbimbós kacsaszárnytőleves egyenesen Egerből
A kelbimbó a meglátásom szerint elég megosztó alapanyag - az emberek jó része nem tudja a tányérján elképzelni, míg a másik fele rajong érte. Én ehhez a második csoporthoz tartozom, csak valahogy nagyon ritkán jut eszembe a zöldségesnél, hogy vegyek egy-egy adagot. Most azonban ott mosolyogtak rám a rekeszben, én pedig úgy vásároltam meg őket, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mi fog belőlük készülni. Napokig a hűtőben várták az ihletet, míg aztán hoztam négy darab jókora kacsaszárnytövet, amikből pedig levest terveztem készíteni.

Zöldségleves hajdinapalacsintával
Ez egy egyszerűen elkészíthető, nem drága, vegánosított és gluténmentesített recept, amelynek az eredetijét egy osztrák ételspecialitásokat bemutató receptgyűjteményben olvastuk, igaz ott húslevesként, hagyományos palacsinta betéttel. Már az olvasás pillanatában elhatároztuk, hogy saját életmódunkhoz igazítva is elkészítjük. Próbáljátok ki ti is! Egyszerű, nem drága, szinte hétköznapi, mégis különleges, laktató, akár egytálételként is bevethető, amit mindenki nagyon fog szeretni. A meleg levesben kissé elázó palacsintacsíkok mindenkit gyönyörűséggel töltenek el - állítja a bulkshop.

Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával
A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.

Kapros sertésborda - ahogy Mártiék szeretik
Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is...

Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal
Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!

A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves
Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.

Sáfrányos rizottó
Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!
Pikáns thai leves garnélával
Egyre nagyobb a rajongótábora itthon is a thai konyhának, hála istennek a thai éttermek száma is szaporodik. De ha otthon akarnánk magunknak valami finom thai ízvilágú ételt főzni, annak sincs akadálya.
Brokkoli-sárgarépa leves
Úgy terveztem, hogy nemcsak a brokkoli, hanem a friss sárgarépa is domináns lesz a levesben, ami kicsit legyen krémes is, meg nem is. Elképzelésem egyik fontos alkotóeleme a póréhagyma lett, ami megadta az üde tavasz ízt, a másik fontos ízesítő pedig a citrom lett.
Fűszeres édesburgonya leves
Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki "csak" oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.
Zellerkrémleves
Hamarosan leköszön a zeller a piacon, az új gumók megjelenéséig átadja helyét más zöldségeknek. Érdemes egy évadzáró zellerkrémleves partit tartani, szuper megkoronázása lesz ez az érdekes sajt chips.
Gombás rizottó spenóttal
Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.
Zöldség alaplé készítése
Gyakran olvassuk különféle receptekben, hogy egy adott étel elkészítéséhez használjunk zöldségalaplevet. Rengeteg munkát, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha az alább leírt praktikát használjuk.
Kínai csirkeleves üvegtésztával - ahogy Márti szereti
Azért is szeretem a keleti konyhát, mert nagyon sok különleges íz tud párosulni valami egészen egzotikus kéjjel! Ez a leves mindent tükröz! Azt tudni kell, hogy a keleti konyhaművészetben nem a "leves-második-desszert" menürend a módi. Egyszerre tesznek ki minden fogást, a levest is, és mindenki abból "csemegézik", amiből csak akar!