Húsleves cikkek

Borbás Marcsi frissítő szilveszteri menüje
Borbás Marcsi az év utolsó napjára készülve két receptet is megosztott. A marhahúsleves felhasználásával készített házi majonézes saláta, valamint egy savanykás csorbaleves is szerepel a szilveszteri menüben. Utóbbit még a babonás háziasszonyok is bátran elkészíthetik.

Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint
A húsleves sokakban emlékeket idéz. Akkor leszel igazi háziasszony, ha már húslevest is tudsz főzni - mondta a nagyi, miközben egy hatalmas fazék tyúkhúslevest tett a vasárnapi asztal közepére. Az első zavaros levesem után aztán elárulta mi a titka.

A vasárnapi húsleves alternatívája
A gyöngyöző, ünnepi húsleves sokáig fő, illata bejárja az egész lakást. A modern világ háziasszonyainak nincs idejük minden hétvégén órákat eltölteni az elkészítésével, ugyanakkor a családtagok vágynak az ízére. Nem beszélve arról, milyen sok jótékony hatással van az egészségünkre ez a finom, forró leves. A megoldás: vegyük meg készen és ha kedvünk van hozzá, dúsítsuk fel otthon ízlésünk szerint. Király Éva dietetikussal, az Alaplé Bár megálmodójával beszélgettünk.

Alföldi spenótos pulykás rizottó
Hölgyeim! Itt a tavasz, jó lesz ráállni a mérlegre, majd elszörnyedni, hogy mennyi fölös kiló ugrott fel ránk az elmúlt hónapokban. Dosso Gabi legkedvesebb receptjeit osztja meg velünk, hogy megkönnyítse a fölösleg ledolgozását. Íme, az első! Mellesleg jó lesz figyelni másra is!

Lélekmelegítő katalán zöldségleves
Ahány ház, annyi húsleves. Ez például sáfrányos, füstös, olyan katalános. Barcelonában strandpapucsban sétáltunk, de mire felértünk a hegyek közé, majd megfagytunk. És akkor jött ez a parádés finomság! Feltétlenül próbáljátok ki a hegyi mediterrán ízvilágot! Egyszerűen remek!

Mellbedobással győzött a húsleves, a gulyás a kanyarban sincs
Köztudottan leveses nép a magyar, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. Az egyik legismertebb ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki.

Újházi tyúkhúsleves Mártinál
Ünnepi asztalaink egyik legnépszerűbb találmánya, amely a színészlegendáról, Újházi Edéről kapta a nevét. Benne van minden, ami a magyar szem-szájnak ingere. Egyes leírások szerint érdemesebb lenne kakassal próbálkozni, mert az ínyencek külön figyelmet fordítottak annak tarajára. Erre mondják, hogy ettől még a beteg is felkel!

Citromos rizottó
A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

Pot au feu - fazék a tűzön
A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!

Libaaprólék leves
Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Kutyaharapást szőrivel?
Így január elsején reggel többen is szembesülnek a ténnyel, hogy valószínűleg az éjjel picit több alkohol csúszott le a trombitázás közben, mint kellett volna... Nincs más hátra, kezeld a helyzetet - lehetőleg méltósággal. Ehhez adok néhány ötletet! Majd meglátod, neked melyik válik be!