Életforma.hu

GASZTRO

Újházi tyúkhúsleves Mártinál

Ünnepi asztalaink egyik legnépszerűbb találmánya, amely a színészlegendáról, Újházi Edéről kapta a nevét. Benne van minden, ami a magyar szem-szájnak ingere. Egyes leírások szerint érdemesebb lenne kakassal próbálkozni, mert az ínyencek külön figyelmet fordítottak annak tarajára. Erre mondják, hogy ettől még a beteg is felkel!  

Újházi tyúkhúsleves, Kép: László Márta

Hozzávalók: 

  • 1 egész tyúk
  • 4 db sárgarépa
  • 4 db fehérrépa
  • 1 nagy zellergumó levéllel
  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg szeletelt gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 2 cs petrezselyemzöld
  • 10 db fekete bors
  • 20 dkg cérnametélt
  • 2 kk só

 

Elkészítés:

Hideg, sós vízbe tesszük a megtisztított és feldarabolt tyúkot. Forrás közben habját leszedjük, majd hozzáadjuk az egész borsszemeket, és kis lángon kb. 1 órán át főzzük. Közben titszuk meg a zöldségeket. A vöröshagymának csak a gyökerét vágjuk le, mert a héja szép sárgásra festi majd az amúgy is gyönyörű leves színét. Most jöhetnek bele a zöldségek és az egyik csokor petrus - kivéve a zöldborsót - illetve egy szál kisebb sárgarépát. Kis lángon addig főzzük tovább, amíg a hús meg nem puhul.

Neves leves
Blaha Lujza és Újházi Ede, Kép: wikimedia

Újházi Ede színész, jellemkomikus, a realista színjátszás úttörője a keresztapja a neves levesnek. A művész gyakori vendége volt a mai Gundel elődjének, a Wampeticsnek. Elbeszélte, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. Másnap a figyelmes főszakács kedveskedett neki a későbbi tyúkhúsleves első változatával. A Mester megkóstolta, majd további utasításokat adott a készítéshez. Így alakult, finomodott olyanná, ami a századfordulótól napjainkig a rangosabb vendéglátóhelyek kínálatából még véletlenül sem hiányozhat. (Forrás: wikipedia)

A levest leszűrjük, a húsokat egy nagy levesestál aljára tesszük. Egy kislábosba kiveszünk némi levet, amiben először megfűzzük a zöldborsót, majd külön a cérnametéltet. A zölségeket felékockázzuk, az egy szál nyers sárgerépát vékony csíkokra vágjuk. A hús köré elrendezzük a zödségeket, a tésztát, és felöntjük a leszűrt levessel. Gyorsan kell dolgozni, hogy ki ne hűljön!

Ha rögtön a tányérban tálalod, akkor ugynúgy járunk el. A tál közepére teszed a kiválasztott húst, köré rakod a zöldségeket, a csíkokra vágott sárgarépát és a tésztát, majd rászeded a levest.

Van, aki tálalás előtt kicsontozza a húst, ez ízlés dolga, de ha a hagyományos módon készíted, akkor tégy az asztalra egy kis csontostányért is! Jó étvágyat!

Ha nem fogyott el - amit kétlek - fagyaszd le! Azonnal kapd elő, forrósítsd fel az első megfázsnál! Jót fog tenni, meglátod!

Élettel teli fürjtojáskrém
Csökkenti a magas vérnyomást, jó a cukorbetegségre, a vérszegénységre, a gyomorfekélyre, az érelmeszesedésre, a migrénes fejfájásra, a szívinfarktus utáni kezelésre is. Ez nem más, mint a fürjtojás. Sokan luxusnak tartják, pedig jótékony hatása – a mellékelt felsorolás láttán is – tagadhatatlan. A legjobb, ha nyersen esszük, de keményre főve is kifjeti nagyszerű hatását. Arra azonban figyelni kell, hogy 15 percnél tovább soha ne főzzük, mert a benne lévő vitaminok teljesen elbomlanak!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.