Életforma.hu

ÉLET-MÓD

A vasárnapi húsleves alternatívája

A gyöngyöző, ünnepi húsleves sokáig fő, illata bejárja az egész lakást. A modern világ háziasszonyainak nincs idejük minden hétvégén órákat eltölteni az elkészítésével, ugyanakkor a családtagok vágynak az ízére. Nem beszélve arról, milyen sok jótékony hatással van az egészségünkre ez a finom, forró leves. A megoldás: vegyük meg készen és ha kedvünk van hozzá, dúsítsuk fel otthon ízlésünk szerint. Király Éva dietetikussal, az Alaplé Bár megálmodójával beszélgettünk.

Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám rendszeresen főzött alaplevet, amit mi gyerekek nem igazán szerettünk. Ilyenkor tömény húsleves illat járta át a lakást, s a fazékban úszó csontok, húscafatok nem voltak gusztusos látvány. A nagyi lefagyasztott néhány adagot a levesből és ezt használta fel főzelékek és egyéb egytálételek ízesítéséhez. A maradékot pedig aranyszínű húslevesként elfogyasztotta a család.

Az alaplé nemcsak finom, de nagyon egészséges is. ( Fotó: Alaplé Bár)

Aztán a leveskockák és az ízfokozók megjelenésével a háziasszonyok a kényelmesebb megoldás felé fordultak, egyszerűbb volt bepottyantani a leveskockát a rotyogó vízbe, mint beszerezni, előkészíteni a hozzávalókat az alapléhez. A húsfogyasztási szokásaink is megváltoztak, rászoktunk a színhúsokra és a csontok, a nyesedékek a kukába kerültek. A klasszikus alaplé elkészítése megmaradt az éttermek privilégiumának. Sok fogás, mint például a mártások, krémlevesek, rizottók, tészták egyik legfontosabb összetevője, hozzájárul az ízek harmóniájához.

Mikorra datálódik az alapléhez fűződő szenvedélyes viszonyod kezdete?

Az alaplé észrevétlenül lopta be magát a szívembe, nagy rajongójává váltam, az otthoni konyhám elengedhetetlen szereplője lett mára. Hálás alapanyag. Ugyan hosszú ideig fő, bizonyos értelemben tényleg „macerás”. Viszont, ha elkészül és belekerül az ételbe, megér minden fáradságot. A végeredmény nemcsak ízekben, de tápanyagokban is gazdagabb lesz.

Király Éva dietetikus az Alaplé Bár megálmodója ( Fotó: Alaplé Bár)

 

S hogyan lett ebből üzleti vállalkozás?

Az Alaplé Bár ötlete alig 2-3 éve született, annak ellenére, hogy maga az alaplé már jóideje a mindennapi munkámhoz kapcsolódik. Jótékony hatásainak köszönhetően, közvetlen kollégáimmal rendszeresen javasoljuk a hosszú ideig főtt húsleves fogyasztását akár preventív, akár terápiás céllal. Több alkalommal főztem a tágabb családnak is alaplevet, s amikor elmeséltem az ötletemet, elkezdtünk róla beszélgetni. Néhány hónappal később Nagykovácsi főterén találtuk magunkat, a karácsonyi vásárban, ahol nagyon pozitív fogadtatása volt a forrón gőzölgő alaplevünknek, gyorsan elfogyott. Ez megerősítette bennünk azt, hogy érdemes tovább gondolkodnunk, így családi vállalkozásként nekifogtunk az üzleti háttér kiépítésének és 2020 őszén megnyitottuk az első Alaplé Bárunkat a Mamut Bevásárlóközpont aljában, a Fény utcai piac oldalán. Idén nyár végén pedig a Nagymező utcában nyitotta meg kapuit a második Alaplé Bár, hogy a pesti vásárlóknak ne kelljen átjönni a Duna túlsó partjára, ha alaplére vágynak.

Milyen pozitív hatásai vannak az alaplének az egészségünkre?

Az állati csontokból, porcokból, bőrös részekből zselatinszerű kollagénfehérjék főnek ki, amelyek fantasztikus tulajdonsággal bírnak: betapasztják a sérült bélfalat, regenerálják a bélbolyhokat, ezáltal javul a táplálék felszívódás, meséli a dietetikus szakértő. A modern ember táplálkozásából szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, hiszen nem eszünk gyakran pacalt, kocsonyát, körömpörköltet és hasonlókat. Pedig a napi fehérjebevitelünk 30 %-át ennek a fehérjetípusnak kellene kitennie. A kollagénfehérjék a kötőszöveteink alkotórészei, ezért az alaplé jótékony hatást fejt ki bőrünk, hajunk, körmünk állagára is. A csontokból a főzés során egy sor más értékes anyag is kioldódik – kalcium, magnézium, foszfor, kálium –, amelyek a csontrendszerünket, idegrendszerünket és immunrendszerünket támogatják. A húsleves mindezt tartalmazza.

Az alaplevet nemcsak ételek elkészítéséhez lehet használni, de forró italként is fogyasztható. Főleg hűvösebb időben kávé helyett egy nagy pohár alaplé feldobhatja a napunkat.

Néhány alaplevet főzünk meg nagy mennyiségben, s azokat később úgy ízesítjük, hogy pohárból helyben is inni lehessen. Így lesz a levesből tápanyagban gazdag, ízletes, meleg ital. 3-4 deci belőle jó másfél órára eltelít anélkül, hogy terhelné az emésztésünket. Kis étkezéseket is kiválthat, ihatjuk például edzés előtt vagy után. Nem titkolt szándékunk, hogy az erőleves fogyasztásának hagyományát átültessük a mai, modern életvitel keretei közé, és minél több embert szoktassunk rá a rendszeres fogyasztásra. Mert az élettani hatását akkor tudja igazán jól kifejteni, ha beépítjük a mindennapos étkezési rutinunkba.

Ezt is olvasd el:

Húsleves a nagyi szerint


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.